Bebek tuzlamanın zararları ve faydaları nelerdir?

Bebek tuzlamanın zararları ve faydaları nelerdir?

Bebeklerin sağlıklı olması için Eski Roma'da gerçekleştirilen bir uygulama Bebek Tuzlama... Sadece Eski Roma'da değil, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluklarının hakimiyetindeki Anadolu topraklarında da tarihin çeşitli dönemlerinde uygulanmışlığı da var. Annelerimizin, ninelerimizin söylediği gibi, doğumu gerçekleştirdikten hemen sonra bebeklerin sağlıklı ve hastalıklara karşı dirençli olması için ağızlarına tuz sürerlermiş. Anadolu'nun bazı bölgelerinde bu ritüel halen devam ettirilmekte. Peki, bebek Tuzlama nedir, ne zaman ve nasıl yapılır? Faydası var mı yoksa zararlı mı?

Bebeğin tuzlanma işlemi bölgelere göre değişiklik gösterebilmekte. Bazı yerlerde yenidoğan sürecinde, bazı yerlerde göbek bağının düşmesinin ardından uygulanırken farklı bölgelerde ise 40'ıncı günde 'kırklama' adı altında yaptırılan banyoda gerçekleştirilir.

Bebek Tuzlama üç ayrı şekilde yapılıyor. Bunlardan ilki şöyle: Öncelikle bebeğin yıkanacağı küvet, çok sıcak olmayan ılık su ile doldurulur. Ilık suyun içerisine bir yemek kaşığı tuz atılır ve bu su iyi bir şekilde karıştırılır. Bebeğin poposu, koltuk altı, bacaklarının iç kısmı, boynu ve bacaklarının iç kısmı bu su ile yıkanır. Kalan su ise bebeğin teninin her noktasında gezdirilir. Yıkama işlemine başlamadan önce, ebeveynlerin isteğine bağlı olarak bebeğin ağzına da bu sudan bir miktar sürülebilir.

BEBEK YIKANDIKTAN SONRA DA TUZLANABİLİR

Bu yöntemin dışında tuz, eritilmeden bebeğin vücuduna direkt olarak ovalama tekniği ile sürülebilir. Sonrasında ise bebeğin vücudu yine ılık suyla durulanır. Bir diğer yöntem ise bebek yıkandıktan sonra uygulanır. Yıkandıktan sonra temiz bir çarşaf ya da havlunun üzerine yatırılan bebek, tuzlanmış tülbent ya da başka bir ince bez ile sarılır. Bacakları, kolları ve göğsü tuzlu bezlerle sarılan bebek bu şekilde 5 dakika (en fazla 10 dakika) bekletilir. Son olarak da tülbentler alındıktan sonra, yeniden ılık su ile durulanır.

BAZI UZMANLAR BEBEK TUZLAMAYI ÖNERMİYOR

Bazı tıp doktorları ise bebek tuzlama uygulanmasını onaylamıyor. Buna neden olarak ise Anadolu'da bazı ailelerin yeni doğan bebeklerini doğar doğmaz tuzlamasını, bu yüzden bebeklerin sıvı kaybı yaşamasını gösteriyorlar. Ciltten emilen aşırı miktardaki tuz, kanda tuz oranının yükselmesine (hipernatremi) neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle yenidoğan bebekler beyin kanaması tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyorlar.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN