Hyaluronik asit nedir? Hidrolik asit ne işe yarar? Sadece Şeyma kitabında skandal

Hyaluronik asit nedir? Hidrolik asit ne işe yarar? Sadece Şeyma kitabında skandal

Acun Ilıcalı’nın eski eşi Şeyma Subaşı’nın hayatını anlattığı ‘Sadece Şeyma’ kitabında geçen ‘hidrolik asit’ tartışmalara konu oldu. Seda Sayan da dâhil olmak üzere sosyal medyada bir çok kullanıcı bu konuya tepki gösterdi. Gelen tepkilerin ardından Hyaluronik asit nedir? Hidrolik ne işe yarar? gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. İşte Sadece Şeyma kitabında geçen o kısım…

Acun Ilıcalı ile evliliğinin ardından boşanması ile de gündemi bir hayli meşgul eden Şeyma Subaşı, hayatını anlattığı ‘Sadece Şeyma’ kitabıyla adından söz ettirmeye devam ediyor. Kitabı ti’ye alanlar, -‘Bu kitap için ağaç kesmeye ne gerek vardı, Insta Story neyine yetmiyordu Şeyma?’ diyenler, bir yana, kitaptaki bir ifade, dikkatli kullanıcıların gözünden kaçmadı. Seda Sayan da kitapta yer alan Hidrolik asit skandalına tepki göstererek, bu kitabın toplatılması gerektiğini iddia etti. Peki Şeyma Subaşı’nın 40 bin sattığı ileri sürülen ‘Sadece Şeyma’ kitabında yer alan Hidrolik asit nedir? Hyaluronik asit ne işe yarar? Tüm bu aradıklarınız haberimizde yer alıyor…

HİDROKLORİK ASİT NEDİR?

Hidrojen ve klor elementlerinden oluşan, oda sıcaklığı ve normal basınçta sıvı hâlinde bulunan kimyasal bir bileşik olan Hidroklorik asit, halk arasında tuz ruhu olarak da biliniyor. IX. yy’da simyacı Cabir bin Hayyan tarafından keşfedilen hidroklorik asit sonrasında simya alanında da kullanıldı. Sanayi Devrimi esnasında, sanayideki önemi keşfedilen asit, önce Leblanc işlemi, ardından Solvay işlemi ile sanayi alanında üretilmeye başlandı. Hidroklorik asit, tarihte yeni kolaylıkların keşfinde önemli roller aldı. Günümüzde PVC’den demir-çeliğe, organik madde üretiminden gıda sektörüne kadar birçok alanlarda hidroklorik asit kullanılıyor.

HYALURONİK ASİT NEDİR?

DermoEczanem'in içeriğine göre; Vücudumuzdaki tüm bağ dokusunda eklemlerde ve ciltte doğal olarak bulunan glukozaminoglikan denilen amino asit içeren polisakkarit formunda bileşenler bulunur. Bu bileşenler bağ dokusuna esneklik sağlamlık ve nem kazandıran bileşenler. Hyaluronik asit de bu bileşenlerden bir tanesi.

İNSAN DOKULARINA TAHRİBAT VERİR

Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanı sıra, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir. Bu sebeple bu asit ile çalışılırken güvenlik önlemleri en üst seviyede tutulmalıdır. Asit, toksik olmasının yanı sıra, gözler ve deri için tahriş edicidir, deride yanıklara sebep olmaktadır ve solunum sistemi için tahriş edici özelliği bulunmaktadır.

ŞEYMA’DAN OKUYUCULARINA ‘TUZ RUHU’ ÖNERİSİ

Kitabın bir bölümünde hidroklorik asit ile hyaluronik asit karıştırılarak okuyucuya ‘hidrolik asit ve nemlendiriciyi unutma’ tavsiyesinde bulunuldu. Hyaluronik asit cilt bakımı için kullanılırken, hidroklorik asit ise halk arasında ‘tuz ruhu’ olarak adlandırılan ev temizliğinde kullanılan zehirli bir asittir. Yani okuyucuya cilt bakımı için ‘tuz ruhu’ önerildi. Hidroklorik asidin dahi "hidrolik asit" olarak yanlış yazılması da tepki çekti. Şeyma Subaşı’nın, televizyoncu Acun Ilıcalı ile boşanmasından sonra ‘Sadece Şeyma’ adlı kitabı piyasaya çıkmıştı. Kitapta anlatılanlar sosyal medyada gündem olmuştu. Kitabın ‘Cilt ve Beslenmeye Dair İpuçlarım’ başlıklı kısmında ise skandal bir ifade yer aldı. Bu bölümde, hidroklorik asit ile hyaluronik asit karıştırılarak okuyucuya “hidrolik asit ve nemlendiriciyi unutma” tavsiyesinde bulunuldu. Hyaluronik asit cilt bakımı için kullanılırken, hidroklorik asit ise halk arasında “tuz ruhu” olarak bilinen ev temizliğinde kullanılan zehirli bir asit. Yani okuyucuya cilt bakımı için "tuz ruhu" önerildi. Hidroklorik asitin dahi "hidrolik asit" olarak yanlış yazılması da dikkat çekti.

Sosyal medyada, cilt bakım ürünlerinde Hyaluronik asit yerine “hidrolik asit” ifadesinin yer almasının çok tehlikeli olabileceği belirtildi.

19-07/13/seda-sayan.jpg

SEDA SAYAN'DAN ŞEYMA SUBAŞI'NA TEPKİ

Şarkıcı Seda Sayan, katıldığı Magazin Noteri programında Şeyma Subaşı'nın kitabı ile ilgili konuştu. Şeyma Subaşı, kitabının “Cilt ve Beslenmeye Dair İpuçlarım” başlıklı kısmında; hidroklorik asit ile hyaluronik asit karıştırarak okuyucuya “hidrolik asit ve nemlendiriciyi unutma” tavsiyesinde bulundu. Sosyal medyada da en çok konuşulan konularından biri olan skandal hataya, Seda Sayan’dan yorum geldi. Sayan şu ifadeleri kullandı: “Hidrolik asitte emin misiniz, kör olur millet. Ne diyecekti biliyor musunuz; hyalüronik asit. Bunun aslı budur. Bu kitabın toplatılması lazım. Sen şimdi ‘bunu kullanın’ diyorsun, kör oldu diyelim kullanan. Bu kitapta böyle bir şey yazıyorsa bitti bu iş. Yılların televizyoncusu olarak söylüyorum. Bu kitapta hidrolik asiti yüzünüze sürün yazıyor ve yandı millet; sakın. Ona hyalüronik asit denir. Bu kitabın toplanması lazım."

Sosyal medya kullanıcıları kitapta yer alan skandalla ilgili şu paylaşımlarda bulundu:

 19-07/13/100720191626185776411.jpg

19-07/13/bqdz3_1562828557_9554.png

19-07/13/screenshot-5-nvaq.png

19-07/13/rvncr_1562828595_4707.png

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN