Ahmet Kural ve Murat Cemcir, Baba Parası'yla ne yapmak istemektedir

Ahmet Kural ve Murat Cemcir, Baba Parası'yla ne yapmak istemektedir

Beyazperdede bu hafta 3’ü yerli 9 yeni film vizyona giriyor. Bu haftanın öne çıkan yapımı ise Ahmet Kural ve Murat Cemcir’i tekrar bir araya getiren Baba Parası. Hırsızlık, dolandırıcılık gibi yollarla zengin babalarının mirasını ele geçirmeye çalışan kardeşleri anlatan film, saçma tiplemeleri ve komik olmayan diyaloglarıyla ikilinin daha önceki filmlerinin gerisine düşüyor.

Yeni yılın ilk vizyonu her yaştan ve tarzdan sinameseveri memnun edecek. 9 yeni filmin vizyona girdiği haftada yerli yapımlardan Baba Parası yabancı yapımlardan ise Resmi Sırlar öne çıkıyor. Bağımsız sinema tutkunları için de Cannes’dan ödülle dönmüş Bacurau ve Saklı Gerçekler seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

BABA PARASI

Bir kadroyla film çektiniz, fena da olmadı, seyircisi de bol. Eğer film yapımcısıysanız özellikle de Türkiye’deyseniz kameraların karşına geçtiğiniz ilk an bir devam filmi müjdesi verirsiniz -‘’İlk filmimiz hakkında çok güzel yorumlar aldık arkadaşlar. Evet şimdi de bir devam filmi üzerinde çalışıyoruz, en kısa zamanda izleyicimizle buluşacağız, teşekkürler’’- Bu tarz filmlerde konunun ve senaryonun çok da önemli olmayacağını daha ilk andan anlıyoruz. Bba Parası da konunun önde olmadığı o filmlerden Ülkenin en zengin insanının servetine konmaya çalışan gayrimeşru çocuklarının maceralarını anlatan film bolca bel altı espiri ve saçma tiplemeler içeriyor.

Şaşkın surat Ahmet Kural, bay diş Murat Cemcir, ilginç bir şekilde şivesiz konuşan Devrim Yakut ‘u bir araya getiren filmde babalarının mirasını elde etmek için itlik serserilik, hırsızlık gibi bilumum şerefsizliklerle öne çıkması gereken kardeşler anlatılıyor.

BACURAU

Uçan kameralar, kalitesiz politikacılar ve ağır silahlı katiller, Komşu Sesler,  Brezilya’nın haritalardan silinmek üzere olan bir kasabasında bir araya geliyor ve bize garip bir film sunuyor: Bacurau. Julian Dornellas ve Kleber Mendonca Filho'yu biraraya getiren film bir sosyal eşitsizlik draması. Bir genç kız kasabanın lideri anneannesinin cenazesi için Bacurau’ya geliyor. Ama kasabanın hiç de sıradan bir yer olmadığını görüyoruz. Bölgesel şiddet nedeniyle kapanan yollar, çürüyen yiyecekler, yaklaşan seçimler için ücretsiz dağıtılan ilaçlarla insanlara rüşvet vermeye çalışan belediye başkanı vs. vs. Film kısa sürede absürt dediğimiz noktaya geliyor ve dışarıdakilerin küçümsediği, beyaz Amerikalıların tehdidi altındaki küçük bir topluluğun hikâyesine düşünüyor. Ülkelerindeki gelir eşitsizliğinden esinlenen yönetmenler Mendonça Filho ile Dornelles, bilindik konsepti westernle bilimkurguya öykünen gerilimli atmosferini kaybetmeyen özgün bir tarzla aktarıyorlar. Kültürel eşkiyalık, Bolivarcı direniş gibi birçok latin temasını biraraya getirse de esas olarak Dünya’nın yükselen sağ popülizminden nasibini alan Brezilya’nın aşırı sağcı cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'ya karşı hicivli bir  meydan okuma.

SAKLI GERÇEKLER

Arakçılar’la Cannes’ı ve gönüllerimizi fetheden Hirokazu Koreada gurbette film çekmen sinemacıların düştüğü  bu tuzağa düşmeyerek bzilere harika bir seyirlik sunuyor. Kore-eda, aileleri bir arada tutan performanslar hakkında lirik bir hikaye için Ethan Hawke'yı da alarak Fransa'ya gidiyor.  Efsanevi bir Fransız aktris olan Fabienne otobiyografisinin yayınlanmasının ardından kızı Lumir ve ailesi tarafından ziyaret edilir. Lumir öfkelidir çünkü okudukları pek de gerçekleri yansıtmamaktadır. Fabienne, Lumir'i her gün okuldan almak için heyecanla beklediğini söylüyor, aslında bunu hiçbir zaman yapmadı. Yine de bu yalanlarla karşı karşıya kalan Fabienne hiçbir özür sunmuyor.  Kendini haklı çıkartan bir tonlamayla “Ben bir oyuncuyum. Çıplak gerçeği söylemeyeceğim. Çükü ilginç değil” diyor kızına. Fabienne ve Lumir arasındaki ilişki filmin çekirdeğidir. Çünkü Fabienne’in dediği gibi o kötü bir anne olmayı harika bir oyuncu olmaya tercih eden bir kadın.

RESMİ SIRLAR

Resmi Sırlar  2003 yılını sarsan skandallardan biri hakkında. İngiltere'nin istihbarat ve güvenlik kurumunda çevirmen olarak çalışan Katharine Gun bir gün bir mail alır. Mailde ABD’nin Irak’a girmesine oy vermesi için küçük ülkelerin BM temsilcilerini tehdit edebilecek bilgilere ulaşılması istendiği yazılıyordu.  Daha sonra büyük bir cesaret örneği göstererek bu mailleri basına sızdırdı. Katharine’de onu ilk etapta mükemmel bir zekaya dönüştüren bir idealizm, çalışma ahlakı ve profesyonellik var. Onu bu denli büyük bir başkaldırının içine sürükleyen de tam da bu şeyler. Daha sonra hapis cezasıyla karşı karşıya kalan Kathrine özgürlüğü, hayatı ve evliliği için zorlu bir mücadeleye girer.

JUDY

Birçok insan için Judy Garland’ın öyküsü klasik bir Hollywood'un hikayesidir: Kameraların önünde büyüyen doğal bir yetenek, onu tüketen şöhret baskısı ve tarajik bir son. 40’lı yıllardaki her aktris gibi Judy ‘de bir yıldız çok erken kaydığında  Oz Büyücüsü ne referans verdiğimizde ya da altın sesini radyoda duyduğumuzda akla geliyor. Rupert Goold’un yönettiği biyografisi de 1968 kışında, Judy Garland'ın Oz Büyücüsü"ndeki ikonik Dorothy rolünün 30 yıl sonrasına odaklanıyor. Talk of the Town performansları için Londra'ya gelen Garland, arkadaşlarıyla ve hayranlarıyla yeniden bir araya gelmenin coşkusunu yaşıyor. Aynı zamanda 47 yaşının 45 yılında çalışmasının da verdiği etkiyle deyorgun ve hassas bir halde. Rene Zellweger’ın performansıyla devleştiği filmde efsanevi aktrisin Hollywood'a feda edilen çocukluk anılarına ve eve dönme isteğinin yarattığı karmaşayı izliyoruz.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN