18 Nisan 2024 Perşembe
Altın 2497.686 %1.05
BIST 9524.59 %0,06
Dolar 32.5064 %0.20
Euro 34.7322 %0.08
16°
İstanbul
Kısmen güneşli

Güneş Kremini Düzgün Kullanamayanlara Hayati Uyarı! Ölümcül Hastalığa Yakalanabilirsiniz

Güneş Kremini Düzgün Kullanamayanlara Hayati Uyarı! Ölümcül Hastalığa Yakalanabilirsiniz

Yaz mevsiminin gelmesi ile çoğu insan kendini deniz kenarına ve havuzlara attı. Artan hava sıcaklıkları çoğu insanı etkiledi. Güneşin zararlı etkilerinden gerçekten kendimizi ne kadar koruyabiliyoruz? Uzmanlar hayati açıklamalar yaptı. İşte bütün detaylar haberimizde...

Cilt kanseri çok yaygın ancak önlenebilir bir kanserdir. Fakat yeni bir anket, birçok insanın kendilerini güneşten koruma olayını düşündükleri kadar iyi yapmadığını ortaya koyuyor. Bronzlaşma ile ilgili yanılgılar hala oldukça yaygındır. Uzmanlar, kanseri ve erken yaşlanmayı önlemek için cildinizi korumanın önemli olduğunu söylüyor.

qz5gk-1502020653-0161.webp

UV ışınları genellikle güneş yanığı şeklinde cilde zarar verebilir. Hasar zamanla biriktikçe, insanlar erken yaşlanma yaşayabilir ve hatta cilt kanseri geliştirebilir. Ayrıca görüşün bulanık ve bulanık olabileceği bir durum olan kataraktlara da yol açabilir.

İNSANLAR GÜNEŞTEN KORUNMADA DÜŞÜNDÜKLERİ KADAR İYİ DEĞİL

Araştırmacılar insanların güneşten gerçekten iyi bir şekilde korunup korunmadıkları ile ilgili bir anket yaptılar. Anketten çıkan önemli bir bulgu, insanların kendilerini koruma konusunda gerçekte olduğundan çok daha iyi bir iş çıkardıklarını düşünmeleridir. Anket katılımcıları, güneşten korunma konusunda kendilerine yüksek puanlar verdiler ve çoğu, güneşten korunmanın kendileri için beş yıl öncesine göre daha önemli olduğunu belirtti. Katılımcıların yüzde altmış ikisi, 2021'de güneşten korunma konusunda kendilerine "mükemmel" not verdi. Buna ek olarak, katılımcıların üçte biri, 2020'den bu yana yüzde 8'lik bir artışı temsil eden güneş yanığı aldıklarını söyledi. İnsanların yüzde kırk üçü ayrıca gölgenin UV ışınlarına karşı koruma sağlayabileceğini bilmediklerini söyledi. Ek olarak, yüzde 65'i genellikle güneş kremini yeniden uygulamayı unuttuklarını söyledi.

Uzmanlar; "Güvenli bronzluk diye bir şey yoktur," diye açıkladı. "Ne zaman bronzlaşsan ya da yansan, cildindeki DNA'ya da zarar veriyorsun." dediler.

guneslenme-shutter.jpg

BRONZLAŞMA EFSANELERİ ÇÜRÜTÜLDÜ

Uzman dermatologlar; Konu bronzlaşma olduğunda birkaç efsane olduğunu söyledi. ''Her şeyden önce, D vitamini almak için bronzlaşmanın gerekli olduğu inancı var.'' dediler. Dermatologlar, yeterli D vitamini almak için kendinizi cilt kanseri ve hızlandırılmış yaşlanma riskine sokmak için hiçbir neden olmadığını söylüyor. “Doğru D vitamini seviyeleri, cilde zarar vermeden uygun diyet ve takviye yoluyla elde edilebilir. Daha koyu tenli insanlar hala cilt kanseri geliştirebilir ve fotoyaşlanma (tekrarlanan güneşe maruz kalmanın neden olduğu cildin erken yaşlanması) yaşayabilir. Bütün ten renklerinde bronzluk, cildinizdeki hasarı gösterir ve hasar cilt kanserine ve yaşlanmaya yol açar" dedi.

Uzmanlar ayrıca, birçoğunun yalnızca UVB ışınlarının zararlı olduğuna inandığını kaydetti. UVB güneş yanığı ve cilt kanseri ile ilişkili tip olsa da, UVA yaşlanma ve kırışma ile bağlantılı olduğu için de zararlıdır, diye açıkladı.

basliksiz-9.jpg

KENDİNİZİ GÜNEŞTEN EN İYİ NASIL KORURSUNUZ?

Uzmanlar, mümkün olduğunca giysi ve şapka giymeyi ve herhangi bir ciltte geniş spektrumlu SPF 30 veya daha yüksek bir güneş kremi kullanılmasını önermektedir. Ayrıca uzmanlar ''Bir süre sudaysanız veya terlerseniz, birkaç saatte bir yeniden kreminizi uygulayın. Doğrudan güneşte kalmamak için mümkün olduğunda bir güneş şemsiyesi altında kalın.” dedi.

Uzmanlar spreyler yerine krem ​​veya losyon güneş kremlerinin kullanılmasını önerir. "Sprey kullandığınızda, çoğu cilde değil havaya gider, böylece düşündüğünüzden daha az korumanız olur." diye açıkladılar.

Uzmanlar özellikle 10:00 ile 15:00 saatleri arasında güneşten kaçınmanın kendinizi korumanın en iyi yolu olduğunu söylüyor. Ancak, "Güneşten koruyucular cildinizi güneşten korumanın kolay, kullanışlı ve etkili bir yoludur" diye eklediler. En iyi sonucu almak için dışarı çıkmadan 20 dakika önce uygulamanızı önerir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN
YUKARI