Balık pulu hastalığı belirtileri ve tedavisi | Balık pulu hastalığı nedir? (İktiyozis vulgaris)

Balık pulu hastalığı belirtileri ve tedavisi | Balık pulu hastalığı nedir? (İktiyozis vulgaris)

Halk arasında 'balık pulu' olarak adlandırılan 'iktiyozis vulgaris', nadir olarak görülen hastalık çeşitlerindendir. Bu hastalıktan şüphelenenler ya da yakalananlar, ‘Balık pulu hastalığı belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?’ gibi konuları araştırıyor. Gelişmeler ise karar.com’da yer alıyor…

Y kromozomuyla aktarılan genetik bir hastalık olan balık pulu hastalığı, ilk başta İngiltere'de 1880'lü senelerde Edward Lambert ismindeki bir kişide görülmüştür. Hastalığın kökeni bu yıllara dayanmaktadır. Peki balık pulu hastalığı belirtileri ve tedavisi nedir? İşte detaylar…

HASTALIĞIN TARİHİ

İngiltere’de 18. yüzyılda rastlanılan bu hastalık, Edward Lambert adındaki bir şahısta görüldü. Baba baskın ya da çekinik olsa bile, erkek çocukların dış görünüşünde (fenotipinde) etkisini gösterme oranı yüzde 100'dür. Kadınlarda rastlanılmaz.

BALIK PULU HASTALIĞI NEDİR?

Hastalığın deride balık pulunu andıran kepekler ve kurulukla izleyen bir rahatsızlık olduğunu dile getiren Prof. Dr. Serap Öztürkcan, hastalarda terleme olmamasının acı veren bir etki yaptığına işaret ederek, derinin yumuşamaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

BULAŞICI MI?

Bu hastalarda su kaybının fazla olduğundan dolayı kuruluğun derinin gerilmesine ve bir zırh gibi sertleşmesine sebep olduğunu kaydeden Öztürkcan, derinin beslenmesi, buharlaşmanın önlenmesi gerektiğinin altını çizerek, hastalığın kesinlikle bulaşıcı olmadığını, kalıtım, akraba evliliği ve gen mutasyonunun etkisi olabileceğini aktardı.

‘BALIK PULU’ HASTALARI YARDIM BEKLİYOR

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yaşamını sürdüren yaklaşık 150 kişide balık pulu hastalığı görülüyor. Bu hastalar, ciltlerinin çatlayarak pul pul olması sebebiyle güneşe çıkamıyor, soğuk, sıcak veya tozlu ortamlardan uzak durarak yaşıyor. Toplum içerisine çıkamadıklarını, çalışma hayatında da zorluklar çektiklerini ve hastalıkları sebebiyle işten çıkarıldıklarını ifade eden hastalar, mağduriyetlerinin bir an evvel giderilmesini ve Sağlık Bakanlığı’nın konuya el atmasını bekliyor.

19-08/22/balik-pulu-hastaligijpgg.jpg

DÜNYADA EN SIK MANİSA’DA RASTLANIYOR

Dünyada bu hastalığın en çok rastlandığı yerlerden biri olan Turgutlu'da, Gökgedik, Çatalköprü, Yukarı Bozkır, Kayrak, Dalbahçe, Osmancık ile Güney mahallelerinde yaşayan ve akraba olan 150 kişi, ciltlerinin çatlayarak pul pul olması sebebiyle güneşe çıkamıyor.

‘EGE MUTASYONU’

Hastalığa ilişkin gen araştırması yürüten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri, 26 hastanın gen analizini yaparak hastalığa neden olan genin NIPAL4 olduğunu belirledi. İlk kez tespit edilen mutasyona da "Ege Mutasyonu" adı verildi.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

İleri durumlarda hekiminiz tarafından kontrol altında daha ciddi tedaviler verilebilir. Soyucu kremler kullanılabilir ve tedaviler daha çok ayak tabanı ve avuç içi gibi daha kalın derili yerlerde tercih edilir. İktiyozlarda temel tedavi cildin düzenli nemlendirilmesidir. Islak cilt üzerine nemlendirme(banyodan sonra) daha etkili olacaktır.

TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Alkol ve parfüm içeren sabunlardan kaçınılmalıdır.
Cildi kurutacak kadar sık duştan ve sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır.
Dudaklarınız için düzenli olarak dudak balmı kullanın.
Oda havasını nemlendirici cihazlar kullanılmalıdır.
Ek önlem; Genetik danışma:
Genetik geçişli iktiyozisin birçok çeşidi vardır. Her alt tipin sonraki nesillere genetik aktarılışı farklı olmaktadır. Hasta çocuğa sahip aileler, diğer çocuklarının da hasta olma riskini bilmeleri ve aile planlamalarını yapmaları açısından genetik danışmanlığa yönlendirilmelidir. Ayrıca gebelik döneminde bu hastalığın tanısı konulabilmekte ve yaşamla bağdaşmayan formları erken tanı ile tespit edilebilmektedir. Ailelerin bu konuda bilgi sahibi olmaları sağlıklı nesillerin doğmasına olanak sağlar.
Gelecekte iktiyozis hastalığının önüne geçmek için gen tedavileri üzerine çalışmalar devam etmektedir.

BELİRTİLERİ

- Ciltte poligon şekilde pullar

 - Ciltte kaşıntı

- Kalınlaşan cilt

- Çok kuru cilt

- Ciltte kahverengi, gri, beyaz pullanma

- Kafa derisinde pullanma

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN