‘Bu filmleri izlemeden 2018 bitmesin’ listesi

‘Bu filmleri izlemeden 2018 bitmesin’ listesi

Sinemada bu yıl birbirinden iddialı filmler gösterime girdi. Aksiyondan, animasyona kadar yerli yabancı yapımlar “İyi ki izlemişim” dedirtti. İşte yıl bitmeden görmeniz gereken filmler:

AYŞE LEBİN KATI

2018’de dramdan komediye, animasyona kadar seyirciyi sinema salonlarındaki koltuklarına mıhlayan filmler gösterildi. Onlar arasında Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Ahlat Ağacı’ da var, Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin Cannes’dan üç ödülle dönen yoksulluk ve imkansızlığın içinde büyümeyi konu alan ‘Kefarnahum’u da. 2018’in öne çıkan filmlerini derledik.

Ahlat Ağacı: Çektiği her filmle bu toprakların insanına, geçmişine ve bugününe ayna tutan usta yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül’ün sahibi olan ‘Kış Uykusu’ndan tam 4 yıl sonra ‘Ahlat Ağacı’yla muhteşem bir dönüş yaptı. Filmde Doğu Demirkol’un hayat verdiği Sinan karakterinin babasıyla, arkadaşlarıyla ve toplumla ilişkisi üzerinden Türkiye’nin portresi çıkarılıyor. Film, Anadolu insanının yaşam mücadelesi ve yalnızlığına saygı duruşu niteliğinde.

Yenilmezler: Sonsuzluk Savaşı: Her yaştan sinemaseverlerin büyük beğeniyle izlediği ‘Yenilmezlar: Sonsuzluk Savaşı’, dünyanın yarısını yok etmek için sonsuzluk taşlarının peşine düşen Thanos karşı bir araya gelen süper kahramanlarımızın hikayesini anlatıyor.

Hiçbir Zaman Burada Değildin: ‘Kevin Hakkında Konuşmalıyız’ ile sinema oteriteleri tarafından ‘dahi’ olarak adlandırılan İskoç yönetmen Lyanna Ramsey, Jonathan Ames’in aynı isimli romanından uyarladığı ‘Hiçbir Zaman Burada Değildin’ ile seyircinin nefesini kesti. Filmde Joe isimli eski askerin, travmalarla dolu geçmişinin gölgesinde seks ticareti için kaçırılan kızları kurtarması konu ediliyor.

Kelebekler: Yönetme Tolga Karaçelik’in Sundance olmak üzere birçok festivalde ödül alan ‘Kelebekler’i, trajik bir haber üzerine memleketleri Hasanlar’a giden üç kardeşin birbiriyle hesaplaşma hikayesi. Yönetmenin edebiyatın büyülü gerçeklik ekolünü sinemaya yansıttığı bu film, mizah ve dramın ne denli iç içe olduğunun bir örneği.

Başlat: Ready Player One: Efsanevi yönetmen Steven Spielberg, Ernest Cline’ın romanından uyarladığı bilimkurgu harikası‘Başlat: Ready Player One’ ile izleyenleri Morrow ve Halliday adlı iki dehanın yaratmış olduğu, gündelik hayatın aksine, sınırsız bir sosyal deneyim vaadinde bulunan sanal gerçeklik oyunu OASIS’te bir maceraya davet ediyor. Film, görsel efektlerinin başarısıyla öne çıkıyor. 

İnanılmaz Aile 2: İlk kez 2004’te gösterilen İnanılmaz Aile, 2018’de yeni maceralarla beyazperdeydi. Süper güçlere sahip aile suçla savaşmaya devam ederken bir yandan süper kahramanların yasal olmamaşıyla bir yandan da ailenin yeni üyesi Küçük Jack-Jack’in yeni ortaya ç

Kefarnahum: Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin Cannes’dan üç ödülle dönen filmi ‘Kefarnahum’, yoksulluğun içinde hayata gözlerini açan Zain’in onu dünyaya getirdikleri için ailesine dava açmasıyla başlıyor. Sinameseverler tarafından yılın en iyi filmi olarak gösterilen Kefarnahum, yoksulluğun ve imkansızlığın içinde bir büyüme hikayesi.

Florida Projesi: Sean Baker tarafından yönetilen ‘Florida Projesi’, Amerikan Film Enstitüsü tarafından yılın en iyi 10 filminden biri olarak seçildi. Baker, ABD’nin en parlak ve şaşalı hayatlarının yaşandığı Los Angeles’ın karanlık yüzünü 6 yaşındaki Moone ve ekibinin günlük yaşamı üzerinden gösteriyor.

Soğuk Savaş: Oscar ödüllü yönetmen Pawel Pawlikowski, ‘Soğuk Savaş’ta Sovyetler’in baskısı altında, birbirinden tamamen farklı farklı karakterlere sahip bir kadın ve bir erkek arasındaki tutkulu ama imkansız bir aşkın öyküsünü anlatıyor.

Şüphe: Yükselen Gü Kore sinemasının en etkileyici örneklerinden. Yönetmen Lee Chang-Dong beşinci uzun metraj çalışmasında Haruki Murakami’nin kısa bir öyküsünü beyazperdeye uyarladı. Yazar olmak için mücadele eden bir gencin eski bir kız arkadaşı ve onun zengin arkadaşıyla tanışması ve daha sonra gelişen olaylar anlatılıyor. Derin psikolojik ve felsefik çözümlemelerin yapıldığı film sinematografisiyle de dikkat çekiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN