Dr. Canan Dağdeviren'in son icadı Parkinson hastaları için ‘beyin iğnesi’

Dr. Canan Dağdeviren'in son icadı Parkinson hastaları için ‘beyin iğnesi’

Pilsiz çalışan giyilebilir kalp pili ve cilt kanserini teşhis eden cihazın mucidi Dr. Canan Dağdeviren şimdi parkinson hastalarına umut olacak bir çalışmaya imza attı. Dağdeviren ‘beyin iğnesi’ adını verdiği projesini tamamladığını açıkladı.

Türkiye’den Harvard Üniversitesi Genç Akademi Üyeliği’ne seçilen Dr. Canan Dağdeviren, giyilebilir kalp pili ve cilt kanserini teşhis eden cihaz geliştirmesinin ardından, Parkinson hastaları için uzun süredir üzerinde çalıştıkları ‘beyin iğnesi’ projesini tamamlandığını açıkladı.

32 yaşındaki Dr. Canan Dağdeviren, Adana’daki Çukurova Üniversitesi’nde akademisyen ve öğrencilere yönelik, ‘Amerika’da bilimsel ve akademik kurumlardaki çalışma deneyimleri ve bilimsel buluşları’ konulu konferans verdi.

Üzerinde çalıştığı son projesiyle ilgili konuşan Dağdeviren, şunları kaydetti: “Son projem aslında Parkinson hastalığıyla ilgili. Özellikle Parkinson hastalarının tedavi amaçlı kullanabileceği bir beyin iğnesi üzerine çalıştık. Parkinson hastasıysanız, ilaçları ağız veya damar yoluyla almak zorundasınız. Bu da sadece beyine değil vücudun birçok noktasına etki ediyor maalesef. Biz bu etkiyi yok edip ilaçları direkt beyine iletebileceğiz. Bu iğneyle birlikte beyinde fonksiyonu yerinde olmayan bölgelerin tekrar fonksiyonlu hale gelmesini sağlayacağız. Çalışmalarımız yeni bitti. Sonuçları bekliyoruz. En kısa zamanda herkes sonuçlarını öğrenecek.”

BİR ÜLKEDE BİLİM KONUŞULMALI3

Bir ülkede bilimin konuşulmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Dağdeviren, şöyle devam etti: “Bilimin ve sanatın konuşulmadığı bir ülkenin gelişebileceğine inanmıyorum. O nedenle genç arkadaşların ve çocukların bilime merakını uyandırmak çok önemli. Bu noktada anne ve babalara çok görev düşüyor. Bilimin olduğu ülkede hem mutluluk hem gelişim oluyor. Ben de bir şekilde bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum, yaptığım çalışmalar ve verdiğim konuşmalarla birlikte. ‘Başımıza icat çıkarmayın’ sözü gereksiz bir söz. İnsanlar kendine güvenmeli. Bence herkes her şeyi yapabilir. Yeter ki istesinler.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN