‘Asıl israf bu oyunları sahneden kaldırmaktır’

‘Asıl israf bu oyunları sahneden kaldırmaktır’

İstanbul Şehir Tiyatroları’nın repertuvarından ‘Mavi Kuş’, ‘Reis Bey’ ve ‘Aşk Bir Zamanlar (Gazale)’ oyunlarının çıkarılmasına Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısıyla tepki gösterildi. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı “Necip Fazıl ve Mustafa Kutlu’nun eserlerinin repertuvardan çıkarılması kararını reddediyoruz, kınıyoruz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın repertuvarından bazı oyunların çıkarılması tartışmaları devam ediyor. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde ‘Mavi Kuş’, ‘Reis Bey’ ve ‘Aşk Bir Zamanlar (Gazale)’ oyunlarının repertuvardan çıkartılmasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, “Necip Fazıl, İskender Pala ve Mustafa Kutlu’nun eserlerinin repertuvardan çıkarılması yerinde bir karar olmamıştır, bu kararı reddediyoruz, benimsemiyoruz, İstanbullular olarak kınıyoruz” dedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in Muhsin Ertuğrul döneminde tiyatro eserleri kaleme aldığını hatırlatan Bıyıklı, Mustafa Kutlu’nun da Tükiye’nin ortak bir değeri olduğunu, yazdığı eserlerde ideolojik saplantılara ve partizanlığa yer vermediğini vurguladı. İskender Pala’nın da edebiyat anlamında önemli bir kalem olduğunu belirten Bıyıklı, “Bu isimlerin çıkarılmasını ideolojik bir körlük olarak değerlendiriyoruz. Bu ideolojik körlüğün bundan sonraki süreçte alınan kararlarda uygulanmamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

19-09/23/bb.jpg

Türkiye’nin yetişmiş değerli insanlarının, şair, yazar, edebiyatçı, sanatçı ve fikir adamlarının kaleme aldığı eserlerin toplumla buluşmasına engel olunduğunu ifade eden Tiyatro oyuncusu Birol Cürgül de “Asıl israf bu oyunları sahneden kaldırmaktır. Asıl israf bu fikri, sanatsal ve edebi değeri yüksek eserlerin halktan uzaklaştırılmasıdır” diye konuştu.

Oyunların repertuvardan kaldırılmasıne yönelik eleştirilere cevap veren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Necip Fazıl’ın oyununu 2018’in Nisan ayından beri oynanmadığını söylemişti. İBB sözcüsü Murat Ongun da Twitter’dan yaptığı açıklamada “Şehir Tiyatroları’nda 7 Nisan 2018’den beri oynanmayan Reis Bey isimli oyunun sadece 1 kez sahnelenmesinin maliyeti 368 bin TL’dir. Hem maliyeti hem de önceki dönemden beri oynanmadığı için repertuardan çıkarılmıştır. Bunun dışındaki haberler maksatlıdır” dedi.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN