Hurmanın faydaları neler? Orucu hurmayla açmak sevap mıdır? İşte hurmanın sağlığa faydaları

Hurmanın faydaları neler? Orucu hurmayla açmak sevap mıdır? İşte hurmanın sağlığa faydaları

Hurmanın faydaları neler? Ramazan ayı denilince akla ilk gelenlerden birisi de hurma meyvesi oluyor. Ramazan'ın manevi ikliminden akılda en çok kalan lezzetlerden birisi olan hurmanın sağlığa yararları da saymakla bitmiyor. Hurmanın sağlığa faydaları neler? Hurma ile orucu açmanın faydası nedir? Hurmayı nasıl tüketmek gerekir, ne kadar yemeliyiz? Yaklaşana Ramazan ayı ile birlikte hem orucun faziletleri hem de Ramazan'da ne yenilip ne yenilmemesi gibi soruların yanıtları aranıyor. Hurmanın faydaları, hurma ile orucu açmanın yararı ile ilgili detayları haberimizde derledik.

İslam aleminin en kutsal ayı olan 11 ayın sultanı Ramazan'a sayılı günler kaldı. Ramazan ayı denildiğinde akla gelen ilk yiyeceklerden birisi de hurma. Peki hurmanın faydaları nedir? Sağlığa birçok faydası olan hurma günde kaç tane ne sıklıkla tüketilmeli? Doyurucu özelliğinin yanı sıra Ramazan ile özdeşleşen ve iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi olan hurma neye iyi gelir? İftar ve sahur sofralarının değişmezi olan hurmanın faydaları, tüketilmesi gereken miktar nedir?  Pazar tezgahlarının, aktarların ve marketlerin raflarında bolca yer alan hurmalar, sofralarımızda da baş köşede yerini alıyor.

19-04/19/hurma.jpg

HURMANIN SAĞLIĞA FAYDALARI NEDİR? 

Hurmanın sağlığa faydalı saymakla bitmiyor. İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Hurma çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. İşte, hurmanın saymakla bitmeyen faydaları. Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası’nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür.

Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar.  İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Hurma, DNA’ları ve hücreleri yenileme özelliği olan nadide meyvelerden bir tanesidir. Hurmanın yetiştiği bölgeye göre farklı çeşitleri vardır. Kış aylarında daha çok elma boyutundaki hurmalar tüketilir.

19-04/19/160520180132582419998_2.jpg

HURMANIN SAYISIZ FAYDASI VAR

100 gr yağsız kırmızı et yaklaşık 150 kalori, 100 gr hamsi 108 kalori, 100 gr palamut 160 kaloridir. 100 gr hurma ise yaklaşık 300 kaloridir. Görüldüğü gibi hurma, aynı miktardaki kırmızı etin 2 katı, balık etinin 2-3 katı kadar enerji vermektedir. Bu haliyle hurma tam bir enerji deposudur ve ağır işlerde çalışan, yorgunluk, halsizlik hisseden kişiler için oldukça faydalıdır.

- İçerdiği yüksek orandaki lif sayesinde kolon, göğüs ve rahim kanseri riskini azaltıyor.

- Taşıdığı vitamin ve minerallerle, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.

- Tok tutar. Bu özelliği ile özellikle diyet yapanlar ve zayıflamak isteyenler için vazgeçilmez bir besindir.

- Güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği ile yaşlanmayı geciktirdiği gibi, vücudu zararlı maddelere karşı da korur.

- Loğusalık döneminde bolca tüketilmesi, anne sütünü arttırır ve bebek için oldukça faydalıdır.

- Bronşit, verem, kuru öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam ve öksürüğü yatıştırıcı özelliğe sahiptir.

- Vücut ve kemik gelişimini destekler ve kemikleri güçlendirir. Kemik erimesini önler.

- Rahim kaslarını güçlendirdiği için doğumu kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

- Bol miktarda fosfor içerdiğinden kısırlık tedavisine yardımcı olur.

- Hurmanın kan yapıcı özelliği vardır. Anemi (kansızlık) hastalığına iyi gelir.

- Yapısındaki potasyum çocukların büyümesini ve gelişimini sağlar.

- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu azaltır. Vücuda enerji ve kuvvet verir.

- Ülsere ve böbrek yetmezliğine fayda sağlar.hurmanin-faydalari

- Stresi ve gerginliği azaltır.

- Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.

- Kalp krizi riskini azaltır.

- Hafıza kaybına da mani olur.

- Karaciğere oldukça faydalıdır.

- Gözleri kuvvetlendirir.

- Sinir sistemini güçlendirir.

19-04/19/hurma-1.jpg

HURMA NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Hurma, şekere doğal alternatif ve aynı zamanda doğal enerji kaynağı olduğundan spor öncesi veya sonrası ya da yorgun hissettiğimiz zamanlarda sağlıklı atıştırmalık olarak olduğu gibi yenilebilir.

Salatalar üzerine veya salata soslarını tatlandırmada da kullanılabilir. İyi bir mutfak robotunda biraz ceviz, kaju gibi tercih ettiğiniz çiğ kuru yemişlerle çekilerek sabahları reçel gibi kullanıp güne zinde ve enerjik başlayabilirsiniz.

Smoothielerin kıvamını yoğunlaştırmak, aynı zamanda sağlık ve tat katmak için de kullanabiliriz. Önceden suda beklettiğimiz hurmalar ile hurma şurubu yapabilir ve doğal bir tatlandırıcı olarak mutfağımızda saklayabiliriz.

Lab Vitalité mutfağında hurmanın yeri bambaşka, özellikle sabah smoothielerinde, enerji barlarımızda, rafine şekersiz tatlılarımızda, Vita toplarımızda ve badem sütü tarifimizde hurmadan vazgeçemiyoruz.

Günde 3 adet yeterli

Hurmanın içeriğindeki şeker miktarının fazla olması, kalori alımını arttırıyor. Ayrıca yüksek şeker içeriği özellikle diyabet hastalarında veya insülin direnci gelişmiş olan kişilerde kan şekerinin hızla yükselip aynı hızla düşmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle günde 3 adet hurma tüketmek yeterli olacaktır.

KURUTULMUŞ 100 GR HURMANIN BESİN DEĞERLERİ!

- Kalori :300,4 kcal

- Karbonhidrat : 72,9 gr

- Protein : 2,2 gr

- Kolesterol : 0

- Lif (posa) : 9,3 gr

- A vitamini : 0,5 gr

- B1 vitamini : 0,1 mg

- B2 vitamini : 0,1 mg

- B3 vitamini : 2,2 mg

- B6 vitamini : 0,153 mg

- B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg

- C vitamini : 3 mg

- Kalsiyum (Ca) : 59 mg

- Demir (Fe) : 3 mg

- Fosfor (P) : 63 mg

- Sodyum (Na) : 5,4 mg

- Potasyum (K) : 700 mg

- Magnezyum (Mg) : 58 mg

Hurmanın faydaları neler? Ramazan ayı denilince akla ilk gelenlerden birisi de hurma meyvesi oluyor. Ramazan'ın manevi ikliminden akılda en çok kalan lezzetlerden birisi olan hurmanın sağlığa yararları da saymakla bitmiyor. Hurmanın sağlığa faydaları neler? Hurma ile orucu açmanın faydası nedir? Hurmayı nasıl tüketmek gerekir, ne kadar yemeliyiz? Yaklaşana Ramazan ayı ile birlikte hem orucun faziletleri hem de Ramazan'da ne yenilip ne yenilmemesi gibi soruların yanıtları aranıyor. Hurmanın faydaları, hurma ile orucu açmanın yararı ile ilgili detayları haberimizde derledik.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN