Gebelik şekeri ölüm getiriyor

Gebelik şekeri ölüm getiriyor

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru’dan anne adaylarına önemli hatırlatma geldi: Fark edilmeyen şeker hastalığı rahim içinde bebek ölümlerinin önemli nedenlerinden biri. Metabolizmayı olumsuz etkileyen gebelik hormonlarını ortaya çıkarmanın en etkili yolu şeker yükleme testi yaptırmak.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, şeker yükleme testinin, çok aşikar olmayan şekeri ortaya çıkarıp bebeğin ve annenin zarar görmesini önlediğini belirterek “Bu test, gözden kaçacak şekeri ortaya çıkarır, gebelik hormonları şeker metabolizmasını olumsuz etkiliyor ve ortaya koymanın yolu budur. Aksi takdirde fark etmediğiniz bir şeker hastalığı rahim içerisindeki bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biridir” dedi.

Gebelik öncesinden mevcut olan insülin direnci ve ilaç kullanımı gerektiren diyabet gibi durumların çok aşikar risk faktörü olduğunu aktaran Buyru “Gebelikte salgılanan birtakım hormonlar, şeker metabolizmasını olumsuz etkiliyor. Olumsuz etkiler daha çok gebeliğin 24’ncü haftasından sonra ortaya çıkıyor” diye konuştu. Buyru, annede tespit edilmemiş gizli şekerin olmasının, hem bebek hem de anne açısından ciddi riskleri beraberinde getirdiğini belirterek “Bu riskler, annede damarları ve görmeyi etkiliyor, bebeği besleyen damarları etkiliyor, iri bebek oluşumuna, bebeğin suyun artmasına neden oluyor, buna bağlı olarak doğum travmaları fazla oluyor, bir kısım gebede daha ilerlemiş şeker hastalığı, damarları bozup, bebeğin yeterince beslenmemesine neden oluyor” ifadelerini kullandı. Buyru, şeker yükleme testinin çok aşikar olmayan şekeri ortaya çıkarıp, bebeğin ve annenin zarar görmesini önlediğini söyledi. Buyru “Aksi takdirde fark etmediğiniz bir şeker hastalığı, rahim içerisindeki bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri. Nedensiz gibi görülen anne karnındaki bebek ölümlerinin araştırılması esnasında, annede şeker varmış bebek olumsuz etkilenmiş ve kaybedilmiş denebiliyor” dedi.

TANSİYONA DA DİKKAT EDİN: Prof. Dr. Faruk Buyru, gebelikte tansiyon yüksekliğinin ve buna bağlı oluşan gebelik zehirlenmesinin hem anne, hem de bebeğin ölümüyle sonuçlanabileceğini söyledi. Kontroller esnasında gebenin tansiyonuna bakılması gerektiğini anlatan Buyru “Ani kilo artışları, görme bozuklukları, anlamsız baş ağrıları, yüz ve ellerin şişmesi yüksek tansiyon belirtisi olabilir” dedi. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN