Gökyüzünden sanatsal iyilik yağıyor

Gökyüzünden sanatsal iyilik yağıyor

Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı Başkanı Emrah İncili, vakfın ortaya çıkışını ve faaliyetlerini anlattı: Uzun zamandır düşündüğümüz 15 yıllık bir plan bu. Hayatı anlamlı kılmak başka bir canlıya iyilik yapmaktan geçiyor. Böyle dizayn edilmiş İnsan ruhu. Biz de bunun tatmini peşindeyiz ve insanlara faydalı olabilmek bizi mutlu ediyor, onarıyor...

Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı Başkanı Emrah İncili, ODTÜ Sosyoloji bölümünden mezun, Ankara üniversitesi İnsan Kaynakları Kariyer Danışmanlık bölümünde Master, Tarih bölümünde de Doktora yapmış. 

GÖKSİV; Ankara Çayyolu’nda Çocuklara ve Yetişkinlere ücretsiz olarak sanatsal, kültürel , sosyal ve sportif alanlarda eğitimler veren, Kadın Sığınma Evi, ÇEKOM gibi kuruluşların çocuklarını, sosyal imkanları sınırlı ailelerin çocuklarını ve vakıf takipçilerinin çocuklarını kaynaştıran ve donanımlı bireyler olarak hayata atılmaları için gelişimlerine katkı sağlayan bir kuruluş.

Emrah İncili vakfı ve faaliyetlerini anlattı. 

-Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı kuruluş aşamasından bahseder misiniz?

Uzun zamandır planladığımız bir düşünceydi, her zaman sanatsal faaliyetlerin içinde yer almak istedik. Bir yandan Canlar Boru olarak zaten bir çok Sosyal Sorumluluk Projelerinin içinde yer almıştık. Çalıştığımız vakıflar vardı, buradan da ilham aldık. Uzun zamandır düşündüğümüz 15 yıllık bir plan bu. Hayatı anlamlı kılmak başka  bir canlıya iyilik yapmaktan geçiyor. Böyle dizayn edilmiş İnsan ruhu. Biz de bunun tatmini peşindeyiz ve insanlara faydalı olabilmek bizi mutlu ediyor, onarıyor.

- Vakıf olarak neler yapıyorsunuz?

Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfı olarak dar gelirli ailelerin çocukları, sosyal imkanları kısıtlı ailelerin çocukları, kadın sığınma evi çocuklarıyla beraber vakıf takipçilerimizin çocuklarını kaynaştırıyoruz ve onlarla sanatsal, sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler yapıyoruz, gezilere gidiyoruz, söyleşiler düzenliyoruz. Seramik,resim,taş boyama atölyeleri yaptık misal, robotik kodlama, yaratıcı drama, satranç, fidan ekme gibi birçok sosyal , kültürel etkinlikler ve geziler düzenliyoruz. Diğer vakıflardan farkımız; biz nakit veya eşya yardımı yapmıyoruz, biz çocukların eğitimine yönelik etkinlikler düzenliyoruz. Bunu da sistematik şekilde yapıyoruz. Evrensel insani değerleri de eğitimlere katarak pratiğin içinde çocukların gelişimlerine katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ankara’da tüm bu etkinliklere imkansızlıklardan dolayı ulaşamayan onbinlerce çocuk var. Derdimiz onlara ulaşmak, fırsat eşitliği yaratmaya çalışmak. Bu tarz çalışmak için kurulmuş başka bir Vakıf yok. Derdimiz çocukların farkındalığını yükseltmeye çalışmak, onlara ilham olabilmek. Örneğin çocuklara ve yetişkinlere el sanatları atölyelerine geçmeden önce 5 dakikalık sunumlar yapıyoruz. O gün seramik atölyesi varsa; ‘’Seramik Nedir, tarihsel süreci nedir, ilk kadın seramikçi kimdir ?’’ gibi bilgilendirici sunumlar gerçekleştiriyoruz.  

Benzer şekilde Resim ve Heykel, Müzik ve Dans, Edebiyat, Bilim ve Teknoloji, Tiyatro ve Sinema, Sosyal Bilimler, SportSky Sağlıklı Yaşam, Atatürk, Doğa ve Çevre, Fotoğrafçılık, Engelsiz Gökyüzü gibi topluluklarımız var. Vakıf üyeleri kendilerine yakın buldukları topluluklara üye olup etkinliklerde gönüllü görevler alabilmektedir. Mesela Edebiyat Topluluğu üyeleri çocuklara kitap dağıtmanın yanı sıra kitabın yazarıyla söyleşi düzenliyorlar. Her topluluk bir şekilde yine farkındalık arttırmaya çalışıyor.Doğa ve Çevre Topluluğumuz çocuklara meşe palamutu tüplemeyi öğretiyor, diğer yandan çocukları belediyenin çöp toplama merkezlerine geziye götürüyor ya da bir geri dönüşüm tesisi gezdiriyor.

- Yetişkinler için Vakıfta hangi aktiviteler mevcut?

Yetişkinlere dönük ciddi şekilde atölyeler, seminerler yapıyoruz. 30 Mart 2019 Cumartesi günü Özgül Öğrenme Güçlüğü, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili ücretsiz seminerimiz var mesela.

İktisadi konularda, Kişisel gelişim,  Sanat Tarihi, Felsefe, Edebiyat, Fotoğrafçılık gibi konularda seminerler verebiliyoruz. Seminer salonumuz çalışıyor, El Sanatları Atölye salonumuz çalışıyor, sergi salonumuz çalışıyor. Yılın her ayında sergimiz var. Seramik, çini, cam üfleme, ahşap, keçe , mandala, gastronomi, takı atölyelerimiz mevcut. Çocuk atölyelerimiz de, yetişkin atölyelerimiz de ücretsiz. Atölyelerimizde eğitimleri gönüllü eğitmenlerimiz veriyor, malzemeler yine gönüllüler tarafından bağış şeklinde yapılıyor. Vakfımız sanatçılara da destek olan bir vakıf, özellikle konservatuar gibi bölümlerde 3. 4. Sınıf öğrencilerine nakdi destek sağlıyoruz. Sanatçılar burada kendi atölyelerini kurabiliyorlar, atölye ve sergi salonlarımız sanatçıların kullanımına ücretsiz olarak açık.

-Diğer vakıflarla ortak proje düşünceniz var mı?

Biz iyi niyetinden emin olduğumuz her Vakıfla ortak hareket edebiliriz. Karşı taraf da bizde iyi niyet görüyorsa her türlü ortaklığı yapabiliriz. Şehit ailelerinin çocukları olabilir, Kadın Sığınma evinin çocukları olabilir, hapisteki ailelerin çocukları olabilir. Psikologlar gözetiminde profesyonel şekilde her türlü etkinliği yapabiliriz, Konu Çocuksa eğer; herkese kapımız sonuna kadar açık…

Şimdilik hedefimiz yıllık bin çocuk ve yüz sanatçıya ulaşmak.

-Farklı konularda pek çok eğitimler düzenliyorsunuz, Organizasyonda problemlerle karşılaşıyor musunuz?

20 Yıllık bir firma ve 200 personel ile Canlar Boru’da organizasyon konusunda tecrübelendik. Gelecek 15 günde yapılacak işlerimiz planlı şu anda. Örneğin; disleksi, taş baskı, Gurme Çocuk… Çocuklara yemek yapmayı pasta yapmayı öğreteceğiz. Örneğin astroloji semineri de veriyoruz, doğal ürünlerle makyaj malzemesi yapabilme semineri de veriyoruz, kriz ortamında işletme yönetimi semineri de veriyoruz.

Vakfı 12 topluluğa böldük. Her topluluk ileride kendi üyeleri ile kendi etkinliklerini düzenleyecek. Örneğin; Sosyal Bilimler Topluluğumuz var içeriğinde Psikoloji, Tarih, Felsefe, İktisat olacak. 20 kişilik bir grup oluşacak bunun için bütçe sağlayacağız. ‘’Bize 12 aylık etkinlik planlayın grup olarak.’’ diyeceğiz. Diğer topluluklar için de bu şekilde ilerleyeceğiz. Federatif yapılar kurmaya çalışıyoruz.

- Vakfın kuruluş aşamasında nasıl tepkiler aldınız?

-  Zaman zaman beklemediğiniz insanların duyarsızlığıyla karşılaştık. Kötü bir tepki yok tabi ama tepkisizlik de insanı demoralize eden bir durum. Bizim moral kaynağımız iyilik, çocuklar ve bizim gibi düşünen yetişkinler. Daha çok iyilik yapmak için çalışacağız ve duyarsız insanlara bizi tanımaları için zaman vereceğiz.

Sohbetimize GÖKSİV’e çocuğunu getiren ailelerden Özlem Hanım ve eşi de dahil oluyor. Çocuklarında yaşadıkları olumlu değişimleri aktarıyorlar bize. Çocuklarının GÖKSİV’de mutlu olduğunu belirtiyorlar. Sohbetimiz devam ederken çocuklar bahçede oyunlarına devam ediyor. 30 yıllık ressam olduğunu öğrendiğimiz Şahika Hanım’da sohbete katılıp GÖKSİV’in çalışmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti aktarıyor bize. Somurtan hiç kimseye rastlamıyoruz, herkes mutlu, memnun ve pozitif bir enerji yayıyor burada. Emrah İncili, Özlem İncili, Ebru Uyar vakıf faaliyetlerinden dolayı konuşmalar gerçekleştiriyorlar, gelenleri karşılayıp uğurluyorlar. Emrah İncili’nin kayın pederi Esat ESEN ve diğer misafirlerin katkıları ile sohbet bölünmüyor. Bir taraftan iki adet cihazla kayıt alıyoruz bu güzel sohbette kaçırdığımız bir husus olmaması için. Çok keyifli bir röportaj gerçekleştiriyoruz. Esprili konuşmalar, gülüşmeler de oluyor; ama herkes taşıdığı sorumluluğun bilincinde.  Esat Bey, damadı Emrah İncili’nin fabrikaya uğramadan edemediği günlerden bahsediyor, Emrah İncili: ‘’Şimdi de GÖKSİV’e uğramadan edemiyorum,fabrika gözümde yok.’’ diye gülerek giriyor araya. Herkes burada olmaktan gayet memnun ve mutlu, biz de öyle…Ve ekliyor; “ Nermin hanım, Selman bey incelik yaptınız buraya kadar geldiniz. Vakfımızı tanıtmak için el verdiniz. Sağolun, varolun.”

- Gökyüzü Sanatsal İyilik Vakfına Nasıl Ulaşılabilir ve Nasıl Bağış Yapılabilir ?

- Vakıf Yöneticimiz Ebru Uyar ile iletişime geçebilirler, irtibat numaramız; 0312 217 50 51

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN