Dermatologlar cildinizde saklı sağlık sırlarını ortaya çıkarıyor

Dermatologlar cildinizde saklı sağlık sırlarını ortaya çıkarıyor

Cildimiz vücudumuzun en büyük organıdır ve diğer özelliklerin yanı sıra ter bezleri, kan damarları ve sinir uçlarını içeren en karmaşık organlardan biridir. Zaman zaman cildimizde de bazı cilt problemleri meydana gelebiliyor. Peki bu cilt problemleri için dermatologlar ne diyor?

Cildimiz dış çevre ile iç organlarımız arasında çok önemli bir koruyucu bariyer oluşturur. Bizi patojenlere ve kimyasallara karşı korurken, aynı zamanda sıcaklığımızı düzenlemeye de hizmet eder. Aynı zamanda duyu organı görevi görür, su ve yağ depolar ve güneşe maruz kaldığında D vitamini üretimine yardımcı olur.

Ancak uzman dermatologlar, cildin genel sağlığımıza açılan bir pencere olabileceğini söyledi.

woman-examining-her-skin.webp

CİLT HASTALIK BELİRTİLERİNİ NASIL ORTAYA ÇIKARABİLİR?

Derideki değişiklikler, birçok tıbbi durumun veya altta yatan hastalıkların bir göstergesi olabilir, ancak çoğu cilt bozukluğu ciddi hastalık belirtisi değildir. Cilt sarı bir görünüm alırsa veya gözlerin beyazları sararırsa, bu genellikle bireyin karaciğer enzimlerinin veya bilirubin düzeylerinin yükseldiğinin bir işaretidir ve bu durum hepatobiliyer sistemle (karaciğer, safra kesesi ve safra kesesi) ilgili bir soruna işaret edebilir.

Benzer şekilde, avuç içleri koyu sarı bir renk alırsa veya cildiniz sarımsı - turuncuya dönerse, bu aşırı beta-karoten alımının bir işareti olabilir. Havuç, kabak ve tatlı patates gibi bu maddeden zengin gıdaların veya beta-karoten takviyelerinin aşırı tüketimi, bu semptomlarla karakterize edilen karotenemi olarak bilinen bir duruma neden olabilir.

rash.webp

KAŞINTILI CİLT ENDİŞELENECEK BİR ŞEY Mİ?

Kaşıntılı cilt nispeten yaygın olsa da, nadir durumlarda diyabet veya lenfoma gibi altta yatan bir hastalığın belirtisi olabilir. Kaşıntılı cilde sahip olmak, mutlaka bu koşullardan herhangi birine sahip olduğunuz anlamına gelmez ve bu semptomun çok daha yaygın olan nedenleri vardır, örneğin egzama veya cilt enfeksiyonları gibi cilt koşulları.

Cilt durumu ayrıca HIV ile ilişkilendirilmiştir ve virüs bulaşmış hastalarda çok daha yaygın görünmektedir. Döküntüler birçok sorunun işareti olabilir ve ısı, alerjik reaksiyonlar veya ilaçlar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda döküntüler, altta yatan hastalıkların da bir işareti olabilir. Örneğin, hem Lyme hastalıkları hem de lupus belirgin döküntüler üretir.

Kötü yara izi varsa veya cildiniz oldukça gerilebilirse, dermatologlara göre bu, Ehlers-Danlos adıyla bilinen bir grup genetik sendromdan kaynaklanan semptomlar olabilir. Bu nadir sendromlar, deri eklemleri ve kan damarlarının duvarları gibi bağ dokularını etkileyen kalıtsal bozukluklardır. Gergin, kırılgan cildin yanı sıra, bu durumdaki kişilerde aşırı esnek eklemler de olabilir. Kalp hastalığının uyarı işaretleri veya kan damarlarıyla ilgili sorunlar da ciltte görünebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN