Glutensiz beslenme diyabete yol açıyor

Glutensiz beslenme diyabete yol açıyor

Eğer çölyak hastası değilseniz sadece ‘moda’ olduğu için glutensiz besleniyorsanız dikkat! Harvard Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma sonucunda glutensiz beslenmenin diyabete yol açabildiği ortaya çıktı.

Gluteni günlük beslenmesinden çıkaranların sayısı günümüzde hızla artıyor. Buğday, çavdar, arpa ve yulafta bulunan bir protein olan glutenin yer almadığı gıdalarla beslenmek adeta moda haline geldi. Bu kişiler çölyak değil. Ama neden olarak şişkinliği önlediği, bağırsak hareketlerini düzenlediği ve kilo verdirdiğini söylüyorlar. Örneğin sadece İngiltere’de glutensiz beslenenlerin yalnızca yüzde 1’i çölyak hastası. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren bilim insanları ise çölyak değilseniz glutensiz beslenmenin bir yararının olduğuna dair kanıt bulunmadığını söylüyor.

Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, 200 bin hastanın 30 yıllık sağlık verilerini inceledi. 20 gram ve daha fazla gluten yiyen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riskinin 4 gramdan daha az glutenli yiyecek tüketenlere oranla yüzde 13 daha az olduğu tespit edildi. Araştırmanın daha az gluten yiyenlerin daha az tahıl lifi yemesi eğiliminde olduklarını ortaya koyduğunu belirten Harvard Üniversitesi’nden Dr. Geng Zong “Glutensiz gıdalar genellikle diyet lifi ve diğer vitaminler ve mineraller açısından daha az besleyici nitelikte. Çölyak hastalığı olmayan kişiler, özellikle diyabet gibi kronik hastalıkları önlemek için glutensiz beslenmeyi gözden geçirebilir” dedi.

Canberra Üniversitesi Beslenme Bilimleri profesörü Duane Mellor ise diyabet riskinde azalmanın, proteinin kendisinden ziyade gluten yanında bulunan gıdalara bağlanabileceğini belirterek “Glutenin tip 2 diyabetten koruyan bir şey olup olmadığı belli değil” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN