Buscetta ‘Cosa Nostra’yı ifşa ediyor

Buscetta ‘Cosa Nostra’yı ifşa ediyor

İtalya’nın bu seneki Oscar adayı ‘Hain’, Sicilyalı mafya lideri Tommaso Buscetta’nın 475 kişiyi hapishaneye gönderen itirafıyla sonuçlanan İtalyan tarihinin en büyük mafya hesaplaşmasını beyazperdeye taşıyor.

SALİHA  SULTAN 

Sinema salonlarında bu hafta 3’ü yabancı 7 film vizyona giriyor. Haftanın öne çıkan filmi, İtalya’nın bu yılki Oscar adayı Hain filminin yönetmen koltuğunda İtalyan sinemasının ‘Altın Çağ’ının önemli yönetmeni Marco Bellocchio oturuyor. Bellocchio’nun İtalyan yakın tarihini mercek altına aldığı ‘Günaydın, Gece/Buongiorno, Notte’ (2003) ve ‘Vincere’ (2009) filmlerinin devamı niteliğindeki ‘Hain’ İtalyan tarihinin en büyük mafya çatışmasını, Cosa Nostra liderlerinden Tommaso Buscetta’nın itirafından sonra 475 kişinin tutuklanmasını ve yargılanmasını anlatıyor.

19-12/13/1-1576189116.jpgGüzelliğin Portresi

Eleştirmenler Coppola, Scorsese, De Palma, Ferrara gibi Amerikalı yönetmenlerin daha önce beyazperdeye taşıdığı İtalyan mafya hikayelerine bir yenisini ekleyen Bellocchio’nun Stanley Kramer’in iki Oscar Ödüllü başyapıtı ‘Nürenberg Mahkemesi/Judgement At Nurenberg’den (1961) sonra sinema tarihinin en iyi mahkeme filmlerinden birine imza attığını söylüyor. Filmde 1980’in Sicilya’sında ‘iki dünyanın patronu’ lakaplı, Mafya’nın ilk itirafçı lideri Buscetta’yı, iri yarı aktör Pierfranko Favino mükemmel bir performansla canlandırıyor. Favino, Buscetta’yı bazı sahnelerde yüzünde lateksten bir maskeyle canlandırıyor ve karakterin ses tonunu taklit ediyor. İtalyan mafyasının cesaret, ihanet, aile değerleri, sadakat gibi ahlaki değerlerini Hollywood’un klişe Mafya filmlerinden farklı bir şekilde hikayeleştiriyor, ne mafya liderini ne de kanun temsilcilerini kahramanlaştırmadan, insani yönlerini ön plana çıkararak izleyiciye aktarıyor.

19-12/13/2-1576189130.jpg
Jumanji: Yeni Seviye

Haftanın diğer yabancı yapımı ise Jumanci serisinin ikinci filmi ‘Jumanji: Yeni Seviye’. İlk filmde Jumanji maceralarından sağ çıkmayı başaran grubun, oyuna tekrardan girmek durumunda kalan Spencer’ı kurtarmak için Jumanji’ye yeniden girmelerini konu edinen filmde, bu kez oyun değişiyor ve oyuncular hiçbir şeyi bekledikleri gibi bulamıyor. İzleyiciyi bol aksiyon ve maceranın beklediği ilmde aksiyon filmlerinin ünlü ismi Dwayne Johnson’a Karen Gillan, Jack Black, Kevin Hart Awkwafina ve Danny DeVito eşlik ediyor. Haftanın son yabancı yapımı ise animasyon türündeki ‘Sevimli Sihirbazlar’ çocuklara eğlenceli dakikalar vaadediyor. Sihirbaz Dave ve arkadaşlarının maceralarını anlatan filmi James Snider yönetiyor.

19-12/13/5-1576189140.jpg
Aman Reis Duymasın

 

‘REİS’ DUYMASA DA ARTIK İZLEYECEK 

Haftanın yerli filmlerinde ilk sırada Onur Tan’ın yönettiği ‘Aman Reis Duymasın’ filmi yer alıyor. Komedi türüyle izleyiciyle buluşan filmde, Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinin yeraltı dünyasının en ünlü isimlerinin, eşleriyle sessiz bir yaz tatiline çıkmaya karar  vermesi konu ediliyor.

19-12/13/4-1576189182.jpg

Gittikleri tatil köyünde yönettikleri dünyanın aksine bir manzara ile karşılaşan ekibin, başlarına gelenleri Oktay Kaynarca’nın canlandırdığı büyük reis Hızır Çakırbeyli’nin duymaması için verdikleri komik mücadele izleyiciye aktarılıyor.

Filmde, Mustafa Üstündağ, Ozan Akbaba ve Emir Benderlioğlu gibi oyuncular rol alıyor. Umur Turagay’ın yönettiği gerilim-dram türündeki ‘Güzelliğin Portresi’ filmi ise, aldığı bir haber sonucu zamanında kaçarak uzaklaştığı babasının köşküne eşi ve kızıyla birlikte geri dönen Nisan’ın, hem geçmişi hem de babasıyla ilgili sır perdesini aralamaya çalışmasını konu ediniyor. Filmde, Burçin Terzioğlu, Birkan Sokullu, Serkan Keskin, Melisa Şenolsun, Lara Tonka ve Feridun Düzağaç oynuyor. Haftanın diğer bir yerli yapımı ‘Elma Dersem Çık’ ise, Aşkım Kapışmak’ın aynı isimli çok satan kitabından uyarlanan gösterisinin sinema versiyonu. Kapışmak’ın gösterisinde çocuk, evlilik, ilişki analizleri, ilişkide iletişimim önemi, çocuk-anne ilişkisi gibi iletişim yollarıyla ilgili ipuçları eğlenceli bir dille yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN