DNA’daki parmak izi

DNA’daki parmak izi

İnsanlığın en büyük belalarından kanserin tedavisi için bilim insanları her yolu deniyor. DEÜ’den Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu ve ekibi de evrensel mücadelenin önemli bir parçası olmuş durumda. DNA’daki parmak izinin keşfinin ardından bu alana yoğunlaşan bilim insanları kanserin izini sürüyor. Prof. Sarıoğlu “Bazı tümörlerde DNA parmak izi değişiyor. Bu mekanizma ile gelişen tümörlerin daha iyi seyrettiğini tespit ettik ayrıca bu hastalara gereksiz tedavi uygulanmıyor ve hastalar daha az ilaç kullanıyor” diyor.

Günümüzde tedavi yöntemleri geliştirilen kanser hastalıkları üzerine önemli bir çalışmaya imza atıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi’nden bir grup bilim insanı, aile bağı ve suçluların tespiti gibi alanlarda kullanılan DNA parmak izi yönteminden bağırsak kanserlerinin tanısı ve tedavisinde faydalanmaya başladı. Genetik hastalıkların yanı sıra bazı tümörlerde bu DNA izinin değiştiğini ifade eden Patoloji uzmanı Prof. Dr. Sülen Sarıoğlu, “Genetik ya da kazanılmış olarak DNA onarım mekanizmasının bozulması tümör gelişimine yol açıyor. DNA onarım mekanizması bozulursa tümördeki ve hastadaki parmak izi farklı hale geliyor. DNA onarımımız bozuk olduğunda ise hastalık riski ile karşı karşıya kalıyoruz” şeklinde konuştu. Sarıoğlu, DNA parmak iziyle yapılan tespitin ardından hastaların ailesine de genetik yatkınlık nedeniyle danışmanlık ve tarama hizmeti verildiğini kaydetti. Kalın bağırsak olarak bilinen kolorektal kanserinde aynı durumun söz konusu olabildiğini anlatan Sarıoğlu, “Tümörlerin yüzde 15’i bu mekanizma ile gelişiyor. DNA parmak izi ve tümördeki DNA farklı hale geliyor” dedi. DNA, hücrenin yönetici molekülü olarak tanımlanıyor. DNA’nın yapısında kalıtsal özelliklerimize etki eden yapılar bulunuyor. Bu yapılar genler olarak tanımlanıyor. Kalıtsal bilgiler de genler tarafından taşınıyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN