Fazladan her kilo kansere bir adım daha yaklaştırıyor

Fazladan her kilo kansere bir adım daha yaklaştırıyor

Bilim insanları 70 yıllık kanser vakalarını inceledi, sonuçlardan aşırı kilolulara kötü haber çıktı. 1947 ile 2016 yılları arasındaki tutulan 545 bin kişiye ait raporlara göre, dünyada görülen kanserlerin yüzde 3’ü obeziteden kaynaklı.

1947 ile 2016 yılları arasındaki küresel raporları inceleyen bilim insanları, dünya çapında görülen kanser hastalığının yüzde 3’ünün obeziteden kaynaklandığını ortaya çıkardı.

Amerika’daki Cancer Journal for Clinicians dergisi tarafından yayımlanan rapor fazla kilolar ile aralarında göğüs, ciğer ve böbreğin de olduğu 13’ten fazla kanser türü arasındaki bağlantıyı ortaya çıkardı. Araştırmada yer alan doktorlardan Amerikan Kanser Topluluğu üyesi Hyuna Sung, obezitenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dair birçok araştırmanın yapıldığını ancak kanser ile olan ilişkisine pek fazla değinilmediğini belirtti. Araştırmada farklı bölgeler ve farklı ülkelerden 545 bin kişinin verileri incelendi. Yapılan gözlemler sonucu vücuttaki ekstra yağın aktif olarak vücudun geri kalanına sinyal göndererek sürekli bir hareketlilik oluşturduğu, bu durumun da vücuttaki hücrelerin daha sık bölünmesine yol açarak kansere yakalanma riskini arttırdığı ortaya çıktı. Dr. Anne McTiernan yaptıkları gözlemler sonucu fazla kiloların böbrek, tiroid, mide, göğüs gibi 13 farklı kanserin oluşumuna etki ettiği sonucuna ulaştıklarını kaydetti. McTiernan obezitenin Amerika’ya özgü bir hastalık olduğu algısının da yanlış olduğunun altını çizerek ‘’Obezite dünya üzeride etkisini giderek arttıran bir problem. Yaptığımız çalışmayla dünya çapında obezitenin kanser üzerindeki etkilerini anlamaya çalıştık’’ ifadelerini kullandı. 1975 ile 2016 yılları arasındaki yayımlanmış bölgesel ve küresel obezite eğilim raporlarını inceleyen uzmanlar, obezitenin 40 yıllık süre içerisinde yüzde 45 oranında daha fazla görüldüğü sonucuna ulaştı. Bu oranın gelecekteki artan sigara tüketimi, zayıf beslenme, fiziksel hareketsizliğe dayalı yaşam tarzlarının benimsenmesi nedeniyle daha da artması öngörülüyor. Araştırmaya göre obezite sebebiyle kansere yakalananların oranının en fazla olduğu ülkeler Mısır, Moğalistan ve Porto Riko.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN