Hayal değil gerçek! EYT'liler asıl şimdi bayram edecek: Prim borçları için flaş hamle! Binlerce lira dağıtılacak

Hayal değil gerçek! EYT'liler asıl şimdi bayram edecek: Prim borçları için flaş hamle! Binlerce lira dağıtılacak

Devlete olan borçlar ve cezalar yeniden düzenlendi. Bu kapsamda yapısal değişiklik, EYT yasasını bekleyen 2,2 milyon kişi için önemli bir sürprizi de içeriyor. Düzenleme yasalaşırsa EYT SGK ve Bağ-Kur üyelerinin sigorta prim borçları yeniden düzenlenecek. Kamu bankaları aracılığıyla alınan krediler emeklilikte geri ödenebilmektedir. Doğum ve zorunlu askerlik borçlanması da dahil oluyor. Daha fazla detay için haberimize göz atabilirsiniz...

Son Dakika: borç yapılandırmasını bekleyen milyonlarca kişi için sevindirici bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yeniden yapılandırma paketinin 31 Aralık 2022'ye kadar uygulanacağı bilinmesine rağmen gözler Pazartesi günü yapılacak yönetim kurulu toplantısındaydı. Devlete borcu olan herkese çalışmak keyif veriyorsa EYT'liler için de önemli bir fırsat kapılarını aralamış oluyor.

Medyada yer alan haberlere göre, Bağ-Kur borçluları başta olmak üzere EYT'liler, daha önceki yapılandırma düzenlemelerine benzer bir uygulama olması halinde ödeyemedikleri prim günlerini ödeyebilecek.

BAĞ-KUR VE SGK PRİM BORCU OLANLARI DA KAPSIYOR

Yeni düzenleme devlete olan sigorta primlerini kapsadığı için özellikle Bağ-Kur veya SGK borcu olanlar borçlarını taksitlendirerek gecikme zammı ve faizinden kurtulabiliyor.

emekli

İLK TAKSİT DETAYI

Böylelikle emeklilik tarihine rağmen kuruma olan borcu nedeniyle emekli olamayanlar ile borçları nedeniyle sigortalı olsa bile bu hakkını kullanmakta gecikenler için önemli bir avantaj sağlanmaktadır. Borcunu yeniden yapılandıranlar veya faizini kaybedip peşin ödeyenler ilk taksiti ödedikten sonra çekilebilir.

KREDİ İLE EMEKLİLİK HAKKINA KAVUŞABİLECEKLER

Maddi imkânları olmadığı için borcunu ödeyemeyenler veya borcu çok olanlar için bir diğer seçenek de. Bu bir kredi emekliliğidir. Daha önceki yeniden yapılandırma kurallarında kullanılan yöntemle kamu bankaları borç tutarını kuruma öderken çekebileceklere borç tutarını ödüyor. Bu kredi sigortalıya değil SGK'ya gönderiliyor ve borç tasfiye edildiğinde emekliliğin yolu açılıyor. Kredi geri ödemesi emekli maaşından ödenir. EYT düzenlemesi ile emekli olanlar da bu imkandan yararlanacak.

EYT BORÇLANMALARI DA YAPILANDIRMAYA DAHİL OLACAK

Öte yandan doğum veya askerlik nedeniyle emekli olabilecek EYT'liler de kredi alabiliyor. Bu durumda SGK'dan borçlanma yaparak ya da borcunu kuruma ödeyerek emekli olabileceğine dair yazı alanlar, bunu devlet bankalarına götürerek emekliliğin yolunu açtı. Yeni yapılanma ile birlikte bu sistem gelirse, askerlik ve doğum masraflarını karşılayacak maddi durumu olmayan EYT'liler de yararlanabilecek. Bu madde ile kamu bankasına yapılan talep sonrasında banka borcu SGK'ya devrettiğinde emekli maaşı ödeniyor ve kredi ödemeleri taksitler halinde emekli maaşından kesiliyor.

BORCU SİLDİR SSK'LI OL

Yapılandırmada Bağ-Kur prim borcu olanlar dilerlerse bunu iptal edip günlerini dondurabilirler. Bu anlamda Bağ-Kur ödeme borcu olan ancak SSK ödemeleri emeklilik için yeterli olanlar avantajlı durumda. Bağ-Kuria EYT'de 9.000 günü tamamlaması gerekenler, SSK primlerinin yeterli olması halinde, o günler dondurulup borçları kapatıldıktan sonra SSK kapsamındaki emeklilik haklarını alacaklar.

İHYA BORCU DÜŞECEK

Yine önceki dönüşüm işlemlerinde de belirtildiği gibi Bağ-Kur borçları nedeniyle eski günlerini diriltmek (ihya etmek) isteyenlere ihya dönemi maaş tabanı uygulandı. Şimdi de aynı uygulama olursa, daha erken Bağ-Kur günleri satın alan EYT'liler o gün için asgari ücreti ödeyebilecek.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN