Hacet Namazı nedir, nasıl kılınır, kaç rekattır?

Hacet Namazı nedir, nasıl kılınır, kaç rekattır?

Hacet namazı, adından da anlaşılacağı üzeri dünyası ya da ahireti için bir isteği, dileği bulunan Müslümanın kıldığı dört rekatlık bir namazdır. Hacet Namazı'na Dilek Namazı da denir. Hâcet namazı dört veya on iki rekat olarak kılınır.

Üç ayların yaklaşması ile Müslümanlar "Hacet Namazı ne demek?", "Hacet Namazı nasıl kılınır?" sorularını sormaya başladı. Hacet kelime anlamı ile istek demektir. Hacet Namazı'na Dilek Namazı da denebilir. Hacet namazı hakkında merak edilen her şeyi derledik.

19-03/06/hacet-namazi.jpg

DİLEK NAMAZI'NI KİMLER KILAR? 

Kandil geceleri ve ya cuma geceleri çocunlukla kılınan Hâcet namazı dört veya on iki rek‘at olarak kılınır. Dört rek‘at olarak kılındığı takdirde birinci rek‘atında Fatiha'dan sonra üç Âyetu'l-kursî, diğer üç rek‘atında ise Fâtiha'dan sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur. Regaip Kandili ve Regaip gecesi ibadet ile geçirilir. Bu günde kılınan namazlardan biri de Hacet Namazıdır. Hacet istek dilek demektir. Yani dileği olan, bir isteği bulunan kimseler Hacet namazı kılar. Hacet namazı hakkında merak edilen tüm soruların yanıtını sizler için derledik.

Hacet namazinin persembeyi cumaya baglayan gecelerde veya kandil gecelerinde kılınması asıldır. Ama bütün gecelerde kilinabilir. Önce boy abdesti alinir. Sonra hacet namazina niyet edilir.  Her ihtiyâcını Allâh'a arzeden ve her fırsatta O'nu zikredip yücelten Rasûl-i Ekrem -sallallâhu aleyhi ve selem- her hangi bir ihtiyacı olan kimselere iki rek'at namaz kılmalarını tavsiye etmiştir: "Kimin Allâh'a veya her hangi bir insana ihtiyâcı hâsıl olursa önce abdest alsın, abdestini de güzelce alsın, iki rek'at namaz kılsın, sonra Allâh Teâlâ Hazretlerine senâda bulunsun, Rasûlullâh -aleyhi's-salâtü ve's-selâm-'a salât okusun, daha sonra da şu duâyı yapsın:

Lâ ilâhe illallâhu'l-halîmu'l-kerîm. Subhânallâhi Rabbi'l-arşi'l-azîm. Elhamdu lillâhi rabbi‘l-âlemîn; Es'eluke mucîbâti rahmetike ve azâime mağfiretik; ve'l-ismete min kulli zenbin ve'l-ganîmete min kulli birrin ve'sselâmete min kulli ism. Lâ teda' lî zenben illâ gaferteh; ve lâ hemmen illâ ferrecteh; velâ hâceten hiye leke rıdan illâ kadaytehâ. Yâ Erhame'r-râhimîn!" (Tirmizî, “Salât”, 140, 348).

'Halîm ve kerim olan Allâh'tan başka ilâh yoktur. Arş-ı A'zam'ın rabbi noksan sıfatlardan münezzehtir. Âlemlerin Rabbi'ne hamd olsun. Allâhım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celbedecek esbâbı taleb ediyor, her çeşit günahtan koruman için yalvarıyorum. Her çeşit iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan selâmet diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hiçbir günâhımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızâna uygun olan her türlü dileğimi yerine getir! Hangi amelden râzı isen onu ver, ey Rahîm olan, bana en ziyâde rahmet gösteren Rabbim!' bundan sonra dünyevî veya uhrevî her ne dilerse taleb eder, çünkü o dilek takdir edilir."

19-03/06/dilek-namazi-1551871808.jpg

HACET NAMAZINDA AŞAĞIDAKİ AYETLER OKUNUR

1. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî

2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.
Rekâtin sonunda: Ettehiyyâtü

3. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

Namaz tamamlandiktan sonra Allah'tan hacet neyse o istenir. Allah'tan mürsid istemek için bu namaz kilindiysa mürsid istenir. İbadet böylece tamamalanır. 

Bu namazdan sonra hiç konusmadan yatmak gerekir. Yatarken kibleyi saga alacak sekilde yatak kurulur. Vücudun ön cephesi kibleye çevrilerek yanüstü yatilir, 3 Âyetel Kürsî okunur ve Allah'tan mürsid istenir. Eger kisinin haceti mürsid degil de baska bir hedefe ulasmaksa (zahirî veya batinî bir hedef olabilir) o hedefe ulasmak istenir. Sessiz zikir (hafî zikir) bu istekten sonra baslar. Yanüstü yatildigi için sag kulak yastiga gelecektir. Bas biraz saga, sola oynatilarak kulakta kalbin atislarinin, basinç sebebiyle rahatça duyulacagi pozisyona gelinir. Ve kalbin her çift atisinda "Allah, Allah" diyerek kisi Allah'i zikr-i hafî ile (yani sessiz olarak) içinden zikredecektir.

18-03/11/regaip-kandili-ne-demek-1520761557.jpg

HACET NAMAZININ ÖNEMİ

Bakara Süresi 153. ayet : " Ey iman edenler! Allah'tan (c.c.) sabırla ve namazla yardım isteyin. Şüphesiz ki Allah (c.c.) sabredenlerle beraberdir. " Buyruluyor. Bu ayetten de anlaşıldığına göre Allah'tan (c.c.) isterken namazla istemeliyiz. Yapılan bir ankete göre Müslümanların % 47'nin ömründe hiç hacet namazı kılmamıştır. Bu çok acı bir tablodur. Elimizde hacet namazı gibi bir silahın olmasına rağmen bundan yeterince faydalanamamış olmamız oldukça acı bir durumdur.

HACET NAMAZI - DİLEK NAMAZI

Bir rivayete göre sahabelerden Ebu Mı'lak (r.a.) ticaretle uğraşan bir sahabeydi. Bir gün ticaret için yola çıkmıştı. O dönemde ticaret için yol hiç de güvenli değildi. Eşkıyalar ticaret güzergahına yakın yerlerde pusu kurar ticaret kervanlarının önünü keserdi. Ebu Mı'lak (r.a.) ticaret için yola çıktığında bir eşkıyanın yaklaştığını gördü. Eşkıyaya: " Benden ne istersin? " diye sordu. Eşkıya: " Senden hem malını hem de canını isterim " dedi. Bunun üzerine Ebu Mı'lak (r.a) iki rekat namaz kılmak için izin istedi. Eşkıyanın izin vermesi üzerine iki rekat namaz kılarak Allah'a (c.c.) dua etti. Duasını üç defa tekrar etti. Bunun üzerine selam verir vermez gördü ki karşıdan silahlı bir atlı geldi ve attığı mızrak ile eşkıyayı öldürdü. Ebu Mı'lah (r.a) atlıya kim olduğunu sordu. Bunun üzerine atlı, melek olduğunu ve kendisinin hacet namazı kılıp dua etmesi üzerine Allah (c.c.) tarafından görevlendirildiğini söyledi. (İbn-i Hacer, el- İsabe, c. 4-182)

HACET NAMAZI NASIL KILINIR? 

Hacet namazı, iki, dört veya on iki rekat olarak kılınabilmektedir. Peygamber Efendimizden edilen bir rivayete göre hacet namazı için niyet ettikten sonra tekbir alınarak namaza başlanır. İlk rekatta Sübhaneke ve Fatihadan sonra üç defa Ayete'l Kürsi okunur. Rüku ve secdeden sonra ikinci rekatta Fatiha, İhlas, Nas ve Felak okunur. Rükudan sonra Tahiyyata oturulur ve Ettehiyyatü, Allahümme Salli ve Allahümme Barik okunur. Selam verilecekse Rabbena duası da okunur. Dileyen üç ve dördüncü rekata da devam edecek olursa her kıyamda Fatiha, İhlas, Nas ve Felak okunarak namaz 4 ile 12 rekata tamamlanır. Namaz bittikten sonra hacet duası okunur ve Allah'tan (c.c.) ne isterse onun için dua edilir. İlla hacet duası okumak şart değildir. Bilen okuyabilir bilmeyen gönlünden nasıl geçerse o şekilde dua edebilir.

18-03/11/regaip-kandili-ne-zaman-1520761580.jpg

HACET NAMAZI DUASI

Allahümme inni es'elüke tevfika ehli'l- hüda ve a'male ehli'l-yakini ve münasahate ehli't-tevbeti ve azme ehli s-sabri ve cidde ehli'l- haşyeti ve talebe ehli'r- rağbeti ve teabbüde ehli'l-verai ve irfane ehli'l-ilmi hatta ehafük. Allahümme inni es'elüke mehafeten tahcizuni an ma'siyetike hatta a'mele bi-taatike amelen estehikku bihi rıdake ve hatta ünasıhake bi't-tevbeti havfen minke ve hatta uhlise leke'n-nasihate hubben leke ve hatta etevekkele aleyke fi'l-ümüri ve hüsne zannin bik. Sübhaneke Halikı'n-nur.

HACET NAMAZI DUASININ MEALİ 

Allah'ım! Senden hidayet ehlinin başarısını, yakin ehlinin amellerini, tevbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ciddiyetini, senin rızana rağbet gösterenlerin talebini, takva ehlinin ibadetini, ilim ehlinin irfanını isterim ki, senden hakkıyla korkayım. Allah'ım! Senden öyle bir korku isterim ki, o beni sana isyandan men etsin. Öyle ki sana itaat ile öyle amel edeyim ki onunla senin rızana ereyim. Senden korkarak samimiyetle sana döneyim. Sırf senin sevgini kazanmak için halis nasihat edeyim, her işte sana güvenip sana dayanayım, sana güzel zan besleyeyim. Nurun yaratıcısı olan Allah (c.c.) her türlü nekais ve kusurlardan münezzehtir.

Hacet namazı, adından da anlaşılacağı üzeri dünyası ya da ahireti için bir isteği, dileği bulunan Müslümanın kıldığı dört rekatlık bir namazdır. Hacet Namazı'na Dilek Namazı da denir. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN