Dünya Kız Çocukları Günü nedir? 11 Ekim Kaç Dünya Kız Çocukları Günü neden kutlanıyor?

Dünya Kız Çocukları Günü nedir? 11 Ekim Kaç Dünya Kız Çocukları Günü neden kutlanıyor?

Dünya Kız Çocukları Günü nedir? sorusu gündemde. Googlede trend olan 11 Ekim Kaç Dünya Kız Çocukları Günü neden kutlanıyor? Bundan 6 yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından, 11 Ekim ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak ilan edildi. Merak eden ve araştıranlar için 'Dünya Kız Çocukları Günü nedir? Önemi nedir? Kaç yıldır kutlanıyor? Bu gün neden kutlanıyor?' sorularının yanıtı haberimizde...

Haberimizde '11 Ekim Kaç Dünya Kız Çocukları Günü neden kutlanıyor?' sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Ayrıca merak eden vatandaşlarımız için 'Dünya Kız Çocukları Günü nedir? Dünya Kız Çocukları Günü önemi nedir? Bu günde nelere dikkat çekiliyor? Tarihçesi ve amacı nedir?' sorularının cevabı da haberimizde. 

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ NEDİR? 

2012 yılında kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi, onların insan hakları karşısında kendilerini tam ve etkili ifade edebilmesi adına ''Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'' tarafından 11 Ekim ''Dünya Kız Çocukları Günü'' olarak ilan edildi. 6 yıldır dünya genelinde 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanıyor. 

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ TARİHÇESİ

11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü için en çok uğraşan ülkelerden biriside Türkiye'dir. Türkiye, Kanada ve Peru tarafından yapılan girişimler sonucunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 11 Ekim tarihinde kabul edilen "Dünya Kız Çocukları Günü", dünya genelinde kız çocuklarının haklarının korunması ve ayrımcılığın önüne geçilmesi için ilan edilmiştir.

DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜNDE NELER YAPILIYOR? 

2012 yılından beri kutlanan bu özel günde, kız çocuklarının toplumda yaşayacağı sorunları önleme, haklarını koruma ve ayrımcılığa engel olma konularında programlar düzenleniyor ve aynı zamanda konu hakkında dikkat çekici konferanslar yapılıyor.

Dünya Kız Çocukları Günü 11 Ekim'de tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 2012'den bu yana Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanan gün kız çocuklarının ihtiyaç ve zorluklarının altını çizmeyi, kız çocuklarını güçlendirmeyi ve insan haklarını korumayı amaçlıyor.

Dünyada 1.1 milyar kız çocuğu olduğunu belirten BM bu yıl Dünya Kız Çocukları Günü'nün kız çocuklarının krizler öncesinde, sırasında ve sonrasında karşılaştıkları zorluk ve fırsatlara dikkat çekiyor.

BM verilerine göre her beş dakikada bir dünyada bir kız çocuğu şiddet sonucu hayatını kaybediyor. Her dört kız çocuğundan biri henüz çocuk yaştayken evlendiriliyor. İnsan kaçakçılığı suçlarında kurbanların yüzde 71'i kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. Dünya genelinde 63 milyon kıza kadın sünneti işlemi yapıldı. 130 milyon kız okula gidemiyor. Kızların AIDS'e yakalanma riski erkek çocuklarının iki katı. BM'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında kız çocuklarının yaşam standartlarının yükseltilmesi ve kız çocuklarının güçlendirilmesi de bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Genel Kongresi, 11 Ekim'in dünya genelinde kız çocuklarının hakları ve yaşadıkları zorluklar konusunda farkındalık yaratmak için bir kararla Dünya Kız Çocukları Günü ilan etmişti.

Son 15 yılda küresel toplumun kız çocuklarının erken çocukluk dönemlerindeki hayatlarını iyileştirme konusunda ciddi adımlar attığını aktaran BM, 2015'te 10 yaşından küçük kız çocuklarının ilkokula kayıt olmaları, önemli aşıları olmalarında artış olduğunu söyledi. Ayrıca kız çocukları geçmiş nesillere göre daha az sağlık ve beslenme problemi yaşıyor. Öte yandan kızların 10 yaşından sonraki ikinci 10 yıllık yaşam dönemlerinde karşılaştıkları zorluklar hakkında yeterli yatırım olmadığına dikkat çekiliyor.

UNESCO Genel Direktörü Irına Bokova Uluslararası Kız Çocukları Günü'nde verdiği mesajda "Kızları güçlendirelim" mesajı verdi. Bokova "Uluslararası Kız Çocukları Günü bu yıl dünyanın zorla yerinden olma, iklim değişikliği ve şiddet içeren aşırıcılık gibi sorunlar yaşadığı bir döneme denk geldi. Silahlı çatışma olsun, doğal afet olsun kadınlar ve kız çocukları her zaman insani krizlerden en fazla etkilenen kesim oluyor. Savaş, yoksulluk, işkence ve doğal felaketlerden kaçan sığınmacıların yüzde 75'inden fazlası kadınlar ve kız çocuklarından oluşuyor. Ayrıca bu kadınlar ve kız çocukları mülteci kamplarında cinsel tacizlere de uğrayabiliyor" dedi.

18-10/11/dunya-kiz-cocuklari-gunu-sozleri-1539257116.jpg

"4. DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ KONFERANSI"

Aydın Doğan Vakfı'nın, "Güçlü Kızlar Güçlü Yarınlar: Kız Çocuklarının Bilim, Sanat ve Spor Yoluyla Güçlenmesi" temasıyla düzenleyeceği "4. Dünya Kız Çocukları Günü Konferansı", 11 Ekim'de Hilton Convention Center'da yapılacak.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre konferans, UNFPA, UNICEF ve UN Women işbirliği ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Grubu'nun katkılarıyla gerçekleştirilecek.

Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen konferans kapsamında düzenlenecek panellerde, bilim, sanat ve spor alanlarında ulusal ve uluslararası başarı kazanmış konuşmacılar, kendi başarı hikayelerini paylaşacak. Panellerdeki tartışmaların ortak noktasını ise bilim, sanat ve sporun eğitimle birleşmesinin kız çocuklarının güçlenmesine yapacağı katkılar oluşturacak.

Çeşitli okullardan gelen gençler, bilim ve teknoloji alanında yaptıkları çalışmaları konferans alanında kurulacak stantlarda sergileyecek.

- Panellerin yanı sıra sirk, dans ve müzik gösterileri sunulacak

"Yaratıcılık ve Enerji Kaynakları: Sanat ve Sporda Kız Çocukları", "Yaşam ve Özgürleşme İçin Rehberimiz: Kız Çocuklarının Güçlenmesinde Bilim ve Teknoloji", "Çocuk ve Gençler Rol Modelleriyle Buluşuyor" konulu panellerin düzenleneceği konferans, bilim, spor, sanat konularında popüler ve duayen isimlerin katılımıyla gerçekleşecek.

"Sanat ve spor" paneline, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yeşim Gürer Oymak, Baksı Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Barış İçin Müzik Vakfı Kurucusu Dr. Yeliz Baki ve milli voleybolcu Naz Aydemir Akyol, konuşmacı olarak katılacak.

"Bilim ve teknoloji" oturumunda, Eğitim Reformu Girişimi Direktörü Batuhan Aydagül, Facebook Ülke Direktörü Derya Özkaya Matraş ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kutup Bölgeleri Araştırmacısı Doç. Dr. Burcu Özsoy, kız çocuklarının güçlenmesi için neler yapılması gerektiği konusunda fikirlerini paylaşacak.

Konferansın son oturumunda ise Eskrim Yıldızlar ve Gençler Avrupa Şampiyonu Deniz Selin Ünlüdağ, 400 metre Paralimpik Koşucusu Öznur Alumur, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) sözcüleri ünlü sanatçılar Azra Akın, Songül Öden ve Edis Görgülü, genç öğrencilerle bir araya gelecek.

Konferansta panellerin yanı sıra son dönemin sevilen sanatçılarının da yer alacağı özel gösteriler ve etkinlikler de sunulacak.

1993 yılında kurduğu Women for Women International örgütüyle, savaşlardan kurtulan kadınları sosyal ve ekonomik olarak destekleyen ve güçlendiren çalışmalarını 10 farklı ülkede yaklaşık 420 bin kadın için yürüten Zainab Salbi, konferansa konuk konuşmacı olarak katılacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN