Çok çabuk uyku getiren hareketler: Daha az ekran süresi ile uyku alışkanlıkları artabilir

Çok çabuk uyku getiren hareketler: Daha az ekran süresi ile uyku alışkanlıkları artabilir

Çok çabuk uyku getiren hareketlerin günümüzde sıkça araştırıldığı biliniyor. Stres, fazla yemek yemek, psikolojik sorunlardan dolayı uykuya dalamama problemi yaşayanlar ve birçok insanın dünyada maruz kaldığı uykuya dalamamak, erken uyuyamamak problemi ile ilgili önemli bir araştırma yayınlandı.

Çok çabuk uyku getiren hareketleri araştıranlar için araştırmacılar, geceleri gençler için mavi ışık perdesi süresinin azaltılmasının daha iyi uyumasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Günümüzde birçok sebepten dolayı uyku problemi yaşayanlar geceleri hemen uykuya dalmak ve sabah erken uyanmak için çeşitli yöntemler araştırıyor. Peki en hızlı uykuya dalma yöntemi nedir? Neden uyuyamıyorum? İşte detaylar…

Uyku düzenini etkileyen faktörler

Artık istediğimiz zaman ışıkları açık tutabilir ve yüzümüzün önünde parlayan bir ekran tutabiliriz. Uyku uzmanlarının bulduğu zor kısım, her şeyin nasıl kapatılacağını yeniden keşfetmektir. Modern ebeveynler için en yaygın şikâyet, telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar… Çocukların cihazlarında çokça zaman harcamaları, uyku problemini beraberinde getiriyor. Etraflarında dünyayı özleyeceği korkularının yanı sıra, birçok ebeveyn, ekran kullanımının uzun vadeli etkileri konusunda endişe duyuyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre, sadece ekranlar değil, kabul ettikleri mavi ışık tonu da bu problemde etken oluşturuyor. Hollanda'dan yapılan yeni araştırmalar, gece vakti gelmeden iki saat önce veya en azından mavi tonu tıkayan gözlükler takmadan önce ekran ışığını azaltmanın genç bir yetişkinin uyku düzeninde önemli farklılıklar yaratabileceğini öne sürüyor. Araştırma Fransa'daki Avrupa Endokrinoloji Derneği yıllık toplantısında sunuldu. Bulgular henüz hakemli bir dergide yayınlanmamıştır.

Gençlerde uyku düzenleri

Mavi ışık saçan ekranların gençler üzerindeki etkilerini test etmek için araştırmacılar, 12 ila 17 yaş arasındaki 55 Hollandalı çocuğu değişik derecelerde günlük ekran kullanımıyla işe aldı. Bunlar üç gruba ayrıldı. Bazıları ekranlarını normal olarak kullanırken, bazıları da ekranların mavi ışığını engelleyen gözlükler takarken, diğerleri ise parlayan ekranlardan tamamen kaçınıyordu. Uyku kalitesi beş günlük bir süre boyunca günlükler, bir insanın ne zaman uyuduğunu takip eden makineler ve uyku ile ilişkili bir hormon olan melatonin seviyelerini örnekleyerek değerlendirildi. Araştırmacılar, hem mavi ışığı engelleyen bardakların hem de yatağın genel olarak daha iyi uyumaya eşlik etmeden birkaç saat önce ekran süresini azalttığını söylüyor. Baş araştırmacılardan biri olan Amsterdam UMC'deki klinik endokrinoloji uzmanı Dr. Dirk Jan Stenvers, uykuya dalma konusunda şikâyetlerin mavi ışıktan kaynaklandığını söyledi.

Stenvers, “Ergenler, ekranlı cihazlara giderek daha fazla zaman harcıyor ve uyku şikâyetleri bu yaş grubunda sık görülüyor” dedi. “Burada, çok basit bir şekilde, bu uyku şikâyetlerinin, akşam ekranı kullanımını veya mavi ışığa maruz kalmayı en aza indirerek kolayca tersine çevrilebileceğini gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çalışma ebeveynler için ipuçları sağlar

Söz konusu çalışma, çocuklarına anlamlı dinlenmelerinde yardımcı olan ebeveynler için pratik bilgiler sunmaktadır. California, Fountain Valley'deki MemorialCare Orange Coast Tıp Merkezi'ndeki bir çocuk doktoru olan Dr. Gina Posner, Healthline'a araştırmada bulduğu ilginç şeylerden birinin mavi ışık filtreleme gözlükleri kullanılması olduğunu söyledi. Posner, “Bu, ekran zamanlarını azaltmayı reddeden hastalarım için harika, ancak fiziksel aktiviteyi arttırmanın yanı sıra çocukların yatmadan önce zamanlarını açmalarına izin vermek için günde en fazla iki saat tutmanın önemli olduğuna inanıyorum. ” dedi.

Santa Monica, California'daki Providence Saint John Sağlık Merkezi'ndeki Pediatri Başkan Yardımcısı Dr. Danelle Fisher, ailelerle “uyku hijyeni ” hakkında konuşurken, yatmadan önce ekrana daha az maruz kalmanın çocukların daha rahat bir uykuya dalmalarına yardımcı olduğunu belirtti.

Fisher, “Uyku, bu yaş grubunda önemlidir ve giderek daha fazla sayıda ergende uyku bozuklukları yaşanmaktadır. Bu, ailelere ergenlerin uyku ile ilgili yaşayabilecekleri sorunlar ve ekran maruziyetini en aza indirmeye çalışarak uyku kalitesini nasıl artıracağı hakkında fikir verebilir.” dedi.

Uzun süreli sağlık etkileri

Uzmanlar, bunun özellikle önemli olduğunu söylüyorlar, çünkü yeterince uyumamak sadece yorgun olmak ve konsantre olmakta zorlanmıyor. Uzun vadede, obezite, diyabet ve kalp hastalığı gibi önlenebilir hastalıklara yol açabilir. Yeni araştırma ile Stenvers ve diğer araştırmacılar, ekran süresini kısaltmanın ve iyileştirilmiş uykunun daha uzun süreli etkilerinin olup olmadığını merak ettiklerini söylüyor. Bu sorunla mücadele etmek için şimdi basit önlemler alınması hâlinde, gelecek yıllarda daha fazla sağlık sorununun önlenebileceği bildiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN