Alzheimer’ı ‘sanal gerçeklikle’ yenecekler

Alzheimer’ı ‘sanal gerçeklikle’ yenecekler

Sanal Gerçeklik (VR) Alzheimer ve bunamaya karşı yeni bir umut oldu. İngiltere’de ilk kez denenen Look Back uygulaması sayesinde hastalar sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak hatıralarını tekrar yaşayabiliyorlar. ‘Anımsama Terapisi’ geçmiş nesneler yoluyla bilişsel uyarımı arttırarak hafızadaki tanıma ve iletişim fonksiyonlarını geliştirmeyi hedefliyor.

Video oyunlarında ve eğlence dünyasında sık sık kullanılan sanal gerçeklik bunamaya karşı yeni terapi yöntemi olabilir.
İngiltere merkezli sağlık firması Virtue’nin kurucuları Arfa Rehman ve Scott Gorman bunama yaşayan hastalar için akılda kalıcı deneyimler sunmayı amaçlayan Look Back uygulamasını geliştirdi. Yaşlılar için tasarlanan bu program sayesinde hastalar sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak eski hatıralarını tekrar yaşayabiliyorlar. Rehman ve Gorman tafından geliştirilen ‘Anımsama Terapisi’ geçmiş nesneler yoluyla bilişsel uyarımı arttırarak hafızadaki tanıma ve iletişim fonksiyonlarını geliştirmeyi amaçlıyor. Programda hastalar 1950’lerden kalma markaların eski tasarımlarıyla döşenmiş odalarda gezmeye çıkarılıyor. Anıları tetiklenen hastalar, konuşmaya başlıyor böylelikle yaşamsal fonksiyonları tekrar hareketlenmeye başıyor. İngiltere Alzheimer Araştırmaları Organizasyon’u tarafından yapılan araştırmaya göre dünya üzerinde bunamayla mücadele eden insanların sayısının 2030 yılına kadar 3 katına çıkacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN