Eski kanser ilaçlarına da geri ödeme

Eski kanser ilaçlarına da geri ödeme

Bursa’da kanser tedavisi gören hasta, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ilaç ücretini karşılamasını istedi. Ancak kurum, reçetenin ‘kanser ilaçlarının ödenmesine ilişkin’ tebliğden önce yazıldığını öne sürüp talebi yerine getirmedi. Konu mahkemeye taşındı. Hastalar için emsal olacak karar veren Ankara Bölge İdare Mahkemesi “Tebliğden önce olsa da SGK geri ödeme listesindeki ilacın parasını hastaya ödemeli” dedi.

SGK’nın geri ödeme listesinde yer almayan bir ilaç sonra sisteme dahil edilince bunu cebinden ödeyerek kullanan kanser hastası hukuk mücadelesini kazandı.  

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında geri ödeme listesine alınan ilaçların, tebliğde değişiklik yapılmasından önceki tarihte alındığının kanıtlanması halinde hastaya ödenmesine ilişkin emsal oluşturabilecek karar verdi. Bursa’da kanser tedavisi görürken doktorunun yazdığı ancak SGK tarafından karşılanmayan ilacı kullanan ve bedelini kendisi ödeyen bir hasta, söz konusu ilacın 2016’nın ağustos ayında SGK Sağlık Uygulama Tebliğindeki düzenlemeyle geri ödeme listesine alınması üzerine kuruma başvurdu. İlacın geri ödeme listesine alınmasından önceki tarihte doktor raporuyla ilaç kullanan vatandaş, önceki döneme ait aldığı ilaçların faturalarını ibraz ederek, ilacın bedelinin kendisine ödenmesini istedi. SGK, ilacın, tebliğdeki değişiklikten önceki bir tarihte alındığını belirterek, vatandaşa ödeme yapmadı. Bunun üzerineAnkara 11. İdare Mahkemesinde avukatı aracılığıyla dava açan kişi, mahkemeden, yapılan tebliğ değişikliğinden önce alınan ilacın bedelinin ödenmesinin hukuka aykırı olduğu yanıtını aldı. Ardından istinafa başvuran vatandaşın dosyasını inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 12. İdari Dava Dairesi, emsal oluşturabilecek bir karar verdi. Daire, ilacın geri ödeme listesine alındığını, vatandaşın her ne kadar tebliğ değişikliği tarihinden önce bu ilacı kullansa da paranın kendisine ödenmesi gerektiğini, aksi durumun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağını belirterek, ilk derece mahkemenin kararını kesin olarak bozdu. Dava sürecinde hayatını kaybeden vatandaşın ilaca ödediği para, yasal mirasçılarına ödenecek.

Avukat Nuri Acı, SGK’nın son yaptığı düzenlemeyle tebliğ listesine 413 ilacın daha alındığını belirterek daha önce bu ilaçları cebinden ödeyerek kullanan vatandaşların, ödedikleri bedelleri alabileceklerini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN