‘Biraz Trump gibi kaba’

‘Biraz Trump gibi kaba’

Avustralyalı sanatçı Callum Morton, ABD Başkanı Donald Trump’ın kafasının dev boyutta heykelini yaptı. Trump’ın kafasını içi boş tasarlayan Morton, arka yüzüne bir oturma bankı yerleştirip beyin duvarlarını ‘cehennem alevi’yle süsledi. Sanatçı Morton eseri hakkında ‘Biraz Trump gibi kaba bir iş ama onunla örtüşüyor” diyor.

Avustralya Monash Üniversitesinde sanat profesörü olarak görev yapan Avustralyalı sanatçı Callum Morton, ABD Başkanı Donald Trump’ın üç metrelik heykelini yaptı.  Sanatçının yaptığı karikatürise enstalasyon çalışmasında heykel sanatı ve mimari teknikler yer alıyor. Heykelde malzeme olarak fiberglas, reçine ve keretse kullanan sanatçı, eseri ironik ve kışkırtıcı bir üslupla tasarladı. Heykelin ön yüzünde Trump’ın gravürünü resmeden sanatçı, kafasının içini ise boş olarak tasarladı. Sanatçı bununla da yetinmedi, eserin arka yüzüne de bir bank yerleştirdi ve Trump’ın beyin duvarını ‘cehennem alevi’yle kapladı.

İlk olarak Sydney’deki Barangaroo şehrinde kamuya sergilenen eser sosyal medyada büyük yankı bulunca ise Ballarat Sanat Galerisi’nin etkinlik alanına taşındı. Sanatçı eserin ilgi görmesinden ve sosyal medyada olay olmasından oldukça memnun. Bir sanatçı olarak siyasileri takip ettiğini ve dehşete kapıldığını belirten Morton “Bu çalışmanın çirkin bir iş olduğunun, biraz Trump gibi kaba bir iş olduğunun farkındayım ama çalışma onunla çok örtüşüyor” diyor. Eser, Avustralyalılardan ve turistlerden büyük ilgi görüyor. Bazı turistler sosyal medyada paylaşıkları fotoğraıflarda eserin Trump’ı ünlü çizgi film Simpson Aile’sinin bir ferdi gibi gösterdiği yorumunu yapıyor. 

20-01/15/1-1579120766.jpg

TRUMP'IN BEYNİ ALEV ALEV

Avustralyalı sanatçı Morton’un Trump’un kafasını yaptığı üç metrelik heykel  ‘Monument # 32: Helter Shelter’ adını taşıyor. ‘Anıt 32’ numaralı eserin adında İngilizce ‘Karmakarışık’ anlamına bir deyim olan ‘Helter Skelter’ deyimine atıfta bulunuluyor. Sanatçı tarafından zekice düşünülmüş bu isim ‘sığınak’tan, ‘kaos’a birçok çağrışım yapıyor. Morton, eserin içini sanatsal bir eleştiri niyetiyle boş tasarlarken aynı zamanda Trump’un büyük bir özenle uzattığı saçlarını ustaca tarayarak kapatmaya çalıştığı kelliğine de gönderme yapıyor. Sanatçı, Trump’un beyin kısmındaki boşluğa yerleştirdiği bank ile insanlara hem dinlenme hem de oturup düşünmenin önemini farketmeye dair bir fırsat sunuyor. Duvarlarda kullandığı ‘cehennem alevi’yle ise Trump’un siyasi kimliğini ve davranışlarını kendi  perspektifinden yorumluyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN