Bahar nezlesi nasıl geçer? Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir?

Bahar nezlesi nasıl geçer? Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir?

Bahar nezlesi nasıl geçer? Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtı haberimizde. Bahar mevsimi ile birlikte bahar mevsimi ile ortaya çıkan hastalıklarda da belli bir oranda artış meydana geliyor. herkes Bahar yorgunluğunu bilse de aslında Bahar alerjisi, polen alerjisi ve bahar nezlesi de yatsınamaz. Haberimizde alerji olduğumuzda neler yapmalıyız? sorusunun yanıtı mevcut.

Bahar aylarında havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyona bağlı olarak kaşıntı, hapşırık, bitmek bilmeyen burun ve geniz akıntısı gibi şikayetler ortaya çıkabiliyor. Bahar nezlesi nasıl geçer? Bahar alerjisi nedir? Polen alerjisi belirtileri nelerdir? sorularının yanıtını sizleer için derledik. 

Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan polen, toz, küf, hayvan tüyü gibi maddelere alerjen denir. Bahar aylarında havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasıyla alerjik reaksiyonlar daha çok görülüyor. Bahar alerjisi, burun akıntısı, kaşıntı ve göz kızarıklığı gibi semptomlarla kendini gösteriyor ve çok ağır bir hastalık olmamasına rağmen kişiyi son derece rahatsız edebiliyor.

Bahar alerjisi dediğimiz hastalık aslında bahar aylarının gelmesiyle birlikte artış kaydeden polenlere bağlı olduğu için Polen alerjisiyle özdeşleşmiştir. Yani polen alerjisidir. Polenlerle birlikte ortamda bulunan hayvan tüyleri ve toz parçacıklarının nefes alma sırasında buruna alınmasıyla oluşur. Bu maddelerin burnun iç yüzeyine yapışması ile alerjene karşı hassasiyeti olan kişilerin burnunda mikrobik olmayan bir iltihap oluşur. Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikir. Burunda alerjik rinit (bahar alerjisi/saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise konjuktivite neden olur.

POLEN ALERJİSİ HANGİ AYLARDA OLUR?

Polenlerin Nisan Mayıs aylarında oluşmasıyla hassasiyeti bulunan kimselerde alerjik durumlar gözlenir.

BAHAR ALERJİSİ (POLEN ALERJİSİ) NASIL GEÇER? KORUNMA YÖNTEMLERİ…

Bahar mevsiminin polen zamanı diye bilinen nisan, mayıs aylarında yeşillik, ağaçlık gibi yerlerde durmamaya özen göstermelidir. Polen alerjisinde durum bir hayli zordur ama polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerde açık havaya çıkılmaması alınabilecek en etkili yöntemdir. Eğer dışarı çıkmanız gerekiyorsa da ağız ve burnu kapatan maskeler, şapka ve gözlük kullanın. Dışarı çıktıysanız eve döner dönmez kıyafetlerinizi değiştirin. Saçlar tozu tutacağından, her akşam saçlarınızı yıkayıp, duş alın. Böylece üzerinizdeki polen tozlarından arınabilirsiniz.

HEKİM KONTROLÜNDE ANTİ ALERJİK İLAÇ KULLANIN

Polenlerin yoğun olduğu dönemlerde evinizin pencerelerini, otomobil kullanırken ise aracınızın camlarını kapalı tutun. Polen filtreli klimalardan yararlanarak hava değişimini sağlayabilirsiniz. Bütün bu koruma tedbirlerini almanıza rağmen şikayetleriniz hala devam ediyorsa hekiminizin gözetiminde anti alerjik ilaçlarla hastalığınızın kontrol altında tutulmasını sağlayabilirsiniz.

BAHAR NEZLESİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Bahar alerjisinin %100 tedavisi mümkün değildir. Alerjiden korunmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Tozlu ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması, polenlerin çok yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkılmaması bahar alerjisi önlemleri arasında yer alır.

Burun etrafına sürülen kremler de polenlerin yapışmasını sağlayarak vücuda girişini engeller. Klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ya da alerji engelleyen özel filtreler kullanılması alerjiyi önlemeye yardımcı olur.

Kişisel temizliğe dikkat edilmesi, açık havadan eve girildiğinde ellerin ve yüzün yıkanması ya da duş alınması, kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir. Bu önlem göz sulanması için geçerli bir uygulamadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN