Bağırsakla beynin iletişimi sofrada başlıyor

Bağırsakla beynin iletişimi sofrada başlıyor

Sağlıksız bir ruh hali içindeyseniz beslenme düzeninizi gözden geçirmenizde fayda var. Zira bağırsak florasından kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla kafein tüketimini azaltın, bilinçsiz ilaç kullanmayın, paketli yiyeceklerden uzak durun. Probiyotikler sofranızdan eksik olmasın.

Dyt. Nur Şahin yazdı

İçinde bulunduğunuz ve memnun olmadığınız ruh hallerinin asıl kaynağı; çoğu zaman gözden kaçırılan bağırsak flora dengesinin bozulması ya da floranın çeşitli nedenlerle tahribi olabilir.

Beyindeki açlık-tokluk algı mekanizması, ince bağırsaklardan gönderilen sinyallerle çalışır. Bağırsak florasında yaşanacak olası olumsuzluklar beynin açlık-tokluk algı mekanizmasını bozar ve çeşitli yeme bozukluklarıyla karşılaşabiliriz. Bağırsakların ikinci beyin olduğu söylemi bu nedenledir; bağırsakla beyin arasındaki hormonal ve sinirsel iletişim asla sekteye uğramamalıdır.

Sağlıksız bir ruh hali içindeyseniz önceliğiniz beslenme düzeninizi gözden geçirmek olmalı. Zira kötü ruh hali sağlıksız beslenme düzeniyle gelişen sağlıksız bağırsak florasından kaynaklanabilir. Bağırsak florasını korumak ve beslemek için; uyku düzeninin korunması ve devamlılığı, stressiz hayat standartları, kafein tüketimini belli sınırlarda tutmak, bilinçsiz ilaç-antibiyotik kullanılmaması önemli. Ayrıca alkol almamak, rafine şeker ve basit karbonhidratları tüketmemek, paketli gıdaları tercih etmemek. sağlıksız yağlardan uzak durmak ve bağırsak florasını besleyen besinlerden oluşan beslenme düzenini takip etmek de şart.

Bağırsak florasını beslemek ve düzenlemek için benimsediğiniz beslenme modelinde probiyotikler baş köşede olmalı. Her öğünde düzenli kefir, yoğurt tüketimi, ev yapımı turşu ve tarhana çorbası tüketimi, ülkemizde yeni dönem içeceklerinden sayılan kombucha mutlaka bulunmalıdır. Eğer ki beslenmenize dikkat edemeyeceğiniz yoğun tempolu bir sürece girecekseniz takviye probiyotikleri eczanelerden temin edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN