Aşı yetişkinler için de hayat memat meselesi

Aşı yetişkinler için de hayat memat meselesi

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, aşı karşıtlığının hastalıkların görülme sıklığını artırdığını söyledi. Önemli uyarıda bulundu: Çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de aşılamanın devam etmesi gerekiyor. Örneğin difteri aşısı erişkinlikte de düzenli olarak sürdürülür ve ömür boyu devam edilir.

İnsan hayatını tehdit edebilecek ciddi sonuçlar doğurabilen hastalıklardan korunmada bağışıklamanın öneminin gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, bağışıklamanın doğumla başlayıp yaşam boyu devam etmesi gerektiğini söyledi. Son zamanlarda aşıların içerisinde, bakteri ve mantar üremesini önlemek üzere yer alan ve içeriğinde civa bulunan “tiomersal”in çeşitli zararlı etkilerine ilişkin bazı bildirilerin aşı karşıtlığını artırdığını belirten Büke, bu durumun aşılanma oranlarında azalmaya yol açtığını kaydetti. Bu nedenle enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığının arttığını kaydeden Büke, “Çoklu aşıların içerisinde bulunan civa etil civa halindedir. Bu form vücutta birikmemekte ve 30 gün içerisinde vücuttan atılmaktadır” diye konuştu. Büke, yetişkinlerin de olabileceği aşılar hakkında da şu bilgileri verdi: 

Difteri-Tetanoz-Boğmaca: doğum sonrası başlanılan aşı çocukluk ve erişkinlerde de düzenli olarak sürdürülür ve 10 yılda bir tekrar dozları ile aşılamaya ömür boyu devam edilir.” 

Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak-Suçiçeği: daha önce söz konusu hastalıklar geçirilmemiş ya da bunlara karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda bir ya da iki doz aşı yapılarak bağışıklık sağlanıyor. Bu aşılar canlı virüs aşıları olduklarından hamilelikte ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda uygulanamıyor. 

Zona aşısı: 50 yaşından sonra iki doz olarak yapılıyor. Canlı virüs aşısı olduğundan hamile ya da bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere uygulanmıyor. 

Pnömokok aşısı: 65 yaş sonrasında herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere yaşa bakmaksızın erişkin her yaşta uygulanıyor. 

Grip aşısı: 65 yaş ve üzeri herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere her yaşta her yıl bir doz uygulanıyor. 

Hepatit B aşısı: daha önce hepatit b'yi geçirerek ya da buna karşı aşı ile korunulmamış ise erişkin yaş grubunda 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor. 

Hepatit A aşısı: daha önce hepatit a geçirilmemiş ya da buna karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda 2 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN