Bundan daha güzel imza görmedik

Bundan daha güzel imza görmedik

Fransa Milli Kütüphanesi, sosyal medyadan Sultan Süleyman’ın Fransa Kralı I. François’e yazdığı mektubun görselini paylaştı. 493 yıl önce gönderilen metnin altında bulunan Kanuni tuğrasına dikkat çeken kütüphane yönetimi “Arşivimizdeki en güzel imza” notunu düştü.

SALİHA SULTAN

Fransa Milli Kütüphanesi (BNF) dün Twitter’dan “BNF’deki en güzel imza hangisi? Muhteşem Süleyman’ın I. François’e yazdığı mektubun tuğrası” ifadeleriyle Kanuni Sultan Süleyman’ın 1526 yılında Fransa Kralı I. François’a gönderdiği mektubun görselini paylaştı. 1526 yılının ocak ayı sonunda gönderilen mektup, Türk-Fransız ilişkilerinin başlangıcı olması dolayısıyla Fransa tarihin en önemli vesikaları arasında yer alıyor. Milli Kütüphanenin el yazmaları bölümünde muhafaza edilen mektup, sadece üst düzey kişilerin talepleri doğrultusunda özel izinle ve kütüphane görevlilerinin gözetiminde ziyarete açılıyor. 167,5 santim uzunluğunda ve 35 santim genişliğinde parşömen kağıda yazılan mektup, 15 satırdan oluşuyor. Altın süslemeli padişah tuğrasının yanı sıra mektupta yer yer altınla nakşedilmiş harfler de dikkati çekiyor. 

20-01/11/fr.jpg

Kanuni Sultan Süleyman’ın Fransa Kralı I. François’e yazdığı mektup “Ben ki sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç veren Allah’ın yer yüzündeki gölgesi...” kelimeleriyle başlıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın Alman İmparatoru Şarlken ile 24 Şubat 1525’de yaptığı Pavye Savaşı’nda yenilerek esir düşen Fransa Kralı I. François’ın annesi Düşes Dangolen’in yardım talebine cevaben yazdığı mektupta şu satırlar ön plana çıkıyor: “Ben ki, sultanlar sultanı, hakanlar hakanı, hükümdarlara taç giydiren, Allah’ın yeryüzündeki gölgesi ve atalarımın fethettiği Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Karaman’ın, Rum’un , Dulkadiroğluları Vilayeti’nin, Diyarbakır’ın, Kürdistan’ın, Azerbaycan’ın, Acem’in, Şam’ın, Haleb’in, Mısır’ın, Mekke’nin, Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arap memleketlerinin, Yemen’in ve daha nice ülkelerin ki, büyük atalarımın Allah kabirlerini nurlu etsin karşı konulmaz kuvvetleriyle fethettikleri ve benim muhteşemliğimle de ateş saçan mızrağımın ve zafer getiren kılıcımın gücüyle fethettiğim nice memleketlerin sultanı ve padişahı olan Sultan Bayezid Han oğlu Sultan Selim Han oğlu Sulan Süleyman Han’ım. Sen ki, Fransa vilayetinin kralı olan Françesko’sun...”

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN