28 Mart 2024 Perşembe
Altın 2301.089 %1.11
BIST 9079.97 %3,10
Dolar 32.3484 %0.30
Euro 35.109 %0.00
19°
İstanbul
Bulutlu

Gerçekten Kaç Saat Uykuya İhtiyacınız Var?

Gerçekten Kaç Saat Uykuya İhtiyacınız Var?

Kim olursanız olun, uyku sağlığınız için çok önemlidir. Ancak, hayat meşguliyetinde, ihmal edilen veya feda edilen ilk şeylerden biri olabilir. Peki vücudumuzun gerçekten günlük kaç saat uykuya ihtiyacı var?

Uyku, vücudunuzun ve zihninizin dinlenmesi için bir zamandan daha fazlasıdır. Aslında, siz uyurken vücudunuz aktif kalır. Yeterince uyumak, sağlık için sağlıklı besinler yemek veya yeterince egzersiz yapmak kadar hayati önem taşır. Bu süre zarfında vücudunuz gün içinde yıprandığınız kasları yeniden oluşturur ve uyanıkken beyinde biriken toksinleri atar. Anılarınızı sağlam tutmak için de önemlidir.

Haberimiz, kaliteli uyku almanın faydalarını ve gecelik kaç saatin optimal olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.

basliksiz-11.jpg

GERÇEKTEN KAÇ SAAT UYKUYA İHTİYACINIZ VAR?

Uyku, duygularınızı düzenlemenize yardımcı olması açısından da hayati öneme sahiptir. Sadece bir gece uykusuz kalmak, olumsuz duygulara karşı duygusal tepkinizi %60 oranında artırabilir. Ayrıca, uyku yoksunluğu vücudunuzun iştah kontrolü, bağışıklık sisteminiz, metabolizmanız ve vücut ağırlığınız gibi temel işlevleri düzenleme yeteneğini etkileyebilir. Son olarak, uyku sirkadiyen ritminizi veya iç saatinizi korumada hayati bir rol oynar.

İç biyolojik saatiniz, uyku-uyanıklık döngüsünü kontrol eden yaklaşık 24 saatlik bir programda çalışır. Ayrıca metabolizmanızı, iltihaplanmanızı ve strese nasıl tepki verdiğinizi de etkileyebilir. Yeterince uzun uyumamak, günün garip saatlerinde uyumak ve geceleri parlak ışığa maruz kalmak, iç saatinizi ve düzenlediği birçok işlemi bozabilir.

uyumak-icin-ideal-oda-sicakligi-kac-derecedir.jpg

UYKU SAĞLIĞIN TEMELİDİR

Ek olarak, yeterince dinlendiğinizi düşünseniz de, tüm uykular eşit yaratılmamıştır. Sadece her gece yeterince uyumak değil, aynı zamanda kaliteli uyku almak da önemlidir. Bununla birlikte, uyku kalitesini neyin tanımladığı konusunda bir fikir birliği yoktur. Ancak uykuya dalmanızın ne kadar sürdüğü, gece ne sıklıkla uyandığınız, ertesi gün ne kadar dinlenmiş hissettiğiniz ve uykunun farklı evrelerinde ne kadar zaman geçirdiğiniz belirlenebilir.

Uyku, sağlığın pek çok yönü için gerekli olduğundan, her gece yeterince uyumayı yüksek bir öncelik haline getirmelisiniz. Yetişkinlerin yaklaşık üçte birinin ve lise öğrencilerinin üçte ikisinin her gece yeterince uyumadığı tahmin edilmektedir. Ne yazık ki, yeterince uyumamak, yorgun hissetmekten başka sorunlara neden olabilir. Uykudan mahrum kalırsanız, kötü kararlar verebilir, daha az yaratıcı olabilir ve motorlu araç kazası riskiniz artabilir. Daha da kötüsü, kalitesiz veya yetersiz uyku diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklara yakalanma şansınızı artırabilir.

UYKU SÜRESİ İÇİN RESMİ ÖNERİLER YAŞ GRUBUNA GÖRE AYRILMIŞTIR

  • Yaşlı yetişkinler (65+): 7-8 saat
  • Yetişkinler (18-64 yaş): 7-9 saat
  • Gençler (14-17 yaş): 8-10 saat
  • Okul çocukları (6-13 yaş): 9-11 saat
  • Okul öncesi (3-5 yaş): 10-13 saat (ufak uykular dahil)
  • Yeni yürümeye başlayan çocuklar (1-2 yaş): 11-14 saat (şekerlemeler dahil)
  • Bebekler (4-12 ay): 12-15 saat (uykular dahil)
  • Yenidoğan (0-3 ay): 14-17 saat

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN
YUKARI