Askerlik kaç ay yapılıyor? Uzun dönem, kısa dönem kaldırıldı mı?

Askerlik kaç ay yapılıyor? Uzun dönem, kısa dönem kaldırıldı mı?

Zorunlu askerlik süresi, mezun olduğu eğitim düzeyi fark etmeksizin Türkiye'de 6 ay olarak uygulanıyor. İsteğe bağlı olarak askerlik hizmetini 12 ay yapan askerler, ikinci 6 aylık dönemde aylık maaş alıyor. İşte, e-Devlet askerlik hizmeti sorgulama ekranı...

Türkiye'de 1916 yılından beri zorunlu askerlik uygulaması bulunuyor. Osmanlı döneminde 5 yıl olarak başlayan zorunlu askerlik hizmeti, günümüze kadar kademeli olarak düşürüldü. 2019 yılında yapılan düzenlemeyle vatandaşlara 1 aylık bedelli askerlik tercihi de sunuldu.

ZORUNLU ASKERLİK SÜRESİ KAÇ AY?

Türkiye'de 2019 yılından itibaren zorunlu askerlik hizmet süresi, eğitim farkına bakılmaksızın 6 ay olarak uygulanıyor. Üniversite olsun veya olmasın, 20 yaşına giren erkek 6 ay süreyle vatani görevini yerine getirmesi gerekiyor.

Bedelli askerlik süresi 1 ay olarak belirlendi.

Ayrıca askerlik hizmetini yedek subay yada ast subay olarak yerine getirmek isteyen vatandaşlar için askerlik süresi 12 aydır.

6 AY ASKERLİK SÜRESİ KAÇ GÜN?

Bedelli yapmayan bütün askerler için askerlik süresi 6 ay olup, gün olarak 180 gündür. Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, diğer 5 ayı ise uzmanlık dönemidir.

Acemi birliği ise 30 gündür.

ASKERLİK YAŞI KAÇ?

Askeralma Kanunu'na göre, Türkiye Cumhuriyeti vatabdaşı her erkek 20 yaşından gün aldığı yılın ocak ayının 1. gününden itibaren, 41 yaşından gün aldığı yılın ocak ayının 1. gününe kadar askerlik yapabilir. Askerlik çağı yoklama, muvazzaflık ve yedeklik olacak şekilde 3 dönemde yapılır.

Cumhurbaşkanı süreyi 5 yıla kadar uzatabilir ya da kısaltabilir. Savaş ya da benzeri durumlarda askerlik çağında olan kişiler askerlik hizmeti yapmak için silah altına alınabilirler.

Er ve erbaşlar istedikleri takdirde askerlik sürelerini uzatabilirler. Bunun için disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesi gereklidir. Askerliğini uzatanlara ilk 6 aylık ve ikinci 6 aylık dönem için ayrı terhis belgesi verilir. Ayrıca bu kişilere harçlık ödenir.

ASKERLİK SORGULAMA NASIL YAPILIR?

* turkiye.gov.tr adresine gidiniz.

* Karşınıza gelen pencerede arama alanına 'Askerlik' yazınız.

* Buradan 'Askerlik Durum Belgesi Sorgulama' seçeneğine tıklayınız.

* "Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum, anladım ve kabul ediyorum" butonunu işaretleyip ilerleyiniz.

* Yeni Belge Oluştur seçeneğini seçiniz.

Bu yolu izlediğiniz takdirde askerlik tecil tarihinizi veya durum belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

ASKERLİK HARÇLIĞI NE KADAR?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından er, çavuş ve on başı gibi askerlere askerlik görevini yaptığı süre boyunca ihtiyaçlarını karşılayabilmesi adına verilen maddi desteğe askerlik harçlığı denir.

Askerlik harçlığı askerlerin rütbesine, askerlik süresine ve askerliğini yaptığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

2021 yılı askerlik harçlığı tutarları şöyle:

* Er harçlığı 145,60 TL

* Onbaşı maaşı 166,40 TL

* Çavuş maaşı 187,52 TL

Öte yandan Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır hudut birliklerinde askerliğini sürdüren vatandaşlar 1216 TL asker harçlığı alır.

Doğu bölgesinde askerlik görevini yapanlar ise 2 bin 640 TL maaş alır.

KİMLER BEDELLİ ASKERLİK YAPABİLİR?

Bedelli askerlikten, askerlik çağına gelmiş, askerliğini yapmasına engel bir sağlık sorunu bulunmayan, bakaya durumunda olmayan, yoklama tarihi itibariyle yoklama kaçağı durumuna düşmeyen askerlik yükümlüsü Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı erkekler yararlanabilir. Bu koşulları sağlayan ve Kanun ile belirlenen hesaplama usulüne göre belirlenen bedelli askerlik ücretini ödeyen kişiler, bedelli askerlik uygulaması kapsamında 1 aylık temel askerlik eğitimini almak üzere silah altına alınırlar. Bu temel eğitim tamamlandıktan sonra ise yükümlüler vatan hizmeti olan askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılır.

* Bedelli askerlik seferberlik ve savaş hallerinde uygulanamaz.

* Bedelli askerlik yapacak kişilerin sayısını Milli Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyacına göre belirler.

* Bedel miktarı 240 bin gösterge sayısının memur aylık katsayısı ile çarpımının sonucunda bulunur.

* Bedel miktarı peşin olarak alınır

* Bedeli ödeyenler 1 aylık temel eğitim alırlar ve askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Bu yüzden bedelli askerlik süresi yeni sistemde 1 aydır.

* Eğer istek sayısı bedelli askerlik için belirlenen sayıdan çok olursa, bedelli askerlik yapacak kişiler kurayla seçilir. Kura sonucu seçilen kişiler bu haklarından vazgeçerlerse bir daha bedelli askerlik yapma hakları olmayacak.

* Bakaya olanlar, yoklama yapıldığı tarihte yoklama kaçağı olanlar ya da saklı olanlar bedelli askerlikten yararlanamaz.

DÖVİZLE ASKERLİK NEDİR?

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınan ülkelerde yaşayan vatandaşlarımızdan iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de içeren oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatına sahip olanlar dövizle askerlik yapabilir.

Dövizle askerlik hizmetinde temel askerlik eğitimi, yurt içine gelmeden yurt dışından uzaktan eğitimin programını tamamlama şeklinde verilmektedir.

Dövizle askerliğe başvuru şartları şöyle:

* Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınan yabancı ülkelerde; iltica başvurusu dışında elde ettikleri çalışma iznini de içeren oturma izni veya doğrudan çalışma iznine sahip olarak işçi, işveren veya bir meslek ya da sanat mensubu sıfatına sahip olanlar ile bir iş sözleşmesine bağlı olarak yabancı bandıralı gemilerde gemi adamı sertifikasında yazılı mesleğini icra eden Türk vatandaşlarından, yurt içinde geçirilen süreler hariç olmak üzere en az 3 yıl süre ile fiilen çalışanlar

* Yurt dışında doğmuş, yurt dışında ikamet eden ve süresiz ikamet iznine sahip Türk vatandaşlarından en az 3 yıl süre ile ikamet iznini veren yabancı ülkede bulunanlar

* Yurt dışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlardan en az 3 yıl süre ile fiilen uyruğu oldukları yabancı ülkede bulunanlar

ASKERLİK HANGİ DURUMLARDA ERTELENİR?

* Geçici rahatsızlığı olan ya da hapiste olan kişiler: Bu kişilerin askerlik hizmetlerini yerine getirmeleri mümkün değildir. Bu kişilerin hastalıkları düzelene ya da tahliye olana kadar askerlikleri ertelenir. Geçici hastalık sebebiyle tecil olanlar rapor bittiğinde tekrar muayene olurlar. Rahatsızlıkları 3 yıl boyunca devam eden kişiler hakkında askerliğe elverişli olup olmadıkları kararı verilir.

* Hapiste olup öğrenci olan kişiler: Hapiste olan kişilerde, lise ya da dengi okullarda okuyanlar için 22 yaşını, yükseköğrenim ve meslek yüksekokullarında okuyanlar için 28 yaşını doldurdukları yılın sonunu geçmemek şartıyla mezun olana ya da okuldan ilişik kesilene askerlik tecil edilir. Mezun olduğu okulun dengi ya da daha alt seviyedeki bir öğretim kurumuna kayıt yaptıranların askerlikleri tecil edilmez.

* Yurt dışında okuyan kişiler: Bu öğrencilerin askerlikleri, Türkiye'deki yetkili makamlar tarafından onaylandıktan sonra ertelenir.

* Öğrenciler: Lise ya da dengi okulları bitirenler 22 yaşını, mesleki ve teknik lise mezunları 25 yaşını, fakülte ya da yüksekokul ile meslek yüksekokulunu bitirenler 28 yaşını tamamlayana kadar askerliklerini erteleyebilirler.

* Yüksekokul mezunu yükümlüler: 4 yıl ve daha uzun zamanlı yükseköğretim kurumlarını bitiren yükümlüler ve yurt dışındaki eğitim kurumlarından mezun olan kişiler bazı şartları yerine getirdikleri takdirde askerlik hizmetlerini 32 yaşına kadar tecil edebilirler.

* Sanatçılar, sporcular ve bilim insanları: Bu kişiler askerliklerini 35 yaşına kadar erteleyebilirler.

E-DEVLET ASKERLİK DURUM SORGULAMA SAYFASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN