‘Depresyondayım’ın sonu yaşlı beyin

‘Depresyondayım’ın sonu yaşlı beyin

Yale Üniversitesi’nde yapılan araştırma, depresyonun, beynin yaşlanmasını önemli ölçüde hızlandırabileceğini ortaya koydu. Buna göre, depresyondaki kişilerde nöronlar arasındaki iletişim yoğunluğu normal insanlara göre daha düşük kalıyor. Söz konusu durum da Alzheimer’a kadar varan süreci tetikliyor. Uzmanlar, günde en az 24 gram ceviz tüketmenin ise doğal bir önlem olabileceğini belirtiyor.

Kadın hastalıkları doğum ve tüp bebek uzmanı Op. Dr. Suzan Gençsoy kronik stresin ileriki dönemlerde depresyona neden olabileceğini belireterek, bunun yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Gençsoy, stresin insanların kendilerinde tehdit, güvensizlik uyandıran kişi ve olaylara karşı vücutta oluşan psikolojik ve fizyolojik tepkiler olduğunun altını çizerek stres altındaki kişilerin nefes alış verişlerinin, uyku düzenlerinin ve yeme alışkanlıklarında değişimler olduğunu belirtti. Uzman doktor, “Bütün bu patolojik değişimler elbette ki hormonal bir değişikliğin sonucudur. Bu bozulan hormonal durum kadın da üreme potansiyelini de olumsuz etkilediğine dair bilimsel çalışmalar vardır. Buna ek olarak, aşırı stres kadınlarda fallop tüpü spazmlarına, erkeklerde ise sperm sayısının azalmasına da neden olabilmektedir. Toplumda çocuk sahibi olamamak ise başlı başına bir stres sebebi. Aile ve çevre baskısı olmasının ötesinde erkek ve kadın ayrı ayrı kendi sosyal çevrelerinde çocuk sahibi olamamanın hayal kırıklığını bir başarısızlık hatta kusur olarak görür. Sorun olan taraf hatta bazen sorunsuz taraf karşı tarafın sorunu dolayısı ile kendini eksik hissederek, bazen gereksiz yere sorunlu tarafı korumak adına etrafa sorunun kendisinden kaynaklandığını anlatarak mevcut durumu olduğundan daha kötü hale getirir’’ ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN