Amerika’yı Güney Koreli ‘Parazit’ mi yıkacak?

Amerika’yı Güney Koreli ‘Parazit’ mi yıkacak?

Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun ‘Parasite’ filminin 4 Oscar alması farklı yorumlara neden oldu. Gani Müjde filmin senaryosunun altı yıl önce yazdığı ‘Salih Kuşu’ dizisiyle aynı olduğunu söyleyerek Joon Ho’ya “Hayınsın” dedi. ABD’li sunucu Jon Miller’ın yönetmenin Korece konuşmasına sinirlenerek “Bu insanlar Amerika’nın yıkımıdır” demesi ise tepki topladı.

Dünya Pazar gecesi 92. Akademi Ödülleri Töreni’ne kilitlenmeden evvel, sinefillerin ya da sinema yazarlarının paylaştıkları Oscar tahminlerinde uzun süre ‘En İyi Film’ kategorisinde İngiliz yönetmen, yapımcı ve senarist Sam Mendes’in yazdığı, oynadığı ve yönettiği epik savaş filmi ‘1917’yi listelerin başında gördük. Oscar’ların açıklanmasına birkaç gün kala listelerde Akademi’den ödül alacağı pek de öngörülmeyen Güney Kore yapımı ‘Parasite’ üst sıralara yükselerek Oscar tahmincilerini bile şaşırtmaya başladı desek yeridir. Şahsen Türkiye’de vizyona girdiği hafta sinemada izlediğim ve ‘yoksulların bir takım entrikalarla zengin bir ailenin köşküne kapağı atması’ klişesi nedeniyle ‘Bizim Yeşilçam filmlerinin hallicesi’ diye düşündüğüm ‘Parasite’ filminin ‘The Irishman’ dururken ödül alması tam manasıyla benim kadar bütün sinema dünyasında da şok etkisi yarattı. ‘Parasite’ filmi Güney Koreli yönetmeni Bong Joon Ho’ya ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırdı, ayrıca ‘En İyi Uluslararası Film’, ‘En İyi Orijinal Senaryo’ ödüllerini aldı. Yetmedi, alt yazılı bir film olarak Oscar tarihinde bir ilke imza attı, İngilizce çekilmemiş olmasına rağmen ‘En İyi Film’ dalındaki Oscar’ın da sahibi oldu. ‘En İyi Uluslararası Film’ ve ‘En İyi Film’ ödüllerinin aynı anda ‘Parasite’ filmine verilmesi bizim için olmayacak iş değil gerçi, bizde de 2019 Uluslararası Antalya Film Festivali’nde 10 ödül birden verilen ‘Bozkır’ filmine festival kurallarına aykırı olmasına rağmen kılıfına uydurularak aynı anda ‘En İyi Film’ ve ‘En İyi İlk Film’ ödülleri verildiği bir gerçek.

GANİ MÜJDE’YE BÜYÜK HAKSIZLIK

Güney Koreli ‘Parasite’ de 4 Oscar’ı birden alınca doğal olarak da bütün dikkatleri üzerine çekti. Sosyalmedyada ise birçok yoruma neden oldu. Filmi izleyenlerin bir kısmı hakettiğini ifade ederken, büyük çoğunluk ‘yüzeysel, basit bir film’ olduğunu dile getirdi. Senarist Gani Müjde ise sosyal medya hesabından yazdığı “Yanlışlıklar sonucunda bir zengin evine kapağı atan yoksul adam villaya yerleştikten sonra kimliklerini gizleyerek oğlunu şöför, karısını hizmetçi yapar ve tüm ailesini villaya yerleştirir.Tam 6 yıl önce ‘Salih Kuşu’ adıyla TV de yayınlandı bu hikayem. Hayınsın Bong Joon-Ho” diyerek mizahi bir dille yaptığı eleştirisiyle, hikayenin sinemada daha önce işlenmişliğine dikkati çekti. Sinema yazarı Ömür Gedik de “Yok artık, şaka mısınız! İyi film falan, tamam da En İyi Film de değil.

Yabancı film ödülüyle kalsaydı içimiz dışımız Parazit olmasaydı keşke” yazarak, dört ödülün bir filme verilmesini eleştirdi. İlk olarak 2019 Cannes’te ‘Altın Palmiye’ ödülü alarak sinema eleştirmenlerinin gündemine giren film hakkında yazılan eleştiri yazılarının çoğunda ise ‘insanlığın evrensel meselesi’ olarak görülen ‘sınıf çatışması’nın yer aldığı dile getiriliyor. Oysa filmi izleyenlerin çoğunun ortak yorumu filmde sınıfsal eşitsizliği meşrulaştıracak psikolojik açıklamaların yani herhangi bir travmanın yer almadığı yönünde.

Törenin üzerinden henüz birkaç gün geçti. Kendi sinemasına her mecrada sahip çıkan Güney Koreli sinemaseverleri çılgına çeviren, ‘koskoca’ Akademi’nin 4 ödüle layık bulması nedeniyle eleştirenin de lince maruz kalma korkusu yaşaması pek muhtemel ‘Parasite’nin Oscar zaferi uzun süre konuşulacak, tartışılacak gibi görünüyor. Tartışılması da gerekir, zira Edward Said ‘dünyanın merkezi Batı’dan Doğu’ya doğru kayacak’ derken belki tam da bunu kastediyordu. Umarız bu tartışmalar ‘insanlığın evrensel meselesi’ sınıfında görülmeyen Doğu’nun hikayesini de beyazperdede göreceğimiz işlere vesile olur. 

‘SAM AMCA’ JOON HO’NUN KORECESİNDEN RAHATSIZ

ABD’li ünlü televizyon sunucusu Jon Miller, ‘Parasite’ filminin yönetmeni Bong Joon Hoo, ‘senaryo’ ödülünü almak için sahneye çıkıp, önce İngilizce ardından Korece yaptığı konuşmasının ardından Twitter hesabından “Bong Joon Ho adında bir adam Bir Zamanlar Hollywood ve 1917’de en iyi orijinal senaryo için #Oscar’ı kazandı” dedi. “Kabul konuşması şuydu:‘ BÜYÜK ONUR. TEŞEKKÜR EDERİM. ”Sonra konuşmasının geri kalanını Korece olarak vermeye devam ediyor. Bu insanlar Amerika’nın yıkımıdır” tweetini paylaştı. Miller, ırkçı paylaşımına gelen tepkilerinardından ise ‘Hollywood’daki elitleri kasttetmiştim’ açıklamasıyla ırkçı olmadığını vurgulamaya çalışsa da, takipçileri hala bu tweet nedeniyle kendisini dar görüşlü ve ırkçı olmakla suçluyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN