Arabası 15 yaşından büyük olanlar dikkat! 4 yıl sonra yeniden uygulanacak: Araç sahipleri şaşkına döndü!

Arabası 15 yaşından büyük olanlar dikkat! 4 yıl sonra yeniden uygulanacak: Araç sahipleri şaşkına döndü!

Hurda teşviki geri mi dönüyor? 15 yaşından büyük araç kullanmanın ne gibi zararları var? Tehlikeler neler? Hurda teşviki ödemesi yapılacak mı? İşte detaylar...

Araç pazarlarında tıpkı eskisi gibi hurda teşviki beklentisi tekrar konuşulmaya başlandı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ekolojiye, vatandaş sağlığına ve trafiğe kötü yönde tesir eden hurda araçların yeniden kullanımı amacıyla teşvik kanunun çıkmasını istedi. Teşvikin bir seferliktense kalıcı olarak getirilmesinin çok daha faydalı olacağının altı çizildi.

hurda araç

2019 seninde geçmişteki aracını hurdaya saklayanlar için 15 bin TL’ye varan hurda teşviki ödeniyordu. Ne var ki teşvikin bitmesiyle hurdaya ayırmaya olan ilgi de sona erdi. Piyasada tekrar hurda teşviki isteği gündeme geldi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yurttaşların neredeyse çürüyecek durumda olan ve hem görüntü hem çevre kirliliği yaratan, insan sağlığına karşı tehlike saçan araçlarını teşvikle yeniden kullanım merkezlerine bırakması gerektiğinin altını çizdi.

"HURDA İTHALATI AZALTILARAK DÖVİZ ÇIKTISI ÖNLENMELİ"

Bu süreçte araçlarını hurdaya bırakan vatandaşların öncelikle vergi borçları ve trafik cezalarının sildirilip çıkarılacak kanunun devamlı işlemesi gibi ayrıcalıklar yaratmasının lazım geldiğinden bahseden Palandöken, kur farkındaki yükseliş sebebiyle hiç kullanılmamış araçların fiyatları artarken vergisiz fiyatı yükselen aracın ÖTV'si de yükseldiği için araç fiyatları katlandı. Bu durum halkımızı ikinci el ve eski araç kullanımına yöneltirken trafikte oluşması muhtemel kazaları da çoğaltıyor. Bunun en önemli sebebi eski araçların trafik kazalarının çoğalıp hem maddi zararlara hem de akaryakıtın boşa harcanarak fiyatının yükselmesine ve yurt dışından lüzumsuz parça satın alınımına sebep olarak ulusal varlık kaybına da sebep oluyor. Buna ek olarak eski araçların hurdaya çıkmaması Türkiye'nin yabancı devletlerden hurda satın almasına neden oluyor. Türkiye en çok hurda satın alan ülkelerden biri haline geldi. Teşvikler sayesinde eski araçlar hurdaya çekilmeli ve hurda satın alımını düşürerek döviz harcanmasının düşürülmesi gerektiği şeklinde değerlendirdi.

"İNSAN SAĞLIĞINI DA OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Palandöken, trafikte neredeyse 26 milyon aracın yer aldığını ve bunların genelinin 15 yaştan daha eski olduğunu belirtti.

Dünyanın dört bir yanında ekolojiye daha az çöp yayan hibrit ve elektrikli araçlara ilgi vermeye başladığı bu devirde Türkiye'nin bu denli eski araç kullanmasının ekolojiyi de kötü etkilediğinin altını çizdi. Palandöken bu durumun en büyük sebebi olarak ulaşım sektörünün insan yapımı sera gazlarının en büyük üreticisi olmasına bağlıyor. Eski araçların hem kara dumanlar yayması hem de egzoz emisyon değerlerini dünyanın kaldırabileceğinin çok üstüne çıkarması çevremizi tehdit ettiği gibi insan sağlığını da kötü yönde ilerletiyor, tüm bu sebeplere dayanarak hurda teşvikinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN