Doğu’dan Batı’ya her bakış aslında bir yüzleşme

Doğu’dan Batı’ya her bakış aslında bir yüzleşme

Durgun yüzler, sabit bakışlar etrafında rengarenk örülen çarpıcı bir dünya. İranlı sanatçı Banu Anka’nın tablolarında hem Doğu’nun kadim kültürü hem Batı’nın modern yüzü aynı anda gösteriyor kendini. Sanatçının İstanbul’da açtığı ilk sergisi ‘Bakış’taki eserlerinde izleyene bakan gözler bir yüzleşmenin de kapılarını aralıyor.

İran kökenli Banu Anka’nın ‘The Glance’ (Bakış) isimli Türkiye’deki ilk kişisel sergisi Zorlu PSM Sergi Salonu’nda açıldı. 3 Mart’a kadar sürecek sergi, sanatçının hayatındaki izlerden yola çıkarak ürettiği işler oluşturuyor. Anka’nın kişisel deneyimlerini rüyalarla harmanladığı sergideki işler, gerçeküstü desenlere lekesel elementler eklenmesiyle bütünlük kazanıyor. Bu da sanatçının kendine has uslubunu pekiştiriyor. Eklektik tuvallerde izleyiciye bakan durgun yüzlerin odak noktasını gözler oluşturuyor. Kompozisyonlarına canlı renklerle uyguladığı dokularla hareket veren sanatçı, onlara zincirler, kapılar, çiviler gibi metafor olarak yeniden yorumladığı öğeleri eklemiş.

Banu Anka, 1982 yılında Tahran’da doğdu, 2009’da Tahran Güzel Sanatlar Okulu’ndan mezun oldu. İran’da yaşadığı yıllar boyunca açtığı kişisel sergilerin yanı sıra birçok karma sergiye katılan Anka, son beş yıldır İstanbul’da yaşıyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçının resimlerinde hem ülkesi İran’a ait kadim kültürden izler görmek hem de bu izlerin çağdaş uygulamalarını gözlemlemek mümkün. Eserlerinde yarattığı dengeli ve güçlü doku, desenleri ve figüratif yorumları desteklerken, renk ve formla ortaya çıkan kompozisyonlar insanın çevresiyle ilişkisine odaklanıyor. İzleyicinin kendini tuvalde ona dikkatlice bakan gözlerle özdeşleştirmesine ve o gözlerden bakmasına ön ayak oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN