Analistler gün ve saat verdi! Gram altın fiyatlarını darmaduman edecek: Fırtınaya hazır olun!

Analistler gün ve saat verdi! Gram altın fiyatlarını darmaduman edecek: Fırtınaya hazır olun!

Günümüzde altın rekor üstüne rekor kırarken, ons altın 2 bin dolara doğru hareketini hızlandırmakta ve gram altın da 1.171 TL seviyesine gelerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Piyasa analistleri altında yeni rekorlar beklerken, yatırımcılar da canlı altın fiyatlarını yakından takip etmektedir. Altın alacaklar bu haberi okumadan altın almasınlar! İşte tek tek gram, çeyrek, 22 ayar bilezik ve Cumhuriyet altını fiyatları...

Döviz kuru geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da hareketli bir şekilde seyir etmektedir. Geçtiğimiz yıl Aralık ayı içerisinde 18,60 ile 18,70 seviyelerine çıkan dolar, yıl başından bugüne 18,78 civarında işlem görmektedir. Fakat dolar bu hafta 18,85 TL seviyelerine kadar yükseldi. Euro ise bu hafta 20,40 seviyesini aştıktan sonra 20,33 TL'den işlem görmüş durumdadır. TCMB'nin politika faizini %9 oranında sabit tuttuğu haftada dolar kurunun sınırlı pozitif ve ons altının 1.936 doları görmesiyle birlikte, gram altın tarihinin en yüksek seviyesini görmüştür. Gram altının fiyatı 1.171 TL'ye kadar yükseldi. Çeyrek altın 1.959 TL, Cumhuriyet altını da 7.795 TL seviyesini gördü.

dolar ve altın

DOLARDAKİ DÜŞÜŞ ALTINI DA ETKİLEDİ

Dolar endeksinin Eylül'de son 20 yılın zirvesini görmesinin sonrasında %10 dan fazla düşüş sağlamışken, devam eden bu zayıflığın yıla %5 ralli ile başlayan altın fiyatlarına daha çok destek sağlaması beklenmektedir. Piyasa analistleri yaşanabilecek bir resesyon durumunda doların daha fazla zayıflamasını beklemekte olduklarını aktarmıştır.

Circle Squared Alternative Investments’ın CEO’su Jeffrey Sica, “Güvenliğe kaçış var. Altın fiyatı, piyasalar düşerken daha iyi görünüyor,” ifadelerini kullandı. Ek olarak analist, ABD dolarının zayıfladığını ve altında ralli görmemizin sebeplerinden birinin de bu olduğunu belirtmiştir. Analiste göre, ralli buradan sonra daha fazla hızlanacaktır.

ALTIN FİYATLARI İÇİN REKOR TAHMİN

Bu doğrultuda teknik analist Avi Gilburt da altın fiyatları için çok yüksek bir tahmin söyledi. Analist ons altın için yapmış olduğu tahmininde fiyatların 2.428 dolara yükselmesini beklediğini söyledi.

IG Market stratejisti Yeap Jun Rong ise "Altının bu yıl 2.000 doları görmesi mümkün. Ancak bunun için ABD Merkez Bankası Fed’in mevcut piyasa faiz artırımı beklentilerini doğrulamak için şahin tonda bir düşüş görmemiz gerekiyor" sözlerini kullandı.

PİYASALARIN TAKİBİNDE FED FAİZ KARARI VAR

Bu sırada dikkatler ABD Merkez Bankası'nın (FED) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından sonra alınacak kararlara çevrildi. ABD merkez Bankası (FED) 2023 takvimi doğrultusunda, FED birinci faiz toplantısını 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde düzenleyecek. Kararın sonrasında FED Başkanı Powell'ın 1 Şubat günü 21:30 civarında açıklama yapması beklenmektedir.

FED YÖNETİCİSİ WALLER’DAN FAİZ MESAJI

FED Guvernörü Christopher Waller New York'ta düzenlenmiş bir etkinlikte 1 Şubat'ta gerçekleştirilecek toplantıda faiz artırımının hızını düşürebileceklerini aktardı. Fakat enflasyonda zafer ilan edebilmek için erken olduğu söyleyen Walker, “Verilere bakıldığında biraz türbülans yaşayacağız. Bu nedenle gelecek toplantıda 25 baz puanlık artıştan yanayım. Hedefimize ulaşmak için daha gidecek yolumuz var. Parasal sıkılaşmanın devam etmesini destekliyorum” cümlelerini söyledi. Ek olarak, Waller ekonomide yumuşak bir inişin de olabileceğini paylaştı.

"FED'İN SABIRLI OLMASI GEREKİYOR"

Kansas City FED Başkanı Esther George da Bloomberg'e vermiş olduğu bir röportajda hizmet sektörünü göstererek fiyat baskılarının azalıp azalmadığını izlemek için FED'in 'sabırlı' olması gerektiğini söyledi. Bu ay sonunda görevini bırakmaya hazırlanan George “Enflasyon hala hedefimizin oldukça üzerinde seyrediyor. Benim takip ettiğim alan hizmet sektörü ve oradaki enflasyonist baskıların devam edip etmediği. Doğru yolda olduğumuzu anlamak ve yüzde 2’lik hedefimize ulaşmak için sabırlı olmalıyız.” sözlerini söyledi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN