Atatürk Köşkü’nün bilinmeyen gizli geçidi

Atatürk Köşkü’nün bilinmeyen gizli geçidi

Atatürk’ün vasiyetini yazdığı Trabzon’daki ‘Atatürk Köşkü’ndeki gizli geçit yıllar sonra görüntülendi. Aynı zamanda sarnıç olarak kullanılan ve 20 yıl önce kapatılan dehliz, 150 metre uzunluğunda.

Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini yazdığı yer olarak bilinen Trabzon’daki Atatürk Köşkü’nde bulunan gizli geçit ilk kez görüntülendi. Vasiyet odasındaki fayansların altından girilen gizli geçidin inşa edildiği 1890’lı yıllarda saldırı anında sığınak olarak kullanılmak amacıyla yapıldığı tahmin ediliyor. Yağmur suyu kanalı olduğu belirtilen depo olarak kullanıldığı da belirtiliyor.

18-09/05/05krr02kosk-copy.jpg

15-17 Eylül 1924 günlerinde Trabzon’a ilk ziyaretini yapan Atatürk, Soğuksu mahallesinde yaptığı gezintide çam ormanları içinde Kostantin Kabayanidis tarafından 1890 yılında yazlık olarak yaptırılan köşkü beğendi. 1930 yılında Trabzon Özel İdaresince tescil edilerek İl Daimi Encümeninin 18.5.1931 tarih ve 361 sayılı kararıyla Mustafa Kemal Atatürk’e ‘temlik’ edilen köşkün tapusu ve anahtarı Trabzon’da oluşturulan bir heyet tarafından Atatürk’e teslim edildi. Trabzon’u üçüncü kez ziyaret ettiğinde bu köşkte 2 gün konaklayan Atatürk, vasiyetini burada hazırladı. Tüm varlığını Türk halkına bıraktığını burada yazdığı vasiyette açıklayan Atatürk’ün ‘Veranda’ olarak bilinen odanın altında bir gizli geçit olduğu öğrenildi. Fayansları çıkartılarak ulaşılan ve 3 odası olan sardıç köşkün alt kısmındaki çam ormanlarının içindeki dehlize ulaşıyor.

18-09/05/05krr02kosk5-copy.jpg

150 metre uzunluğundaki dehlizdeki sarnıç saldırı anında sığınak olarak da kullanılmak için yapılmış. Köşkün bahçeye açılan çift kapılı bölümünün hemen altındaki sarnıçtan ulaşılan ve 20 yıl önce kapatılan dehliz Trabzon’da çok az kişi tarafından biliniyor. Atatürk Köşkü Müze Müdürü Ali Mahir Pak, saçaklardaki tüm yağmur sularının toplandığı su deposunun farklı bir amaçla da kullanıldığını belirterek saldırı anında sığınak görevi de gördüğünü dile getirdi. Pak ayrıca Atatürk Köşkü’nün 1890 yılında yapımına başlandığını ve 1912 yılında bitirildiğini hatırlattı.

18-09/05/05krr02kosk2-copy.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN