“Başörtülü psikolog, psikiyatrist, olmaz” diyen üstün Dökmen'e tepki yağıyor: Bırakın kadınları, nasıl giyinirlerse giyinsinler

“Başörtülü psikolog, psikiyatrist, olmaz” diyen üstün Dökmen'e tepki yağıyor: Bırakın kadınları, nasıl giyinirlerse giyinsinler

Prof. Dr. Üstün Dökmen'in “Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır, nötr olamazlar. Empati kurabilmemin temeli nötr davranmaktan geçer" sözleri tepki çekti. CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu “Bırakın kadınları, nasıl giyinirlerse giyinsinler, isteyen başörtülü, isteyen başı açık psikoloğa gitsin” dedi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise “Üstün Hoca yanılıyor. Baş açık olmayı norm kabul ediyor. Nötr olmayı yanlış anlıyor” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Üstün Dökmen, katıldığı bir programda başörtüsü üzerinden yaptığı değerlendirmeler sosyal medyada tepkilere neden oldu. Dökmen "Başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar" ifadelerini kullandı.

Dökmen "Eczacı, mimar, inşaat mühendisi başörtülü, tesettürlü olabilir. Söylediğim aynen şu, bir eczacı başörtülü olabilir, mimar olabilir, Milli Eğitim izin verdiği için öğretmen olabilir, hâkim ve savcı benim alanım değil karışmıyorum. Fakat başörtülü psikolog, başörtülü psikiyatrist, başörtülü PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır. Nötr olamazlar.

Psikoloğun karşısındaki kişiye karşı nötr davranış içerisinde olması gerekiyor. Empati kurabilmesi gerekmektedir. Empati kurabilmemin temeli nötr davranmaktan geçer. Empati kuramazsam sempati duyarım, özdeşim kurarım. Özdeşim kurarsam artık o iletişim o artık psikolojik danışmanlıktan çıkar. Komşu teyze, komşu amca sohbetine dönüşür. Objektif olmak gerekiyor. Dünyada meslek etiği şudur, bizim insanlarımız bilmiyor. Psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı dini, siyasi, takım, milli simge kullanamaz" dedi.

“İsteyen başörtülü, isteyen başı açık psikoloğa gitsin”

Dökmen'in sözlerine sosyal medyadan tepki yağdı. CHP Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu Twitter'da paylaştığı mesajında “Peki böyle bir toplumda başı açık psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı başörtülü hastalarına karşı nasıl nötr oluyorlar? Tabi bu soru da saçma. İnsanlık etiği şunu der: Bırakın kadınları, nasıl giyinirlerse giyinsinler, isteyen başörtülü, isteyen başı açık psikoloğa gitsin” ifadesini kullandı.

Fikri Akyüz ise sosyal medyada paylaştığı mesajında “Prof. Üstün Dökmen: "Başörtülü psikiyatrist/psikolog olmaz. Meslek etiğine aykırıdır" Kafasına başörtüsü takandan psikiyatrist/psikolog olur. Başörtüsünü 'kafasına' takandan psikiyatrist/psikolog olmaz.” dedi.

“Bu ayrımcı zihniyetin günümüz Türkiye'sinde yeri yok”

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM): Psikolog unvanlı Üstün Dökmen'in, insanları dış görünüşlerine göre kategorize ederken empati ve mesleki etikten bahsetmesi trajikomik... Görüşlerine karşı çıkanları akılsızlıkla suçlaması ise etik bir sorun. Bu ayrımcı zihniyetin günümüz Türkiye'sinde yeri yok, olamaz.

Prof. Dr. Güner Sönmez: Üstün Dökmen’e katılmıyorum. Yanlış ve talihsiz bir açıklama. Başörtülü, başı açık, Alevi, Sünni, şu veya bu dünya görüşüne sahip olmanın bir mesleği yapabilip yapamamakla bir ilgisi yok. Bu tür ayrıştırmaların memlekete zerre kadar faydası da yok.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Üstün Hoca yanılıyor. 1- Baş açık olmayı norm kabul ediyor. 2-Nötr olmayı yanlış anlıyor. Nötr olmak hasta-danışan psikoterapi etiğinde...

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN