Geleneksel sanata modern İstanbul dokunuşu

Geleneksel sanata modern İstanbul dokunuşu

Küba asıllı sanatçı José Parlá İstanbul'u anlattığı iki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı anlamına gelen “Isthmus” adlı sergisiyle geleneksel hat sanatına modern bir bakış getiriyor.

Küba asıllı sanatçı José Parlá, Türkiye’deki ilk sergisini ISTANBUL’74’te gerçekleştirecek. Eski Türkçede “iki tarafı su ile çevrili, iki büyük kara parçası arasında bağlantı sağlayan kara uzantısı” anlamına gelen “Isthmus” adlı sergi, 16. İstanbul Bienali’nin paralel sergilerinden biri olacak. Parlá’nın, İstanbul coğrafyasından ilham alarak ve “yaşadığı yere ait bir hat sanatının nasıl olabileceğini, gelecek kuşaklar için neyi temsil edebileceğini hayal ederek” yarattığı sergide, sanatçının özel olarak ürettiği kâğıt ve cam üzerine işleri, resimleri ve geleneksel Türk el sanatlarını benimseyen köklü seramik markası Gorbon iş birliğiyle ürettiği seramik eserleri yer alıyor. Sanatçı, İstanbul projesi “Isthmus” ile bu tarihi kente kaligrafinin ve grafitinin kendine özgü dünyalarını aynı anda taşımayı başarıyor.   

İstanbul’u ilk kez 1999’da ziyaret ettiğini aktaran Parla “O zaman İstanbul’un insanlarına ve içinde yaşadıkları güzel çevreye hayran kalmıştım. Kentle aramda yakın bir bağ hissetmiştim, zira bana bir şekilde anne ve babamın doğduğu şehir olan Havana’yı anımsatmıştı. İstanbul Boğazı’nın enerjisi, kentin surları ve mabet duvarlarındaki hat eserleri bana ilk görüşte ilham vermişti. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki hattatların nasıl bir hayatları olduğunu merak etmiştim ve o zamandan beri hep dünya tarihinin bu usta hattatlarının yarattığı kültüre saygı duruşu niteliğinde bir proje yapmanın hayalini kurdum’’ ifadelerini kullandı. Sergi, 9 – 28 Eylül tarihleri arasında gezilebilecek.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN