Beethoven’in bestesini yapay zeka tamamlayacak

Beethoven’in bestesini yapay zeka tamamlayacak

Ludwig von Beethoven’in ömrü yetmediği için tamamlayamadığı 10. Senfonisini yapay zeka tamamlayacak.

MİKDAT KARAALİOĞLU/ALMANYA

Ludwig van Beethoven’in tamamlayamadığı 10. Senfonisini yapay zekâ tamamlayacak. Müzik bilimciler, besteciler, bilgisayar uzmanları ve ünlü piyanist Robert Levin’de oluşan uluslararası bir tim bu proje üzerinde çalışıyor. Proje Deutsche Telekom tarafından finanse ediliyor.

TAMAMLANINCA ORKESTRA ÇALACAK

Yapay zeka tarafından tamamlanacak olan 10.senfoni 28 Mayıs 2020 tarihinde Beethoven Orkestrası tarafından Bonn’da icra edilecek. Beethoven’nin 250. Doğum günü nedeniyle 2020 Beethoven yılı olarak kutlanacak.  Beethoven’in tamamlamaya ömrü yetmediği 10.senfoniden geriye sanatçının bazı eskiz ve notları kalmıştı .

ÇOCUK GİBİ ÖĞRENİYOR

Eseri tamamlayacak yazılımı geliştiren uzmanlar, algoritmayı eksik pasajları dolduracak şekilde eğitiyor. Ortaya nasıl bir bestenin çıkacağını ise henüz kestirmek mümkün değil. Proje Koordinatörü Matthias Röder, “Algoritma öngörülebilir değil. Her gün yeni bir sürprizle karşılaşıyoruz. Yazılım Beethoven’in dünyasını keşfeden küçük bir çocuk gibi“ şeklinde konuştu.

MÜSİK BİLGİSİ YOK ANALİZ KABİLİYETİ VAR

Yazılımın 10. Senfoniye yaptığı ilk ilaveler dinlenebiliyor. Ancak bu ilaveler bilgisayar üzerinde ve beklenilen kalitenin altında. Yazılım 10. Senfoninin yanında Beethoven’in tüm bestelerini ve diğer bestekarların eserlerin analiz etme kabiliyetine sahip.

Normalde bir bestekarın hangi notanın hangi notayı takip edeceğini belirleyen harmoni bilgisine sahip olması gerekiyor. Ancak yazılımın bu anlamda bir müzik bilgisi yok.  Sadece Beethoven ve diğer bestekarların harmoni bilgisini nasıl kullandıklarını analiz edebiliyor. Ancak Beethoven harmoni kurallarını her zaman uygulayan bir bestekar değil.  Yazılımın bu noktada nasıl bir sonuca varacağı ise merakla bekleniyor.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞTİ

Bilgisayar programları aracılığı ile beste girişimleri daha önce de olmuştu. Franz Schubert’in eksik kalan 8. Senfoni h-Moll isimli eseri de Çin cep telefonu üreticisi Huawei tarafından yapay zeka aracılığı ile tamamlanmıştı. Yapay zekanın bitirdiği beste Şubat 2019 yılında Londra’da icra edilmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN