Artrit nedir? İltihaplı eklem romatizması tedavisi nasıl olur?

Artrit nedir? İltihaplı eklem romatizması tedavisi nasıl olur?

Artrit nedir? İltihaplı eklem romatizması tedavisi nasıl olur? Artrit genel bilinen ismi ile İltihaplı eklem romatizmasıdır. İltihaplı eklem romatizması tedavisi, Artrit ilaçları ve belirtileri hakkında merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz.

12 Ekim Dünya Atrit  günü nedeniyle 'Artrit nedir? İltihaplı eklem romatizması tedavisi nasıl olur? Hastalığın belirtileri nelerdir?'  merak edilip araştırılıyor. İltihaplı eklem romatizması olarak bilinen artrit en çok kadınları etkiliyor. Kadınları erkeklere oranla 3 kat daha fazla etkileyen artrit belirtileri kişiden kişiye değişiklik göstersede genel olarak bazı belirtiler ortaktır. Atrit tedavisinde erken tanı çok önemlidir. İltihaplı eklem romatizması tdavisinde süreç iyi takip edilmeli ve hiç aksatılmamalı. Artrit çeşitleri de tedavide önemlidir. İşte İltihaplı eklem romatizması ve 'Artrit nedir' sorusunun yanıtı...

ARTRİT BELİRTİLERİ NELERDİR?

Atrit hastalığı erken dönemde saptanıp hastalara uygun tedavi verilmez ise genellikle eklemlerde şekil bozukluklarına ve iç organlarda tahribata yol açabilir. Ateş, halsizlik, kilo kaybı ve iştahsızlık gibi yapısal belirtiler hastalığın erken döneminde ortaya çıkabilir. Diğer atrit yaygın belirtileri ise; eklemlerde ağrı, şişlik, el bilek ve parmak eklemlerinde iltihap ve çoğunlukla yarım saati geçen sabah katılığı veya tutukluğudur. Belirtiler, kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

18-10/12/artrit-nedir.jpg

ARTRİT TEDAVİSİNDE AĞIZ HİJYENİ ÖNEMLİ YER TUTUYOR

Atrit tedavisinde en önemli unsur ağız ve diş hijyenidir. Yapılan bazı klinik çalışmalarda ağız florasındaki bazı bakterilerin yol açtığı diş eti enfeksiyonlarının, iltihaplı eklem romatizmasını tetiklediği bildirilmiştir. Dolayısıyla ağız-diş bakımı Atrit hastalığının zaman zaman alevlenmelerinin önlenmesinde önemlidir. Sıgara içmek ve sıgaralı ortamda bulunmak Atrit hastalığını tetikler ve İltihaplı eklem romatizması tedavisini geçiktirir. Ayrıca Atrit tedavisinde stresten uzak kalmak gerekiyor. Stres ve stresli ortam kişiyi etkiler.

18-10/12/atrit-kimlerde-gorulur.jpg

ARTRİT KİMLERDE GÖRÜLÜR? 

İklimsel özellikler RA'in oluşmasını ya da görülme sıklığını etkilememektedir. Yani hastalığa tutulmada sıcak yada soğuk bölgede oturuyor olmanın, nemli veya kuru ortamlarda bulunmanın farkı yoktur. İklimsel faktörler muhtemelen hastalığın görülme sıklığını etkilememektedir ancak hastalığa bağlı şikayetlerin daha fazla ya da daha az duyulmasını etkileyebilir.

Her yaşta görülebilmekle birlikte en çok 20-50 yaşları arasında başlar. Kadınlarda görülme sıklığı 2-3 kat daha fazladır. Her ülke ve her ırkta görülebilir. Görülme sıklığı bazı ırklarda daha fazla bazılarında daha az olabilir. Örneğin, Güney Afrika yerlilerinde bu oran binde 1 iken, bazı Kızılderili toplumlarında yüzde 5'e kadar çıkmaktadır. Türkiye'nin de dahil olduğu yedi Avrupa ülkesinde son zamanlarda RA görülme sıklığı araştırması sürmektedir. Ülkemizdeki çalışma TRASD derneği (Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği) şemsiyesi altında Akdeniz Üniversitesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği (FTR) önderliğinde yurt çapındaki pek çok üniversite FTR kliniklerinin desteği ile tamamlanmış olup yakında bu hastalığın ülkemizdeki görülme sıklığı diğer 6 Avrupa ülkesi ile birlikte yayınlanacaktır. Antalya bölgesi tüm Türkiye'den göç alan bir bölge olarak ülkemizin bu açıdan genel durumunu yansıtabilir. Akdeniz Üniversitesi FTR-Romatoloji Kliniğinin 2004 yılında tamamladığı bir taramada Antalya bölgesindeki RA görülme sıklığı binde 3.8 (yaklaşık her 260 kişiden birinde) bulunmuştur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN