Haftalardır geçmeyen gribin nedeni şaşkına çevirecek! Gerçek bambaşka çıktı: Milyonlar korkudan ne yapacağını şaşırdı

Haftalardır geçmeyen gribin nedeni şaşkına çevirecek! Gerçek bambaşka çıktı: Milyonlar korkudan ne yapacağını şaşırdı

Uzun zamandır toplumda geçmeyen grip salgını ündemi meşgul ediyor. İyileşme süresinin uzun olması herkesi bezdirirken, Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. İşte, Dr. Turan'ın geçmeyen grip salgınıyla ilgili değerlendirmeleri...

Uzun zamandır geçmeyen grip salgını gündemi meşgul ediyor. Hastalar, iyileşmelerinin çok uzun sürdüğünden şikayetçi olurken Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Turan dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Bazen virel enfeksiyon ile başlayan rahatsızlıklarda ikincil enfeksiyonların meydana çıktığını ve hastanın ilk geçirdiği hastalıktan dolayı iyileşemediğini düşündüğünü vurgulayan Turan, gerçeğin böyle olmadığını aktardı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Yoğun Bakım İdari Sorumlusu Prof. Dr. Sema Kultufan Turan, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, kış mevsiminde özellikleri havaların soğuması ile gribin yayıldığını söyleyerek geçmişe kıyasla farklı bir durumun söz konusu olmadığını ve tedirgin olunmaması gerektiğini vurguladı.

ŞUBAT AYINDA DA SÜRECEK

Turan, yalnızca geçtiğimiz 2 senede COVİD-19 salgınının baskın olması ve bireysel tedbirler etkisi ile bu virüsler ile çok karşılaşılmadığına dikkat çekerek, "Son birkaç aydır COVİD-19 itibari ile de durum bu şekilde ilerliyor, Şubat ayının da bu şekilde süreceğini tahmin ediyoruz." dedi.

İYİLEŞME SÜRECİ UZUYOR

Prof. Dr. Turan, hastalarda genel olarak yüksek ateş ve halsizlik şikayetleri ile karşılaştıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu viral etkenlerden oluşan hastalıklar biraz daha uzun sürüyor. Önceki senelerde COVİD-19'dan kaynaklı viral etkenlere daha az rastlıyor, oluşan klinik tabloları bu kadar ağır hissetmiyorduk.

Bu sene COVİD-19 sonrasında, mevsimsel grip etkenleri çok uzun süreli bir tablo ortaya koyuyor. İyileşme süresi uzuyor. Ancak buradaki önemli nokta kişilerin kendini izole ederek, beslenme, sıvı alımı ve istirahatlerine dikkat ederek vücut dirençlerini kuvvetlendirmeleri. Bu tablonun yarattığı hastalıkta akciğer tutulum çok fazla rastladığımız bir durum değil, yalnızca bir üst solunum yolu hastalığıyla sürüyor."

grip salgını

"HASTALAR AYNI ANDA HEM KOVİD-19 HEM DE İNFLUENZA GEÇİREBİLİYOR"

Turan, hastalarda aynı anda farklı viral enfeksiyonlara da rastlandığını belirterek, "Bu durum kişilere göre değişiklik gösteriyor. Fakat ortamdan birçok viral etken olduğundan hastalarda virüsler, kendilerine doğru bir konakçı bulmuş gibi oluyorlar. Bundan dolayı hastalık uzun zaman devam ediyor. Hastalar aynı anda COVİD-19'la beraber influenza ya da hinovirüsü geçirebiliyorlar. Ancak bu nadir rastlanan bir şey. Sağlıklı, dinç kişilerde görülmesi pek mümkün değildir." dedi.

"KOVİD-19 POZİTİFLİK ORANI YÜZDE 8-10 DÜZEYİNDE"

Koronavirüs sayılarını da açıklayan Turan, "Koronavirüs pozitiflik oranı son iki üç aydır standart düzeylerde. Alınan örneklerin genellikle %8 ile 10'unda pozitif sonuç çıkmaya devam ediyor. Kovid-19 sonucu pozitif çıkanlar sağlıklı ve genç kişilerse genel olarak normal enfeksiyon gibi geçiriyor. Ancak ek hastalığı olan kişilerin yoğun bakım ihtiyaçları oluyor." sözlerini kullandı.

TEK BİR KİTTEN TESPİT EDİLİYOR

Turan, tek bir örnek ile Kovid-19, influenza A, influenza B ve RSV'ye birlikte bakılmasını sağlayacak yerli tanı kitinin geliştirildiğini hatırlatarak, "İlerleyen zamanlarda, tek bir örnek ile kişilerin koronavirüs mü yoksa başka bir etkenden dolayı mı enfekte olduğunu görebileceğiz. Ayrı ayrı bakmaktansa tek bir kitle bakmak pratik ve daha başarılı olacak. Yeni tanı kiti ilerleyen günlerde kullanıma açılacak. Bu sayede daha hızlı ve kolay tanı koyacağız." dedi.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN