Clostridium botulinum bakteri zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Bakteri zehirlenmesi belirtileri

Clostridium botulinum bakteri zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Bakteri zehirlenmesi belirtileri

Son zamanlarda meydana gelen gıda zehirlenmeleri sonrası gıdalarda bulunan zehirli bakteriler bir hayli gündemde. Zonguldak’ta yaşanan clostridium botulinum bakteri zehirlenmesinden dolayı araştırmalar hız kazandı. İşte clostridium botulinum zehirlenmesi ile ilgili bilgiler…

 

Yedikleri gıdadan dolayı "clostridium botulinum" bakterisi nedeniyle zehirlendiği belirlenen Zonguldaklı aile Ramazan (54) ve eşi Zuhriye Yıldız'ın (53), tedavileri sürüyor. İşte bu olay ile merak edilen ‘clostridium botulinum bakteri zehirlenmesi nedir?’ sorusunun ayrıntıları…

CLOSTRİDİUM BOTULİNUM NEDİR?

Clostridium botulinum, gıdalar yolu ile insana bulaşan ciddi bir bakteri hastalığıdır. Hastalık belirtisinin ardından anında ve yeterli tedavi edilmezse yüksek ölüm oranına sahiptir. Toksini ısıyla değişme eğilimindedir ve 80°C’de 10 dakika veya daha fazla sürede ısıtma ile yok edilebilir.

NASIL BULAŞIR?

Clostridium botulinum, gıda kaynaklı bir bakteri olup, mikroorganizmanın gelişimi esnasında üretilen toksini içeren gıda maddesini insanlar tarafından tüketilmesi yoluyla oluşan ciddi bir gıda zehirlenmesidir.

19-12/04/clostridium-botulinum-bakteri-zehirlenmesi.jpg

Botulismus toksini; konserve mısır, biber, yeşil fasulye, çorba, pancar, kuşkonmaz, mantar, olgun zeytin, ıspanak, ton balığı, tavuk ve tavuk ciğeri ve ciğer kafa, hafif öğle yemeği etleri, jambon, sosis, doldurulmuş patlıcan, ıstakoz, tütsülenmiş ve tuzlanmış balık gibi pek çok gıdada tespit edilmiş bir toksin maddedir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Clostridium botulinum, gıda kaynaklı bir bakteri olup, mikroorganizmanın gelişimi esnasında üretilen toksini içeren gıda maddesini insanlar tarafından tüketilmesi yoluyla oluşan ciddi bir gıda zehirlenmesidir. Kuluçka süresi gıda zehirlenmelerinde 18-36 saat arasında ortaya çıkar. Bu maddenin en erken belirtileri belirgin halsizlik, zayıflık ve baş dönmesi olarak ortaya çıkar.

Bulanık görme ve çift görme, ağız kuruluğu, konuşma ve yutkunmada zorluk çekme, kalp atımında azalma, tansiyon düşüklüğü, nefes alıp vermede zorluk, diğer kasların zayıflığı, ağrılı şişmeler, ciltte beklenmedik renk değişiklikleri, terleme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve kabızlık gibi belirtiler de zehirlenme belirtileri arasındadır. Tedavi edilmediği takdirde yüksek ölüm oranına sahiptir.

TANI KONULMASI: Tanı, serum, dışkı, kusmuk, mide içeriğinde ya da hastanın yediği yemekte botulinum toksininin tespiti, dışkı veya yara kültürlerinden Clostridium botulinum’un izole edilmesiyle konulur.

SAĞLIKLA İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

TEDAVİSİ 

Zehirlenme tanısı koyulan hastalar, yoğun bakım ünitesine alınmalı, endotrakeal tüp veya trakeostomi ile solunum yolu açık tutulmalıdır. Tedavide polivalan antitoksin (antitoksik botilinum serumu) uygulanmalıdır. Bu aşamada antitoksin uygulaması oldukça erken olmalıdır. Botulizm şüpheli hasta birkaç saat içinde başvurmuş ise kusturularak veya mide lavajı ile kalan toksinin atılmasına yardımcı olunmalıdır.
Yara botulizminde kristalize penisilin kullanılmalıdır. Buna ek olarak metranidazol da kullanılabilir. Yara botulizminde ayrıca yaranın cerrahi temizliği de gerekir.

KORUNMA TEDBİRLERİ

Elde yapılan konservelerde yeteri ısı ve basınç uygulanmalıdır. Tüketilmeden önce de 10 dakika kaynatmak gerekir.

Şişmiş ve bozulmuş konservelerin yenilmemesi gerekir.1 yaşın altındaki bebeklere bal verilmemelidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN