Diş tedavisinde stres ‘ses sinyalleri’ ile azaltılıyor

Diş tedavisinde stres ‘ses sinyalleri’ ile azaltılıyor

Tıpta 1970’lerden beri çeşitli alanlarda kaygının giderilmesine karşı ‘binaural beats’ yöntemi kullanılıyor. Bu yöntem dünyada ilk kez diş tedavisinde, hastaların stresini azaltmak için yararlanan Türk hekimleri, literatüre girdi.

Diş hekimliğindeki cerrahi tedavilerin, toplumda genel olarak anksiyete (kaygı) ve stres oluşturduğunu dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kubilay Işık “Hastaların bize aşırı stresli gelmesi çok alışık olduğumuz bir durum. Bu alanda da ‘binaural beats’ uygulamasını kullanmak istedik. Dünyada kullanılan ‘binaural beats’ kavramını çift kulaktan verilen ses sinyalleri olarak tanımlayabiliriz. Biz de bu yöntemi diş hekimliğindeki hastaların kaygısını azaltmak için kullandık ve dünyada tıp literatürüne girdik. Cerrahi operasyonlardan önce hastalarımıza mobil cihazdaki yazılım sayesinde 10 dakika boyunca çift kulaktan ses sinyallerini dinlettik. İşlemden önce ve sonra hastaların anksiyetesini ölçtük ve çok ciddi fark olduğunu gördük. Yani ses sinyalleri dinletilen hastaların daha az kaygılı olduğunu tespit ettik” dedi.

Işık, yöntemin 1970 yılından bu yana tıbbın çeşitli alanlarında kullanıldığını belirterek, şu bilgileri aktardı “Bu yöntemin, hastaların çene cerrahisinden önce sahip olduğu stres ve anksiyeteyi azaltmasında işe yaradığını göstermiş olduk. Yöntemi diş hekimliğinde ilk defa biz kullandık. İngiltere’de çene cerrahisi dergisinde yayımlandı” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN