Burnunuz hakkında bilmediğiniz bu gerçekleri duyunca şok olacaksınız! İşte burnunuz hakkında 6 garip gerçek

Burnunuz hakkında bilmediğiniz bu gerçekleri duyunca şok olacaksınız! İşte burnunuz hakkında 6 garip gerçek

Vücudumuzun en önemli parçalarından biri olan burnumuz hakkında neler biliyorsun? Burnunuz hakkında bilmediğiniz bazı gerçekler var. Öğrenmek için okumaya devam edin.

Hem solunum hem de koku alma sistemlerinizin önemli bir parçası olan burnunuz, nefes almanıza ve koklamanıza yardımcı olur, ancak tek yaptığı bu değildir. Uzmanlar, burnun çoğumuzun farkında olmadığı bazı şaşırtıcı özelliklere de sahip olduğunu söylüyor. Aslında, her nefes aldığınızda , hapşırdığınızda veya konuştuğunuzda, burnunuz muhtemelen bu büyüleyici işlevlerden birini gerçekleştiriyor. Burnunuz hakkında bilmediğiniz altı tuhaf gerçeği öğrenmek için okumaya devam edin ve bu mucizevi vücut parçası için yepyeni bir takdir görmeye hazırlanın.

GENELLİKLE BİR SEFERDE BİR BURUN DELİĞİNDEN NEFES ALIRSINIZ

Burnunuz, septum tarafından iki açıklığa bölünmüş tek bir yapıdır, burun delikleri. Çoğumuz her zaman her iki burun deliğinden eşit şekilde nefes alıyormuşuz gibi hissettirse de uzmanlar, solunumun ağır yükünün çoğunu yapmak için aslında bir baskın burun deliğini kullandığımızı ve ardından taraf değiştirdiğimizi söylüyor. Herhangi bir zamanda, insanlar nefeslerinin yaklaşık yüzde 75'ini bir burun deliğinden ve yüzde 25'ini diğerinden yapıyor diyor.

Uzmanları bu eğlenceli deneyi evde deneyebileceğinizi söylüyor: Aynaya yaklaşır ve burnunuzdan nefes verirseniz, ayna buğulanır. Yüzeyde her bir burun deliği için birer tane olmak üzere iki iz su buharı birikir. Ancak bir iz diğerinden daha büyük olacaktır, çünkü insanlar bir seferde çoğunlukla bir burun deliğinden nefes alırlar.

1-012.jpg

BURNUNUZ HAVAYI CİĞERLERİNİZE ULAŞMADAN NEMLENDİRİR

Vücudunuzun akciğerlerinize giden birincil yollarından biri olan burun, önemli bir işlevi yerine getirir: nefesinizi nemlendirir. Bunu, üst burun boşluğunda bulunan ve akciğerlere giderken havayı nemlendiren ve ısıtan bir dizi dar kemikli yapı olan konkadan hava göndererek yapar.

Kulak, burun ve boğaz uzmanı, Soğuk havada yaşadığınız burun akıntısı, bu ısınma ve nemlendirme etkisinin en iyi örneğidir diyor. Soğuk hava içeri girdiğinde burnunuzdaki nemin yoğunlaşmasından gelir.

BURNUNUZ BİR HAVA TEMİZLEYİCİ GÖREVİ GÖRÜR.

Burnun bir diğer önemli işlevi de havayı ciğerlerinize ulaşmadan temizlemesidir. Alerji ve Astım Ağı, Tüm hava yolu sistemi, toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer kirleticileri hapseden ince bir yapışkan mukus tabakasıyla kaplıdır diye açıklanıyor. Uzmanlar, kirpikler adı verilen küçük tüyler, mukusu burun boşluğunuzdan boğazınızın arkasına süpürür ve burada yutulabilir ve midenizde nötralize edilebilir diye aktarıyor.

Bu nedenle, ağzınızın aksine burun boşluğu, dışarıdaki havanın solunum sisteminize en iyi girişidir.

BURNUNUZDAN NEFES ALMAK DAHA İYİ HATIRLAMANIZA YARDIMCI OLUR

Uzmanlar, koku alma duyunuzun hafızanızla yakından bağlantılı olduğunu söylüyor. Araştırmalar, burunlarından nefes alan insanların her şeyi daha iyi hatırlama eğiliminde olduğunu buldu. Araştırmacılar bunu, çalışma katılımcılarına çeşitli kokular sunarak ve ardından bir saat içinde burunlarından veya ağızlarından nefes almalarını söyleyerek test etti. Daha sonra burundan nefes alanlar kokuları ağızlarından nefes alanlara göre daha iyi hatırladılar.

2-008.jpg

BURNUNUZ SES TONUNUZDAN SORUMLUDUR

Ses tellerinizin sesinizin nasıl duyulacağını belirlediğini düşünebilirsiniz, ancak burnunuz da onunla oynuyor. Araştırmalar, Sesiniz gırtlakta üretilir, ancak bu ses gerçekten uğuldayan bir sestir diyor. Sesin zenginliği, burnunuzda ve boğazınızda oluşan gırtlağın üzerinde sesin nasıl işlendiğiyle belirlenir. Soğuk algınlığı ve alerjisi olan bir insanda duyduğumuz burun sesi, havanın bu nazal rezonasyonu kaybetmesinden kaynaklanır

HAPŞIRMA ŞEKLİNİZ BÜYÜK OLASILIKLA GENETİKTİR

Belirli sayıda hapşırma eğilimindeyseniz, bu durum tesadüf değildir. Bilim adamları bu tür hapşırma kalıplarının genetik olduğunu varsayıyorlar, ancak bu konu kapsamlı bir şekilde incelenmedi, çünkü büyük ölçüde hapşırma iyi huyludur.

Benzer şekilde, parlak bir ışık görmeye tepki olarak hapşırmayı ifade eden bir terim olan fotik hapşırmanın da genetik olduğuna inanılıyor. Araştırmacılar, fotik hapşırmanın, ışık tepkisi refleksi ve hapşırma refleksi için çapraz sinir yollarından kaynaklandığını teorileştiriyor diyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN