‘Hadi yeniden düşünelim’ daveti

‘Hadi yeniden düşünelim’ daveti

Yayıncı ve yazar Ahmet Özcan ‘İman ve İslam’, ‘Devlet Millet Siyaset’, ‘Tevhid Adalet Özgürlük’te çarpıcı tahlillere yer veriyor. ‘Yeniden düşünmek’ üst başlığıyla bir araya getirilen kitaplarda Özcan, İslam düşüncesinde köklü bir kavram düzeltmesi yapılmasını öneriyor. Türkiye için tarihsel ve özgürlükçü-demokratik temelde bir gelecek önerisi yer alıyor.

Yeniden düşünmek’ üst başlığıyla, İman ve İslam, Devlet Millet Siyaset ve Tevhid Adalet Özgürlük isimli kitaplar, kitabevi raflarında yerini aldı. Yazar, İman ve İslam’da, özellikle kafası karışık gençler için, İslam’ın temel inanç ve ilkelerine dair özet ama son derece çarpıcı tahliller ve tespitler yapıyor. İmanın şartları olarak bilinen, Allah’a, Ahirete, Meleklere, Peygamberlere imanın ve İslam’ın şartları olarak bilinen salih amel, ahlak, namaz, oruç, hac, zekat, cihad gibi kavramların yeniden yorumlandığı metinler, farklı bir bakış açısı ve özgün yorumlar içeriyor. Yine genç kuşağında sorguladığı Din amaç mıdır, araç mıdır?, Dinler ömrünü tamamladı mı?, Din’in öznesi Allah mıdır, insan mıdır?, İslam çağımıza yanıt verebilir mi?, İslam, özgürlük, bilim ve ilerlemeye karşı mıdır?, İslam, Hz. Muhammed’in uydurması mıdır?, İslam, Arap dini midir?, Başörtüsü İslam’ın emri midir?, Kuranda çelişki var mıdır?, Mucize, keramet, ruh, cin, sihir, büyü nedir?, İslam da kadın hakları var mı? İslam erkek dini midir? gibi sorulara ilginç ve sarsıcı cevaplar veriyor.

Tevhid Adalet Özgürlük başlıklı kitap ise, adeta çağdaş İslam düşüncesinin eleştirisi ve yeni bir kavramsal çerçeve önerisi içeriyor. İslam, Tarihsellik ve Değişim, Müslüman Zihnin Yeniden İhyası, Yeni Kavramsal Çerçeve: Kelime Değil Muhteva başlıklarıyla çağdaş İslam düşüncesinin yenilenmesine vurgu yapan yazar, köklü bir kavram tashihi öneriyor. Bu çerçevede, başta İslam Düşüncesi ifadesi olmak üzere, İslam Devleti, Hilafet, Diyanet, Laiklik, İslam Hukuku/Şeriat, İslam ahlakı, İslam Ekonomisi, İslam Medeniyeti, İslami ilimler ve İlahiyat gibi kavramları adeta yapısökümüne uğratıyor. Kitap, ‘Zerdüştlüğü ve Paganizmi Aşmak; Tevhit, Özgürlük ve İnsan’ başlığıyla da 21. Yüzyıl için tevhidi perspektiften özgürlükçü bir teoloji öneriyor.

Devlet, Millet, Siyaset başlıklı kitapta ise, özellikle son 10 yılda yaşanan siyasi reform ve açılımlardan hareketle, Türkiye için tarihsel ve özgürlükçü-demokratik temelde bir gelecek önerisi yer alıyor. Milletleşme, barış süreci, demokratik açılım, derinleştirilmiş demokrasi ve kerim devlet başlıklarıyla, Kürt sorunundan Aleviliğe, laiklikten, Ermeni sorununa kadar bir çok gündem başlığının temelinde yer alan modern, yerli, eşitlikçi ve özgürlükçü bir demokratik düzen ihtiyacının gereklerini tartışıyor. Yine, Suriye devrimi ve Arap baharına bakış açısı bağlamında tarihi coğrafyasıyla barışan ve tabii sınırları ve düzenine yeniden kavuşabilecek bir Türkiye perspektifi öneriliyor.

Ahmet Özcan’ın yeniden düşünmeye davet ettiği üç kitapta, düşünce dünyamızın çölleştiği bir dönemde, hala düşünen, sorgulayan, yeni bir söz ve ses arayanlar için, sarsıcı tespit ve öneriler içeriyor.

19-04/20/tevhis.jpg

19-04/20/isla.png

19-04/20/yeniden.png

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN