Alerjiye gen terapisi tedavisi

Alerjiye gen terapisi tedavisi

Bilim insanları alerjiye yol açan bağışıklık tepkilerini gen terapisiyle durdurabilen bir tedavi geliştirdi. Tedavi insanlar üzerinde işe yararsa tek bir terapiyle alerjiye karşı ömür boyu koruma sağlanabilecek.

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi UQ Diamantina Enstitüsü’nden araştırmacılar, hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerde astımda alerjik tepkiye yol açan bağışıklık hücrelerini gen terapisiyle hissizleştirerek etkisiz hale getirdi.

Semptomların bağışıklık hücrelerinin alerjiye yol açan nesnedeki bir proteine verdiği tepkiyle ortaya çıktığını ifade eden bilim adamları, ‘T-hücreleri’ denilen bu bağışıklık hücrelerinin alerjiye karşı bir ‘bağışıklık hafızası’ oluşturduğu ve tedavilere karşı yoğun bir direnç geliştirdiğini belirtti.      

Alerjik tepkiyi önlemek için hücrelerin bağışıklık hafızasını silmeyi amaçlayan bilim adamları, hayvandan aldıkları kan hücrelerine alerjiye yol açan proteini düzenleyen bir gen ekleyip yeniden hayvana enjekte etti. Yenilenen kan hücrelerinin, alerji proteininin bağışıklık tepkisine yol açmadan vücutta tutulmasına olanak sağladığı kaydedildi. Bulguları, ‘JCI Insight’ dergisinde yayımlanan araştırmayla ilgili bilim insanları yöntemin insanlar üzerinde yapılan deneylerde başarılı olması halinde tek bir terapiyle alerjiye karşı ömür boyu koruma sağlayabileceği öngörüsünde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN