Doğum kontrol hapları kadınları erkekleştiriyor

Doğum kontrol hapları kadınları erkekleştiriyor

Dokuz farklı hormon içeren doğum kontrol haplarıyla ilgili yapılan araştırmalar bu ilaçların hiç bilinmeyen yönlerini ortaya koydu: Kadınlarda hafif ‘erkekleşme’ etkisi gösteriyor. Sentetik hormonlar beyni etkiliyor, bu haplar kadınların beynindeki bazı bölgelerin küçülmesine yol açıyor, üzüntü gibi yüz ifadelerini algılama özelliğini azaltıyor, kelimeleri hatırlama hızını, dolayısıyla konuşma akışını etkileyebiliyor.

BBC’den Zaria Gorvett, makalesinde doğum kontrol haplarının kadınların beyni ve davranışları üzerindeki etkisini ortaya koyan araştırmaların sonuçları bir araya getirdi. Zira doğum kontrol hapları dokuz farklı hormon içeriyor. Bunların bazıları kadınlarda hafif ‘erkekleşme’ etkisi gösteriyor. Bu da bir araştırma sonucunda ortaya çıktı... Doğum kontrol hapının etkilerini araştıran bilim insanları bu hapları kullanan kadınların beyninin diğer kadınlardan farklı olduğunu fark etti. Bu kadınların beynindeki bazı bölümler erkek beynini andırıyordu. Ayrıca davranışlarda da değişim gözleniyordu. Bazı doğum kontrol haplarını kullanan kadınlar, kadınların genel olarak yetenekli olduğu sözel becerilerde gerileme kaydediyor, erkeklerin yetenekli olduğu başka becerilerde daha iyi hale gelebiliyordu. Şimdiye kadar yapılan araştırmaların sonuçlarına göre doğum kontrol ilaçlarının etkileri şöyle...

Doğum kontrol haplarının östrojen ve projesteron hormonu içerdiği söylenir. Oysa hiçbir doğum kontrol hapında bu hormonlar bulunmaz. Zira bu hormonlar ağızdan alındığında çok çabuk parçalandığı için işe yaramaz. Onun yerine bunların sentetik türleri üretilir, o iki hormonu taklit edebilen daha dayanıklı hormonlardır.

DOĞAL HORMANLARLA UYUM GÖSTERMİYOR

Bu hormonlar gebeliği önlemede başarılı olsa da doğal hormonlarla tam uyum göstermiyor. Dolayısıyla sentetik hormonların akne, terleme, tüylenme gibi istenmeyen farklı etkileri ortaya çıkıyor. Fakat bunun nedeni de şaşırtıcı. 2012’de ABD’de yapılan bir araştırmada, kadınların yüzde 83’ünün erkek hormonlarından üretilen bir projestin içeren hapları kullandığı görüldü. Nandrolon adlı bu hormon erkek üreme organlarının gelişimini sağlıyor ve vücut geliştirme, boks gibi alanlarda bazı sporcular tarafından doping için kullanılıyor.

Bu yan etkiler yıllardır biliniyor. 1940-60’larda bazı gebe kadınlara düşük riskine karşı bu hormonlardan verilmiş ve vücutlarında terleme, kıllanma, sivilce gibi yan etkilerin yanı sıra bebeğin cinsel organlarında da erkekleşme izleri görülmüş, bazılarında ameliyata başvurulmak zorunda kalınmıştı.

Bugün kullanılan projestinlerde ise erkekleşme etkisi çok daha az. Zira doğum kontrol haplarında bu hormonlar daha düşük dozda kullanılıyor ve östrojen hormonu da içermesi nedeniyle etkisi büyük ölçüde giderilmiş oluyor.

Son zamanlarda üretilen sentetik projesteronlarda ise tersine ‘kadınlaştırıcı’ etki söz konusu olduğundan akne ve kıllanma gibi şikayeti olan kadınlara bu haplar veriliyor.

 

BEYNİ DE ETKİLİYOR

Doğum kontrol haplarının içeridiği güçlü sentetik hormonlar beyni de etkiliyor. Ancak doğum kontrol haplarının fiziksel ve duygusal yan etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmış olsa da beyin ve algı üzerindeki etkileri pek incelenmemiş. Salzburg Üniversitesi’nde nörolog Belinda Pletzer sekiz yıl önce bu konuyu araştırdı. Sonuçlar oldukça ilginçti...

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların beyninde bazı bölgeler diğer kadınlarınkine kıyasla daha büyüktü. Tıpkı erkeklerde olduğu gibi. Az miktarda erkeklik hormonu testosteron bile kadınların beyninde bazı bölgelerin küçülmesine neden olabiliyor.

‘Erkekleşme’ etkisi gösteren androjenik projestinleri kullanan kadınlarda hızla yeni kelime düşünüp akıcı konuşma becerisinin diğer kadınlara kıyasla düştüğü görülüyordu.

Pletzer’in 2015’te yaptığı başka bir araştırmada ise iki farklı tür doğum kontrol hapı kullanan kadınların beyinleri karşılaştırıldı. Bu kez ‘kadınlaştırıcı’ etkisi yüksek yeni hapları kullananların beyinlerinde birçok bölgenin hap kullanmayan kadınlara kıyasla daha fazla büyümüş olduğu görüldü.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların insanlardaki üzüntü gibi yüz ifadelerini algılama özelliğinin azaldığını gösteriyor.

Bu haplar, kadınların kelimeleri hatırlama hızını, dolayısıyla konuşma akışını etkileyebiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN