En pahalı Türk resmi Kur’an Okuyan Kız

En pahalı Türk resmi Kur’an Okuyan Kız

Ünlü Türk ressam Osman Hamdi Bey’in ‘Kur’an Okuyan Kız’ tablosu İngiltere’nin başkenti Londra’da yapılan müzayede 6 milyon 315 bin sterline (44 milyon TL’ye) alıcı buldu.

Bonhams Müzayede Evi’nde yapılan açık artırmada 44 milyon TL’ye satılan tablo Türk resim sanatının en pahalı klasik resim tablosu oldu. Ressamın ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ eseri 5 milyon TL’ye,  ‘Yeşil Camii Önü’ tablosu ise 13 milyon TL’ye satılmıştı. Tuval üzerine yağlıboya olan eser, Osman Hamdi Bey’in kendine özgü tarzını yansıtıyor.

MODERN TÜRK RESMİNİN ÖNCÜSÜ

Osman Hamdi Bey 1860-1869 yılları arasında, 15 yaşında iken babası tarafından hukuk eğitimi almak üzere gönderildiği Paris’te 12 yıl kaldı. Burada aralarında ünlü ressam Jean-Leon Gerome’un da bulunduğu atölyelerde çalışma fırsatı buldu. 1881 yılında Müze-i Hümayun Müdürlüğüne atanan Osman Hamdi Bey, görevinin yanında ressam olarak da önemli eserler üretmeye devam etti.

Resimlerinde Paris’de bulunduğu dönem eğitim aldığı Gerome ve Boulanger’in etkileri görülen ünlü sanatçı, Türk resminde ilk kez figürlü kompozisyonu kullanan ressam olarak anılıyor. Eserlerinde ayrıca oryantalizm etkileri de görülen ressamın kadın temasını da sıklıkla tekrar ettiği görülüyor.

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN