Ayağınızın altına kına sürün gözlerinize inanamayacaksınız! Prof. Dr. Okan Bölükbaşı'ndan müthiş tüyo

Ayağınızın altına kına sürün gözlerinize inanamayacaksınız! Prof. Dr. Okan Bölükbaşı'ndan müthiş tüyo

Türk geleneklerine göre çok önemli bir yere sahip olan kına her ne kadar yeni evlenecek genç kızlarla bağdaştırılmış olsa da sağlığımız söz konusu olduğunda şaşırtıcı faydaları vardır. Prof. Dr. Okan Bölükbaşı ise herkesin mutlaka kınaya hayatında yer vermesini önerdi.

'Kına' kelimesi dünyanın her yerindeki insanlar tarafından birçok farklı şekilde anlaşılmaktadır. İnsanların çoğu muhtemelen onu birçok kültürde geleneksel olarak kullanılan saç ve cilt için koyu kırmızı/kahverengi boyayla ilişkilendirir, ancak bu isim aynı zamanda boyanın türetildiği çiçekli bitki için de geçerlidir.

Okan Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Okan Bölükbaşı, ‘’Kına başta ağrı olmak üzere birçok tıbbi sorunun tedavisinde kullanılıyor’’ dedi. Gelin hep beraber doğanın bize sunduğu bu mucizevi ürünün faydalarını öğrenelim...

basliksiz-6.jpg

KINANIN SAĞLIK FAYDALARI VE KULLANIMLARI

Kınanın birçok potansiyel sağlık yararına ve kullanımına daha derinlemesine bir göz atalım.

SAÇ RENGİ

Kına, esas olarak saç için bitki bazlı doğal bir boya olarak kullanılır. Saçları kırmızıya veya tonlarına boyayacaktır, ancak birçoğu sırasıyla koyu kırmızı veya nötr bir renk elde etmek için indigo veya Çin tarçını kombinasyonu ile kullanır.

SAÇ SAĞLIĞI

Çoğu insan, kınanın saç üzerindeki etkisini rengini boyamakla ilişkilendirse de, vücudumuzun o bölgesinde de birçok rol oynayabilir. Kına saçın gücünü artırabilir ve bu nedenle köklerimizin sağlığını kalıcı olarak etkilemeyen güvenli bir boyayı temsil edebilir. Saç kütikülünü kapatmaya, kırılmayı önlemeye ve saçın parlaklığını ve görünümünü artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca kepeği önlemeye yardımcı olabilir.

SAÇ DÖKÜLMESİNİ AZALTABİLİR

Saç dökülmesi veya kellik sorunu yaşayan kişiler için kına bunun olmasını engelleyebilir. Geleneksel karışım, kürlerin içine kına suyu veya yağı konup saçınıza karıştırılmasıdır, çünkü bu tedavinin etkinliğini artırabilir.

ayaga-kina-yakmanin-faydalari-785.jpg

TIRNAK KALİTESİNİ ARTIRABİLİR

İnsanlar genellikle sağlıklı tırnakları korumayı unuturlar, ancak tırnak etleri ve tırnakların altındaki boşluk enfeksiyon ve bakteri varlığı için başlıca yerlerdir; bu nedenle tırnaklarınıza kına uygulamak akıllıca bir seçim olabilir. Yaprakların demlendiği suyu içmek tırnakların çatlamasını önlemeye yardımcı olabilir ve iltihaplanmayı azaltabilir. Doğrudan tırnak yataklarına bir lapa uygulamak, tırnak yataklarındaki tahriş, ağrı ve enfeksiyonu giderebilir.

YAŞLANMA KARŞITI ÖZELLİKLERE SAHİP OLABİLİR

Kınanın antioksidan kapasitesi geniş çapta araştırılmamış olsa da, yağın büzücü özelliği vardır, bu da bazı insanların kınanın suyu ve yağını cilt üzerinde yaşlanma belirtilerini ve kırışıklıkları ve yara izlerinin çirkin görünümünü azaltmak için kullanmasına yol açmıştır. Bu, vücudun en büyük organı olan cildi koruyabilen olası antiviral ve antibakteriyel etkilerle tamamlanır

YARALARI İYİLEŞTİREBİLİR

Kınanın en dikkat çekici kullanımlarından biri, cildi enfeksiyonlara karşı koruma ve iltihaplanmayı ortadan kaldırma olasılığıdır. Sadece yabancı patojenlere ve maddelere karşı koruyucu bir tabaka oluşturabileceği için değil, aynı zamanda deriden ısıyı emen doğal soğutma özelliklerine sahip olabileceği için yanıklara, yaralara ve sıyrıklara nesiller boyu uygulanabilir. Bu, aloe vera jeli ile benzer bir kapasitede güneş yanıkları için çok faydalı olabilir.

ATEŞİ DÜŞÜREBİLİR

Kına, olası ateş düşürücü özelliklerinden dolayı ateşi de düşürebilir. İnsanlar başka bir durumun ikincil bir semptomu olarak çok yüksek ateşten muzdarip olduklarında , vücuttaki bu sıcaklık artışı organ işlevi ve metabolik süreçler için tehlikeli olabilir. Vücudun genel sıcaklığını düşürmek esastır ve kına bunu ya terlemeyi tetikleyerek ve etkili bir şekilde ateşi düşürerek ya da sadece vücudu soğutarak ve biraz rahatlama sağlayarak başarabilir.

5efd6b1945d2a04258b87f2e.webp

ANTİİNFLAMATUAR OLABİLİR

Kına bitkisinin suyu her zaman özellikle yararlı olduğu için övülmez, ancak aslında bitkinin suyu baş ağrılarından hızlı bir şekilde kurtulmak için doğrudan cilde uygulanabilir. Kınada bulunan bileşiklerin olası anti-enflamatuar etkileri, bu gerilimi azaltmaya ve baş ağrısı ve migrenin yaygın bir nedeni olan kılcal damarlarda sağlıklı kan akışını desteklemeye yardımcı olabilir. Bir sıçan modeli, kına ekstraktının anti-inflamatuar etkisinin, steroidal olmayan bir anti-inflamatuar ilaç olan fenilbütazon ilacına benzer olduğunu ortaya çıkardı. Kına yağı ayrıca artritik ve romatizmal ağrılar için topikal olarak kullanılabilir.

UYKU SORUNLARINI AZALTABİLİR

Kına yağı bazı uyku bozukluklarını hafifletmeye yardımcı olabilir, bu nedenle uykusuzluk veya kronik huzursuzluktan şikayetçiyseniz, bitkisel rejiminize bu yağın bir kısmını eklemek, bedeni ve zihni sakinleştirerek sizi düzenli, dinlendirici bir uyku programına geri getirebilir.

DETOKSİFİKASYON

Kına bitkisinin kabuğunu veya yapraklarını suya batırmak ve ardından elde edilen sıvıyı tüketmek, gelişmiş dalak ve karaciğer sağlığına bağlı olabilir. Karaciğer vücut için çok önemli bir koruma seviyesi olarak çalışır ve vücutta biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olur. İşlevini optimize ederek ve sağlığını sağlayarak, çok çeşitli diğer sağlık koşullarını önleyebilirsiniz. Bununla birlikte, herhangi bir kına ürününü yutmadan önce sağlık danışmanınıza veya lisanslı bir şifalı bitki uzmanına danışmanız önerilir.

PROF. DR. OKAN BÖLÜKBAŞI' NIN TAVSİYE ETTİĞİ KÜR

4 yemek kaşığı kına, 8 yemek kaşığı ev yapımı elma sirkesini bir kavanozda karıştırın ve kıvam bulması için bir miktar su ekleyebilirsiniz. Bu karışımı ayak tabanına iyice sürdükten sonra bir saat bekleyin. Ayağınız iyice kuruduktan sonra önce sıcak su ardından soğuk su ile yıkayın. Kınalı karışım vücuttaki zehrin hızlıca dışarı atılmasını sağlar. Ödeme, yorgunluğa ve ayak soğukluğuna iyi gelir. Tüm dolaşım sistemini aktif hale getirir. Haftada bir gün yapabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN