Dudak çatlaması neden olur, nasıl geçer? İşte pratik öneriler

Dudak çatlaması neden olur, nasıl geçer? İşte pratik öneriler

Dudak çatlaması, çoğunlukla kadınlarda görülmesine rağmen pek çok kişide ve çocuklarda da görülebilen bir sağlık sorunudur. Nedenleri arasında ise, kişinin alışkanlıklarından çeşitli alerjenlere kadar pek çok farklı durum bulunur…

Dudak çatlaması, hem yaşattığı ağrı ve acı ile hem de görsel açıdan kişiyi rahatsız etmesiyle istenmeyen bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, evde uygulanan birkaç basit yöntem ile dudak çatlamasının yaşattığı rahatsızlığı en aza indirgemek mümkün…

DUDAK YARILMASI NEDEN OLUR?

Dudak çatlaması, ağrı ve acısıyla istenmeyen bir durum olmakla birlikte, estetik açıdan da pek çok kişinin canını sıkmaktadır. Dudak cildinin hassas bir yapıya sahip olması tahrişini kolaylaştırırken, kişi eğer sık sık dudaklarını yalıyor ve ısırıyorsa bu hareketler, dudak çatlamasının en önemli nedeni olabiliyor. Bununla birlikte, dudak çatlamasının daha farklı nedenleri de olabilir. İşte bunlardan bazıları;

Hava

Çatlamış dudaklar, soğuk veya kuru hava veya çok fazla rüzgar gibi diğer tahriş kaynaklarından da kaynaklanır.

Havadaki değişiklikler dudakların köşelerinde de kesiklere neden olabilir. Dudakların bu kısmındaki bir yarık, yanma hissine neden olabilir ve ağrılı bölgeyi gerdikleri için gülümsemek veya çiğnemek gibi basit eylemleri bile ağrılı hale getirebilir.

Yaralanma

Yaralanmalar, bölünmüş bir dudağın başka bir yaygın nedenidir. Bunlar, futbol veya hokey gibi temas sporlarıyla uğraşan kişilerde daha olası olabilir.

Dudakta yarılmaya neden olabilecek diğer yaralanmalar şunları içerir:

Ağzına vurulmak

Dudağa kağıt kesiği yaptırmak

Dudağı ısırmak

Alerjik reaksiyonlar

Dudaklardaki deri, belirli ürünlerdeki bir veya daha fazla bileşene, özellikle dudaklara veya ağza değenlere tepki verebilir, örneğin:

Diş macunu

Diş ipi

Dudak kremi

Ruj

Makyaj

Nemlendiriciler

Güneş hasarı

Güneş ayrıca dudaklardaki hassas cilde zarar verebilir ve dudakta çatlak oluşmasına neden olabilir, ancak bu genellikle uzun süre maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar.

Dudakları korumadan güneş altında uzun saatler geçirmek, ağrıya, kuruluğa veya çatlamaya neden olabilecek iltihaplanmaya neden olabilir.

Dehidrasyon

Vücut, cildi nemli tutmak için su kullanır. Bir kişinin vücudunda yeterince sıvı yoksa cildinde kuruluk veya çatlama gibi değişiklikler fark etmeye başlayabilir.

Kişi gün boyunca düzenli olarak yeterince sıvı içmezse, çatlamış dudaklar gibi hafif dehidrasyon belirtileri ortaya çıkabilir.

Dehidrasyon, yüksek ateş , ishal veya kusmaya neden olan bir hastalıktan sonra da ortaya çıkabilir. Bu semptomlar vücudun çok fazla su kullanmasına veya kaybetmesine neden olarak dehidrasyona neden olabilir.

Vitamin eksiklikleri,

dudak-catlamasi-neden-olur-nasil-gecer-iste-pratik-onerilerr.jpg

DUDAK ÇATLAMASINA NE İYİ GELİR?

Çoğu zaman çatlamış dudaklar zamanla kendiliğinden iyileşir. İyileşme sürecinde dudakları yalamaktan ya da koparmaktan kaçınmak en iyisidir.

İnsanlar ayrıca iyileşmeyi hızlandırmak için ev ilaçlarını deneyebilirler.

Tuzlu su

Tuzlu su iyileşirken yaranın temiz kalmasına yardımcı olabilir. Küçük bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı tuz ekleyin. Sıvıya bir pamuklu çubuğu veya pamuk topunu batırın ve ayrık dudağın üzerinde tutun.

Bunu yapmak, çözelti açık kesiğe çarptığında biraz acı verebilir, ancak ağrı birkaç dakika sonra geçmelidir.

Kabartma tozu macunu

Kabartma tozu, ağrı veya şişlik gibi semptomları azaltmaya da yardımcı olabilir. Bu anti-enflamatuar karışımı yapmak için, bir çorba kaşığı karbonatı, bir macun oluşturmaya yetecek kadar suyla karıştırın.

Bu macunu dudağa sürün. Macunu soğuk suyla durulamadan önce birkaç dakika bekletin. Gerekirse işlemi birkaç saatte bir tekrarlayın.

Soğuk kompres

Etkilenen bölgeye bez sarılı buz torbası uygulamak ağrıyı uyuşturabilir ve şişliği azaltarak kişinin rahatlamasına yardımcı olabilir.

Buz paketini bir seferde yalnızca yaklaşık 10–15 dakika uygulayın.

ÇOCUKLARIN DUDAKLARI NEDEN ÇATLAR?

Beslenmede eksiklik
Burnun tıkalı olmasından dolayı ağızdan nefes alıp verme
Şeker hastalığı (Diyabet)
Uzun süre güneşli havaya veya rüzgara maruz kalma
Çocuğun sık sık dudağını yalaması 
Sjögren sendrom, Kawasaki hastalığı, ve Makrositoz hastalığı da çocuklarda dudak çatlamasının nedenleri arasında yer alır.

DUDAK KURULUĞU HANGİ VİTAMİN EKSİKLİĞİNDEN OLUR?

Diğer nedenler kadar yaygın olmasa da, dudak çatlamasının bazı vakalarından vitamin veya mineral eksikliği sorumlu olabilir.

2013 yılında yapılan araştırma,  belirli B vitaminleri veya demir eksikliğinin dudaklarda çatlama ve iltihaplanma gibi semptomlara neden olabileceğini belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN