EOS nedir? EOS düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

EOS nedir? EOS düşüklüğü ve yüksekliği anlamı

EOS kan tahlillerinde gördüğümüz bir terimdir ve eozinofil değerini ölçer. EOS düşüklüğü ve yüksekliği bazı hastalıkların habercisidir. Vatandaşlarımız kan tahlillerinde yer alan bu değer ilgili tüm bilgileri merak ediyor. İşte bilmeniz gerekenler…

EOS, bağışıklık sisteminde önemli bir hücre olan eozinofil değerini ölçer. EOS kemik iliğinde üretilir ve bu değerin anormal çıkması kişide bazı hastalıklara işaret eder. Vatandaşlarımız bu duruma neden olan hastalıkların hangileri olduğunu araştırıyor. Kan tahlillerinde gördüğümüz bu değerle ilgili bilmeniz gerekenleri sıraladık. İşte tüm bilgiler…

NEDİR?

EOS, eozinofil adıyla bilinen kişiyi bakteri ve virüslere karşı koruyan beyan kan hücresidir. Vücuttaki dokularda depolanan bu hücreler birkaç hafta hayatta kalabilir. Eozinofiller kişideki bakteri ve virüsleri, parazitleri, kurtları yok etmekle görevlidir. Bakteri ve virüslerle savaşmasının yanı sıra bu hücreler egzama, astım ve alerjilerin tedavisinde de görevlidir. Eozinofiller, lökositlerin yüzde 2,3’ünü oluşturmaktadır. Sağlıklı bir kişide EOS değerleri 500 mcL’den az olmalıdır.

19-12/09/eos-nedirjpgg.jpg

EOS YÜKSEKLİĞİ

Eozinofil oranı 500’den fazla ise EOS yüksekliği yaşanmaktadır. Vücutta enfeksiyon ya da bir başka hastalık bu duruma neden olabilir. Eozinofil yüksekliği bazı hastalık ya da durumlardan kaynaklanmaktadır. Kişide eozinofil yüksekliği bazı belirtiler gösterebilir. Kişide aşırı kilo kaybı, deride döküntüler, uyuşma, karın ağrısı, ateş, ishal görülebilir. Eozinofil yüksekliğine neden olan durumlar şöyle:

Böbrek hastalıkları,

Gastrit,

Alerji,

Zehirlenmeler,

Kanser,

Egzama,

Sedef hastalığı,

Kullanılan bazı ilaçlar,

Nezle,

Parazitler.

TEDAVİSİ

Eozinofil yüksekliğine neden olan hastalığın bulunması bu durumu önleyecektir. Hastalıklar dışında eozinofil yükselmesi bazı durumlardan da kaynaklanabilir. Kişide bu yükselmeye alerji neden oluyorsa kişi kendisini alerji yapan durumdan korumalıdır. Stres ve endişe de eozinofil yükselmesine neden olmaktadır. Stresten ve gerginlikten uzak durmak kişiyi rahatlatacaktır.

EOS DÜŞÜKLÜĞÜ

Eozinofil düşüklüğü yaşayan kişilerde enfeksiyon ve virüsler ortaya çıkmaktadır. Bu duruma neden olan hastalıklar ya da durumlar şöyledir:

Aşırı stres,

Doğum kontrol hapı kullanımı,

Östrojen ilaçları,

Kan şekerinin düşmesi,

Tümör,

Böbrek ve karaciğer hastalıkları.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN